Miasto wyklętych

Hinterland
2021
5,7 606  ocen
5,7 10 1 606
5,5 2 krytyków
Miasto wyklętych
powrót do forum filmu Miasto wyklętych

Ma coś w sobie

ocenił(a) film na 5

Przemawia do mnie, ale przez tę scenografię nie mogę się w pełni zaangażować. To jest albo za mało przerysowane (zbyt ubogie) albo w ogóle niepotrzebnie.

ocenił(a) film na 7
Dramat

Scenografia nawiązująca wprost do ekspresjonizmu niemieckiego w kinie (F. Lang, W. Murnau), który był na topie właśnie po I wojnie.

ocenił(a) film na 5
tonymontano

Co nie znaczy, że to dobrze wygląda dzisiaj w filmie dźwiękowym. Moim zdaniem wygląda to cienko w tym wydaniu.

ocenił(a) film na 7
Dramat

Ok. Jasne. Kto co lubi... Pierwszym wrażeniem było faktycznie lekkiego zaskoczenie, ale potem było ok. I fajny klimat dzięki temu - lat 20. XX w. A nawet wcześniejszych.

ocenił(a) film na 8
tonymontano

Mnie ten film wprost urzekł wizualnie - rewelacyjnie był przedstawiony ten mroczny,"brudny",demoniczny Wiedeń- brawo.

ocenił(a) film na 4
Dramat

Zgadza się. Forma niepełna. Wg mnie za dużo światła, brak pracy kolorem, za mało dynamiki w tle, za dużo dynamiki w planie głównym, słaby udział dźwięku. Sprawiało to wrażenie dołączenia na doczepkę, bez pomysłu i zamysłu. Większość filmu skupiałem się na tym jak ja bym rozwiązał daną scenę, chyba nie o to chodziło? A może o to?