Miasto Boga

Cidade de Deus
2002
8,0 174 tys. ocen
8,0 10 1 174348
8,0 38 krytyków
Miasto Boga
powrót do forum filmu Miasto Boga

Okiem...moim ;)

ocenił(a) film na 9

Co tu dużo mówić film jest po prostu genialny. Zaczyna się trochę chaotycznie, bo o to na początku widzimy ludzi strzelających do...kurczaka i głównego bohatera, który jest jednocześnie narratorem w tej niesamowitej opowieści. Nagle ni z tąd ni z owąd przenosimy się do czasów gdy Rakieta, nasz główny bohater jest kilkuletnim chłopcem i praktycznie przez cały film mamy do czynienia z takimi retrospekcjami, wędrujem to tu to tam, ale spokojnie można do tego przywyknąć, nie przeszkadza to w odbierze, a nawet czyni całość jeszcze bardziej atrakcyjną. Oglądając film i mając przekonanie, że oparty jest on na faktach autentycznych widz ma ochotę nie raz złapać się za głowę i krzyknąć: "Nie! To przecież niemożliwe!". Obraz jaki serwuje nam reżyser jest do bólu wstrząsający i porażający. Widzimy bandę kilkuletnich dzieci, które biegają jak gdyby nigdy nic z bronią w ręku, to że ktoś ginie od kuli jest tam rzeczą najnormalniejszą w świecie. W mieście gdzie króluje przemoc, wpływy i narkotyki nie ma ludzi kryształowo czystych, każdy ma już coś na sumieniu. Można odnieść wrażenie, że Ci ludzie urodzili się już z wyrokiem, z wyrokiem śmierci rzecz jasna. Wielowątkowa fabuła tego filmu nie pozwala nudzić się ani na chwilę. Aktorsko film wypada świetnie, ale to głównie zasługa tego, że... większość ludzi którzy zagrali w filmie nie mieli do czynienia z aktorstwem, są prawdziwymi mieszkańcami Miasta Boga i dlatego obraz jest jeszcze bardziej wiarygodny. Scena w której Mały Ze karze kilkuletnim chłopcom wybrać miejsce w które chcą zostać postrzeleni, po czym strzela i daje broń niewiele starszemu od nich Kotletowi i każe wybrać jednego i zabić to po prostu mistrzostwo świata. Jednym słowem kto nie jeszcze nie widział, niech czym prędzej nadrabia zaległości, bo ta historia jest po prostu tak nietuznikowa i tak wstrząsająca, że praktycznie w każdym wywoła zachwyt. Polecam!

ocenił(a) film na 10
Rimmi87

świetnie ujołeś ... film poprostu powala , takie arcydzieło przy minimalizmie środków ... od wczoraj na pewno w moim top-5 filmów wszechczasów

użytkownik usunięty
Rimmi87

Człowieku, czym tutaj się zachwycać (mam na myśli historię bohaterów i realia w jakich przyszło im żyć), przecież w tym filmie nie ma pozytywnych bohaterów (co sam zresztą napisałeś), no może poza Kurczakiem i ojcem Rakiety. Historia w tym filmie jest tragiczna i wstrząsająca (najbardziej wspomniama przez Ciebie scena z postrzeleniem w stopę), nie wiem co w tym obrazie jest godne podziwu...

Nie obraź się, że Cię poprawiam tym bardziej , że sam nie jestem humanistą:) (nie ma czegoś takiego jak fakty autentyczne, albo są fakty, albo autentyczne wydarzenia)

Scena z postrzeleniem (końcówka fragmentu z linku 1-szego i początek z linku 2-giego)
http://pl.youtube.com/watch?v=shiVrSA9BEQ
http://pl.youtube.com/watch?v=_io_b1hssLQ&feature=related

ocenił(a) film na 9

Ale przecież ja nie bohaterami się zachwycam, a filmem jako całością, według mnie jest na prawdę nietuzinkowy i kapitalnie zrealizowany. A co do tych faktów, to faktycznie - mój błąd ;)

użytkownik usunięty
Rimmi87

Przepraszam, najwyraźniej źle Cię zrozumiałem, Pozdr.

ocenił(a) film na 10
Rimmi87

W 100%zgadzam sie z Rimmi87,genialny film i chociaz jestem dziewczyna jestem nim zachwycona,moj naj!!