PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1070}

Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną

Twin Peaks: Fire Walk with Me
1992
7,4 50 tys. ocen
7,4 10 1 50236
7,0 45 krytyków
Twin Peaks: Ogniu krocz ze mną
powrót do forum filmu Miasteczko Twin Peaks. Ogniu krocz za mną.

Film powinien nosić podtytuł "Historia Laury Palmer", albo coś takiego. Po oglądnięciu serialu spodziewałem się pociągnięcia fabuły w filmie, a dostałem historię Laury Palmer w pigułce. Akcja dzieje się przed wydarzeniami, które mają miejsce w serialu. Owszem, kto nie oglądał serialu, powinien go najpierw oglądnąć, a potem ten film, aczkolwiek mam mieszane uczucia co do tego. I tak bowiem w pierwszej połowie 2 sezonu dowiadujemy się kto zabił Laurę Palmer - w filmie też otrzymujemy tę odpowiedź, więc jeśli ktoś woli dowiedzieć się tego z serialu, to polecam oglądnąć film później. W innym przypadku film można by oglądnąć przed serialem, nie spodziewałem się bowiem tak dobitnego obrazu zamordowanej. Inne elementy powtórzone w filmie, jak choćby miejsce zabójstwa dziewczyny, w serialu pojawiają się dość wcześnie, więc raczej nie powinny zaważyć na odbiorze serii. Serial oczywiście dużo lepszy. Daję filmowi szóstkę za dobrą grę aktorów - inaczej byłaby 5. Serialowi siódemkę - byłaby ósemka, gdyby nie ostatni odcinek.

ocenił(a) film na 7
gasnace_slonce

A coz bylo zlego w ostatnim docinku 2 sezonu Twin Peaks??? Z 30 odcinkow to oczywiscie z 6-7 bym spokojnie wyrzucil, ale ostatni jest genialny.

ocenił(a) film na 6
Qjaf

W moim odczuciu ten odcinek jest zbyt długi i naszpikowany niepotrzebnymi scenami, albo zbyt długimi scenami (np. po wejściu Coopera za czerwoną kurtynę), a przez to mało ciekawy i nudny. Wiele scen można by skrócić, albo całkiem wyciąć. Poza tym nie wnosi niczego szczególnego do fabuły, a to co wnosi wygląda jakby miał nastąpić ciąg dalszy, a wcale nic takiego się nie stało. Zbyt wiele zagadek pozostało nierozwiązanych - nie tego spodziewałem się po ostatnim odcinku.

ocenił(a) film na 7
gasnace_slonce

Typowy Lynch:)