Miasto zaginionych dzieci

La Cité des enfants perdus
1995
7,4 16 tys. ocen
7,4 10 1 15859
7,6 13 krytyków
Miasto zaginionych dzieci
powrót do forum filmu Miasto zaginionych dzieci

Kocham klimatyczne filmy (Oliver Twist, filmy T. Burtona czy ogólnie w klimacie familijnym) ale ten film tak mnie zmęczył, że marzyłam by jak najszybciej się skończył. Chciałam film zaliczyć więc tylko dlatego obejrzałam go do końca (wychodzę też z założenia, że warto dać szansę). Film jak dla mnie niemal o niczym, owszem wątków sporo ale jeden głupszy od drugiego. Odnosiłam non stop wrażenie, że nakręcony był na siłę. Ale jestem pewna, że może się podobać, widać zresztą po ocenie.

użytkownik usunięty
Enkaii

Wątki może i bez sensu, bo są raczej pretekstem do warstwy wizualnej. Zwykle nie lubię filmów kręconych dla efektów (vide: Matrix, który ma bardzo miałką treść), ale w tym filmie jakoś mi to nie przeszkadza, bo podoba mi się moda steampunkowa.
I podoba mi się styl Jeuneta, który przebija nawet w Alien 4, co sprawia, ze jest stylistycznie zupełnie inny od części 1 - 3.

Wypraszam sobie! Matrix ma bardzo zawiłą i wciągającą fabułę. :)

użytkownik usunięty
OlaKardynal

Mam nadzieję, że ironizujesz. Może i motyw, że cały świat, który widzimy, jest iluzją - jest interesujący. Ale uzasadnienie tego wszystkiego tym, że komputery hodują ludzi, żeby korzystać z ciepła wytwarzanego przez ich ciała jest kompletnym idiotyzmem. Sorry, ale przy takim budżecie można się było wysilić na coś bardziej inteligentnego. :)

Tak, to była ironia. Niestety Matrix'a trzeba oglądać z przymrużeniem oka. Jednak bardzo lubię ten film, więc 'miałką treścią' zostałam urażona. :)

użytkownik usunięty
OlaKardynal

to, że treść jest miałka wcale nie oznacza, że ten film cały jest do kasacji.
strzelanina w lobby przejdzie do historii kina, a ja z kolei scenę pościgu na autostradzie uważam za mistrzowską. :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8

Mialka fabula,lepsza fabula?Matrix powstal na podstawie komiksu wiec nie czepiaj sie fabuly i nie chodzilo w nim o bateryjki!

ocenił(a) film na 5
Enkaii

całkowicie się zgadzam, ja niestety nie dotrwałam do końca i wyszłam z kina, ale fani filmów Burtona powinni być zadowoleni

ocenił(a) film na 5
Enkaii

Moje odczucia po obejrzeniu były identyczne ,również skojarzył mi się z ekranizacją Dickensa , z tą różnicą ,że filmy Burtona aż tak mnie nie męczą . Niestety przekonuję się po raz n-ty że że taki rodzaj francuskiego kina jest wkurzający , taki bije z ekranu snobizm aby wszystko wyglądało artystycznie , gra aktorów przesadzona i nienaturalna (wyjątek to Pearlman i aktorzy dziecięcy ) . Film jednym słowem zmyślony , w tym wypadku to wada , z pewnością nie jest dla każdego ...

użytkownik usunięty
Enkaii

mam szczescie ze nie jestem Tuską...mialo byc łuską (rybią zeby nie bylo) Ten film powinien byc zbroniony!

użytkownik usunięty
Enkaii

A co wspólnego mają filmy Burtona z filmami Jean-Pierre Jeunet & Marc Caro ? Mnie brakuje francuskich pokręconych filmów. Miasto zaginionych dzieci, Delicatessen, Amelia to moje ukochane filmy.
Nikt nie obiecywał, że każdemu ten film się spodoba. Dla mas są filmy komercyjne.

ocenił(a) film na 5

Klimat- tak jak napisałam. Proszę czyt ć uważniej.

ocenił(a) film na 8

Nie jesteś sama.

ocenił(a) film na 5
Enkaii

Miałem podobnie, owszem film bardzo klimatyczny i doskonały od strony wizualnej ale równocześnie męczący, zbyt baśniowy.

użytkownik usunięty
Enkaii

Czasem bywam rozczarowany stanem wiedzy dzisiejszej młodzieży, jakby tego szeroko rozumianego pojęcia nie określić.
Potrzeba tworzenia baśniowego świata i pokazywania czegoś w kinie pięknego była od zawsze, ale nikt tego nie zrobił w tak przemyślany i pozytywnie zakręcony sposób.
Polecam tego autora też równie genialne "Delikatesy" i pozdrawiam prawdziwych kino maniaków.

ocenił(a) film na 5

"Młodzieży"?

Skoro sam już nie jesteś, jak mniemam, młodzieżą, powinieneś wiedzieć, że tak jest ten świat skonstruowany, że to co dla jednych jest piękne i baśniowe, dla innych może być nudne i nieudane... i wcale nie dlatego, że ktoś jest na to zbyt młody, za stary, za głupi czy jeszcze jakiś bliżej nieokreślony. Po prostu każdy ma inne potrzeby i wymagania. I nie ma co się rozczarowywać "stanem wiedzy dzisiejszej młodzieży", wystarczy szersze pojmowanie ludzkich potrzeb. Dziękuję za pozdrowienia, czuję się prawdziwym kino maniakiem :)

ocenił(a) film na 7
Enkaii

Zgadzam się. Film był trochę nijaki. Nie wiadomo właściwie jakie z założenia miało być grono odbiorców - dzieci, młodzież, czy dorośli? Smutne, bo bardzo chciałem go obejrzeć. Może za dużo oczekiwałem, ale dodaję go do listy filmów z niesamowicie zmarnowanym potencjałem. Ten klimat, to miasto, te postacie można by tak dobrze wykorzystać! Nie wierzę, że tak to zmarnowano...

ocenił(a) film na 10
Enkaii

Takie filmy trzeba rozumieć, jest nakręcony super, i to jest nietypowy humor, i też nie humor Burtona.

ocenił(a) film na 8
Ctrl_error

Dokładnie film trzeba zrozumieć i mieć specyficzne poczucie humoru. Zdecydowanie to nie film dla każdego. Mnie urzekła przede wszystkim warstwa wizualna - klimatyczny i magiczny film.

ocenił(a) film na 6
smoke_city

Jak dla mnie,jedynie klimat był fajny. Fabuła...no cóż...nudna,jak i cały film. Ale tak jak mówicie,trzeba mieć do tego banię :)