Miasto Boga

Cidade de Deus
2002
8,0 174 tys. ocen
8,0 10 1 174348
8,0 38 krytyków
Miasto Boga
powrót do forum filmu Miasto Boga

opinia wlasna

ocenił(a) film na 10

Swiezo po seansie trudno mi film oceniac. Poki co wiem tylko, ze wrazenia sa pozytywne i z kazda godzina coraz lepsze.
Film jest swietnie zrobiony, moze nieco malo dynamiczny na poczatku - ale poza tym, wiecej wad w nim dostrzec nie moge. Nagroda za zdjecia w pelni zasluzona - i praca kamery, i zabawa kolorami robia naprawde spore wrazenie. Podobnie muzyka - pojawiajaca sie od czasu do czasu, mocnym uderzeniem, a kiedy indziej zupelnie nieobecna, gdy jej w danej chwili nie trzeba. Zaskakujaco dobrze graja aktorzy, ktorzy - mimo ze znanych nazwisk nie maja - w pelni przekonuja do autentycznosci odtwarzanych rol. Tym bardziej to zadziwia, ze spora ich czesc to jeszcze okolo dziesiecioletnie dzieciaki.
Dodawac, ze brutalnosc i bezwzglednosc tych mlodych ludzi zaskakuje i szokuje, nie trzeba. Sporo osob powiedzialo to przede mna. Powiem wiec tylko, ze obrazy o tzw. ciezkiej rzeczywistosci sa przewaznie robione na jedno kopyto. Malo ktory film mnie tak wynudzil i zniesmaczyl, jak oslawiona "Czesc, Tereska". Rekomendacja, ze ten film tez ma pokazywac swiat takim, jakim jest, nieco mnie przestraszyla. Ale obylo sie bez bolu. Bo ten film ma w sobie cos dla kazdego (dla mnie to byla specyficzna, niechronologiczna narracja w stylu Tarantino). A za razem nie jest zadna zupa-smieciuszka. A za to rezyserowi i scenarzyscie naleza sie najwyzsze wyrazy uznania. I zakwalifikowanie go do zdecydowanie wyzszej ligi, niz meki rezyserow-amatorow na tematy egzystencjalne. Meki, ktore potem widz musi z nimi przezywac...

I w zwiazku z tym bym wystawil ta osemke czy nawet dziewiatke... gdyby nie to, ze film bym skrzywdzil. Bo lwia czesc glosujacych uzywa tylko liczb '1' i '10' nie uznajac czegos takiego, jak skala... wiec zastanowie sie jeszcze do jutra - i pewnie wtedy dam te dyche :))))