Miasto cienia

City of Ember
2008
6,4 15 tys. ocen
6,4 10 1 15218
Miasto cienia
powrót do forum filmu Miasto cienia

Ciekawe...

użytkownik usunięty

Jestem ciekawa jednego. Zwierzęta były większe niż te naszych czasów. Choćby ta ćma... Czemu? W ciągu 2 lat tak urosły? No i dlaczego ludzie musieli skryć się do podziemi? Sporo rzeczy nie wyjaśnili...

ocenił(a) film na 7

Chyba nie dokładnie oglądałaś :P Nie minęły 2 lata tylko ponad 200 :) Rzeczywiście jest kilka rzeczy niedociągniętych w tym filmie, ale jako familijna rozrywka wg mnie zasługuje na 7/10.

użytkownik usunięty
Elmo_Krk

miało być 200 lat, zapomniałam o zerach :P racja, ma niedociagnięcia ale świetny film :)

<<Możliwy Spoiler>>

Ogółem było wiele niedociągnięć, np. sceny z kretem, który ni jak nie zmieściłby sie swoimi rozmiarami w tunelach a o wejściu do spiżarni burmistrza nie mówiąc. Poza tym jeśli nad Ember była dziura to pewnie deszcz się lał przez nią a w czasie burz słyszeli by grzmoty, o wpadaniu do środka zwierzątek i roślin nie wspominając.

Bynajmniej film i tak mi sie podobał.

ocenił(a) film na 9
Last_Ronin

Aporopo dziury nad miastem to mogła ona powstać nad miastem dopiero w
późniejszym czasie gdy zaczęły się te wstrząsy no i zwierzęta owszem
wpadały jak ta ćma na początku w tej fontannie - była dokładnie nad dziurą.
natomiast co do wielkości zwierząt to mogły urosnąć w wyniku zanieczyszczeń
a także braku ludzkości - co zapewne sprzyjało by rozwojowi wszelkich istot
na ziemi :). lubię takie filmy więc mimo wszystko ode mnie 10 :)

grafitmm

"Aporopo dziury nad miastem to mogła ona powstać nad miastem dopiero w
późniejszym czasie gdy zaczęły się te wstrząsy"

Gdyby tak było to i tak "kamulce" na łeb by im pospadały.

"no i zwierzęta owszem
wpadały jak ta ćma na początku w tej fontannie - była dokładnie nad dziurą."

Tak ale chodziło mi o coś trochę większego.

"natomiast co do wielkości zwierząt to mogły urosnąć w wyniku zanieczyszczeń
a także braku ludzkości - co zapewne sprzyjało by rozwojowi wszelkich istot
na ziemi :)."

Całkowicie nie zrozumiałeś o co mi chodziło, ja nie pytałem jak to się stało że zrobiły się takie duże itp. tylko jak one się tam mieściły.

ocenił(a) film na 7
Last_Ronin

Ty pisałeś o zwierzętach (właściwie zwierzęciu) nie mieszczących się w korytarzach, ale autor tematu pytał o wielkość zwierząt ogólnie. Tutaj przypuszczenia poprzednika wydają się sensowne, chociaż 200 lat (walizka trochę przeleżała, więc pewnie więcej - wątpię jednak by było to więcej jak 300-400 lat) to i tak mogłoby być za mało na taką ewolucję gatunków.

Nie wiem jak możnaby wytłumaczyć ćmę na początku, ale sam otwór mógł się pojawić w momencie ...:::[SPOILER]:::... uruchomienia procedury ewakuacyjnej. ...:::[SPOILER OFF]:::... To by tłumaczyło czemu jej obecności nikt nie zauważył.

Khaosth

"Ty pisałeś o zwierzętach (właściwie zwierzęciu) nie mieszczących się w korytarzach, ale autor tematu pytał o wielkość zwierząt ogólnie."

Tak, (przez pomyłkę) myślałem że to pytanie jest skierowane do mnie.

"Tutaj przypuszczenia poprzednika wydają się sensowne, chociaż 200 lat (walizka trochę przeleżała, więc pewnie więcej - wątpię jednak by było to więcej jak 300-400 lat) to i tak mogłoby być za mało na taką ewolucję gatunków."

Trochę to dziwne bo pra x? dziadek Liny na portrecie trzyma pudełko z cyframi 120+ w hali widać jeszcze 6 obrazów, za jej dziadkiem ( po jego stronie) 3 więc jeśli byśmy przyjęli że burmistrze zmieniają się np. co 40 lat:

Gdyby było ich 6, 120 - 240 = -120 czyli 320 lat minęło + nowy burmistrz więc to będzie około 360 lat.

Gdyby było ich 3, 120 - 120 = 0 więc będzie około 240 lat.

Ale to chyba całkiem nie pasuje do filmu.

"Nie wiem jak możnaby wytłumaczyć ćmę na początku, ale sam otwór mógł się pojawić w momencie ...:::[SPOILER]:::... uruchomienia procedury ewakuacyjnej. ...:::[SPOILER OFF]:::... To by tłumaczyło czemu jej obecności nikt nie zauważył."

No ale właśnie skąd ta ćma na początku jak piszesz.

ocenił(a) film na 9
Last_Ronin

mam pytanie czy ktoś czytał książkę na bazie której powstał ten film? myślę że tam może być większość odpowiedzi na zadane przez was pytania. obejrzałam ten film wczoraj i jestem pewna że jak znajdę gdzieś książkę to na pewno ją przeczytam i poszukam tych informacji:)

użytkownik usunięty
sandolsz

a może to była

ocenił(a) film na 6

Ewolucja nie działa tak szybko, poza tym powoduje raczej rozwój a nie rozrost (zwłaszcza do tak monstrualnych rozmiarów).

ocenił(a) film na 8
Last_Ronin

Ja czepnę się, że "bynajmniej" nie znaczy tego samego co "przynajmniej", a "wcale, zupełnie, ani trochę". Pozdrawiam;]

Film jest z gatunku fantasy, w nich wszystko może być inne. :) Ale miło się oglądało - prawda?

ocenił(a) film na 10
wakika

Bardo miło :D :) :D
Mi, się bardzo podobał. Nie zauważyłam tu nachalnego moralizatorstwa, co czasami zdarza cie filmom Familijnym.
Jestem fanką gatunku Fantasy-Przygodowy, więc miałam tu to co chciałam. Przygodę i świat Fantazy.

Taka ciekawostka: jakieś parę miesięcy temu, oglądałam taki cykl programów: "Tajemnice superprodukcji" i widziałam jak ten kret został zrobiony :D. A dziś, obejrzałam ten film :D