PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1047}

Milczenie owiec

The Silence of the Lambs
1991
8,2 706 tys. ocen
8,2 10 1 706048
8,4 99 krytyków
Milczenie owiec
powrót do forum filmu Milczenie owiec

Oooo fak jeszcze chyba na żądnym innym filmie się tak nie zawiodłem no może jeszcze na
Ojcu Chrzestnym. W ogóle mnie ten film nie wciągnął zero napięcia nawet przez chwilę tego
nie czułem, a są takie filmy które nawet po 10 odtworzeniach wywołują u mnie strach,
niepokój o głównego bohatera. Moim zdaniem dużo lepiej wypada Czerwony smok 9.
Milczenie owiec z żalem oceniam na 6.

użytkownik usunięty
lucas19000

Panu podziękujemy

ocenił(a) film na 9

Dokładnie.

ocenił(a) film na 8

Co, nie ma prawa do swojego zdania? Nie każdemu musi się podobać to co Tobie, a On w swoim poście nikogo nie obraził, tylko wyraził swoje odczucia. Nie ocenił filmu na 1 czy 2, potrafił docenić najwyraźniej mimo awersji dobre elementy filmu. Szkoda, że więcej osób mających złe odczucia względem filmu nie potrafi tak obiektywnie oceniać. A najlepiej zareagować tak jak fauzi, bardzo dojrzale...

ocenił(a) film na 6
uwieziona

Hannibal miał rację Jodie Foster wyglądała w tym filmie jak wieśniaczka. Tylko sceny z Anthony'm Hopkins'em podtrzymywały ten film choć jego brawurowa ucieczka z celi była do bólu przewidywalna.

użytkownik usunięty
lucas19000

Bo tak miało być(z wyglądem),kto czytał,ten wie.

lucas19000

Jodie Foster jak wieśniaczka? Ja ją polubiłam za tę rolę, dlatego "Hannibal" bez niej, a w zamian z inną aktorką, był już gorszy.

ocenił(a) film na 8
Weronekk

Jeśli to nie ironia, to dzięki za ten wpis. Oboje się spisali, jeśli chodzi o odegrania swoich ról i Hopkins też najbardziej do tej roli pasował.

uwieziona

Całkowity brak ironii ;)

Tak, Hopkins w ogóle jest świetny. Od tej roli zaczęła się moja sympatia do tego aktora ;)

ocenił(a) film na 8
Weronekk

A ja paradoksalnie zaczęłam od sporo późniejszych filmów i w sumie nie żałuję, bo dobrze mieć najpierw podstawy do oglądania tego filmu, żeby m.in. dogłębniej docenić tą rolę.

ocenił(a) film na 8
lucas19000

Bo nie ubierała się jak wywłoka? Skromność jest czymś złym i wieśniackim? Fakt, Hopkins zagrał świetnie.

ocenił(a) film na 10
uwieziona

Jak to nikogo nie obraził? A co z Coppolą? Co z Puzo?;]

ocenił(a) film na 6
kacperjestfajny

Rozumiem że Tobie się ten film bardzo podobał ale mi średnio i tu piszę dlaczego: http://www.filmweb.pl/film/Ojciec+chrzestny-1972-1089/discussion/Przypa%C5%82%21 +Przypa%C5%82%21,1562902

ocenił(a) film na 6
kacperjestfajny

I nikogo nie obraziłem może i Coppola genialnie ten film wyreżyserował a Puzo napisał genialny scenariusz na podstawie swojej książki. Nie ma to znaczenia bo oceniam film sam w sobie a nie pracę reżysera i scenarzysty.

ocenił(a) film na 8
lucas19000

Ale film jest owocem pracy reżysera i scenarzysty;) Ale luz, Kacper przecież tylko ironizował, więc nie bierz tego tak poważnie;)

ocenił(a) film na 8
kacperjestfajny

;) Ale faktem jest, że obraził Jodie Foster, choć to postać fikcyjna.

ocenił(a) film na 5

dlaczego podziękujemy? ja zgadzam się zupełnie z założycielem tematu. Milczenie.. to film na którym chyba najbardziej się zawiodłam ze wszystkich filmów. Drugie miejsce zajmuje także Ojciec (ale to już kwestia gustów). jeżeli mnie także uważasz za laika zapraszam na mój profil. co do Milczenia, swoją opinię wyraziłam w tym wątku http://www.filmweb.pl/film/Milczenie+owiec-1991-1047/discussion/dlaczego+klasyk, 1365833

użytkownik usunięty
sunshine55

Pani podziękujemy

ocenił(a) film na 6

inteligentna wypowiedź na poziomie...

użytkownik usunięty
lucas19000

Panu podziękujemy

użytkownik usunięty
lucas19000

Albo piszesz inteligentną odpowiedź albo na poziomie,nie dwie rzeczy nie współegzystują.

ocenił(a) film na 6

Myślisz, że posiadłeś dar zwany inteligencją ale jesteś w błędzie.

