Pytanie dla fanów serii, czy też książki.
Obejżałem cztery filmu o Lecterze: "Milczenie owiec", "HAnnibal", "Czerwony smok" i na końcu "Hannibal. Po drugiej stronie maski".
I tu przechodzę do sedna srpawy. Czy wszystkie te filmy są na podstawie tej samej książki czy wielu? Czy pisały je ci sami pisarze? Opisał ktoś okres przechodzenia Hannibala do stanu wyrafinowego kanibala i psychopaty?
Proszę o tytuły książek i jakieś wypowiedzi, który pozawolą mi bliżej poznać Hannibala Lectera.
A więc do rzeczy:
Postać doktora Hannibala Lectera powstała na kartach książek Thomasa Harrisa. Napisał on 4 książki o Hannibalu, w kolejności chronologicznej:
- "Hannibal: Po drugiej stronie Maski (ang. Hannibal Rising)" - pierwsza w kolejnności, ale napisana jako ostatnia przedstawia dziciństwo kanibala, jego młodość i pierwsze zbrodnie. Została zekranizowana w 2007 roku.
- "Czerwony Smok (ang. Red Dragon)" - chronologicznie druga, ale napisana jako pierwsza, przedstawia już dorosłego Hannibala w momęcie trafienia za kratki. W tej książce Hannibal jest postacią drugoplanową, jest tylko kilka rozmów z jego udziałem. Czerwony Smok został dwukrotnie zekranizowany - po raz pierwszy pod tytułem "Łowca (Manhunter)", a po raz drugi w 2003 pod orginalnym tytułem, gdzie Hannibal urasta niemal do głównego bohatera.
- "Milczenie Owiec" - napisana jako druga, moim zdaniem najlepsza książka, pokazuje jak Hannibal pomaga agentce Starling złapać innego zbrodniarza, a potem ucieka z więzienia w Memphis mordując po drodze 5 ludzi. Została zekranizowana w 1991 i zdobyła 5 oscarów.
- "Hannibal" - Ostatnia książka, napisana jako trzecia przedstawia dalsze losy agentki Starling i psychopaty, który po ucieczce zamieszkał we Florencji. Książka kończy się inaczej niż film - [S P O L I E R] - Hannibal i Clarice zakochują się w sobie i żyją w ukryciu przed światem.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - z chęcią odpowiem. Pozdrawiam.