Miasto życia i śmierci

Nanjing! Nanjing!
2009
7,6 2,6 tys. ocen
7,6 10 1 2641
5,3 3 krytyków
Miasto życia i śmierci
powrót do forum filmu Miasto życia i śmierci

Świetny -

ocenił(a) film na 9

-i pierwszy od lat,po którym naprawdę byłem w ciężkim szoku. Ostrzegam - ciężki,ostry i jak
ktoś już słusznie napisał -prawdziwy.

ocenił(a) film na 10
dago2

też tak uważam bo nie przepadam za Chinami, jestem za Japonią jak chodzi o Azjatyckie kraje to za Japonią i Korea południowa, :) szkoda ze Japonii nie udało się podbić chiny, powinni dogadać się z Aliantami,Niemcami i AK ,

ocenił(a) film na 9
MrBushido

Ja bardzo lubię współczesnych Japończyków i ich kulturę ale wtedy poszedłbym walczyć przeciwko nim bo byli mordercami i najeźdźcami - oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania. AK dogadujące się z Niemcami ? To na szczęście nierealne i wbrew etosowi organizacji - z najeźdźcą się nie dogaduje tylko spuszcza mu taki w***ol żeby już nigdy nie wrócił. Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 10
dago2

może było by to możliwe , jeden Generał Niemiecki, nie pamiętam jego nazwy chciał zrobić zamach na Hitlera, i dogadać się z Aliantami przeciwko ZSRR ;) , ZSRR tez był najeźdźca i nic mu nie zrobili, a dzieciarnia teraz mówi ze był bohaterem . ;) , ja tam nie przepadam za Chinami,Rosją i Izraelem.

MrBushido

Tym kolesiem co ostatecznie przeprowadził zamach na Hitlera(niestety nieudany) był nie generał a pułkownik von Stauffenberg, generałów uczestniczących bądź wiedzących o spisku też było kilku. Rommlowi dano propozycję nie do odrzucenia i popełnił samobójstwo. Natomiast co do masakry w Nankinie to pasjonującą jest postać nazisty Johna Rabe - gorąco polecam poczytać o tym Panu, takie historie potrafi napisać tylko życie.
pozdrawiam

wielun

jestem pod ogromnym wrażeniem tego filmu i klasy Chińczyków, którzy pomimo prawa do tego ze względu na prawdę historyczną - uniknęli patosu w tym filmie. osobiście uważam, że jest to surowy i prawdziwy obraz tamtych zdarzeń. bardziej relacja niż interpretacja i dlatego ten film ma taką moc. miałem to szczęście być Nankinie i Muzeum Masakry Nankińskiej i widziałem jak to miasto się niesamowicie odrodziło po takiej traumie. tragiczna historia, a film to pozycja obowiązkowa.