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 9
lucas19000

haha jak widze mamy do czynienia z ekspertem;D

ocenił(a) film na 7
lucas19000

U mnie to samo. Zero napięcia. W ogóle zero czegokolwiek.

ocenił(a) film na 10
kamite

Dużo zależy od warunków w jakich ogląda się film, przynajmniej w moim wypadku.
Dla mnie to jeden z lepszych filmów jakie kiedykolwiek oglądałem, chociaż są osoby które twierdzą, że film ten jest "nudny", ale większość filmów, które są bezsprzecznymi arcydziełami ma opinię "nudnych", ale przecież wszystkim podobać się nie musi.

ocenił(a) film na 10
mirekwk

Uwielbiam ten film <3

użytkownik usunięty
lucas19000

masz racje wolę miley cyrus

ocenił(a) film na 6

O gustach się nie dyskutuje, a Ty już od razu mnie osądzasz....

użytkownik usunięty
lucas19000

sorry, to napisała moja przyjaciółka gdy nie było mnie w pokoju :| wybacz... :P

ocenił(a) film na 8
lucas19000

Mi również bardziej podobał się Czerwony Smok, aczkolwiek w Milczeniu Owiec było kilka naprawdę dobrych scen.
Niestety Czerwonego Smoka obejrzałem wcześniej i może przez to tak uważam. Być może to dzięki świetnej grze Ralpha "jedynka" mnie tak oczarowała. Nie wiem.
W każdym razie zawieźć się nie zawiodłem :)

ocenił(a) film na 9
lucas19000

tylko w jednym przyzna mci racje, ze ojciec chrzestny to syf co do milczenia owiec to film mi sie podoba

ocenił(a) film na 10
lucas19000

Hahahahahahahahahahaaa

użytkownik usunięty
lucas19000

http://13k.pl/-/sugestia.php

ocenił(a) film na 10
lucas19000

Wszystko ładnie, pięknie. Ale nie wierzę !!!!!!

ocenił(a) film na 6
kakizz

Brawo za spostrzegawczość ;) inni tego nie zauważyli.

ocenił(a) film na 10
lucas19000

Moim zdaniem "Milczenie owiec" świetnie prezentuje Dr Hannibala "Kanibala" Lectera. Ukazuje jego wnikliwość i przenikliwość ludzkich dusz. Rozmowy Starling z Lecterem to jest to na co czekałam w filmie. Myślę, że Lecter jest nietuzinkowym mordercą. Niezwykle inteligentny i przebiegły. O takich mordercach rzadko powstawały filmy. "Milczenie owiec" pozwala nam na lepsze poznanie Lectera. O ile w "Czerwonym smoku" dowiadujemy się kim zazwyczaj były ofiary Lectera mianowicie byli to ludzie, którzy coś psuli np. Skrzypek <jak dobrze pamiętam > z orkiestry, który źle grał. W wyniku czego został podany na kolację. Jego ofiary nie był przypadkiem losowym. Wszystko zawsze było zaplanowane. Jeśli ktoś się nastawił na szybką akcję jak to w filmach amerykańskich to tutaj raczej tego nie znajdzie. Wszystko się kręci w okół Lectera jego osobowości to tutaj jest ważne.

ocenił(a) film na 10
ulotna1991

Ulotna1991: strzał w dziesiątkę. To coś za co uwielbiamy Lectera. Nietuzinkowość.

ocenił(a) film na 9
lucas19000

A mnie się bardziej podobał "Łowca" - o punkt wyżej

ocenił(a) film na 10
lucas19000

Wystarczy przeczytać książkę a wszystko stanie się po prostu jaśniejsze i naprawdę do polubienia. Ludzie...

ocenił(a) film na 6
Danathiel

Wiadomo, że książka jest zawsze lepsza niż film. Jak już mówiłem sama postać Lectera genialna, ale sam film mnie rozczarował.

ocenił(a) film na 10
lucas19000

Tu mi chodziło o to, że to co film pominął, wyjaśni książka. Ja pierw czytałam dlatego w filmie aby widziałam braki w niektórych scenach a wszystko inne wydawało się w porządku i zrozumiałe. Ci którzy nie czytali to będą mieli problemy typu: Czemu tak a nie inaczej? Jak to zrobił?
Ale każdy ma prawo do swojej oceny bo jednak co książka to książka. Co własna wyobraźnia to własna...

ocenił(a) film na 6
Danathiel

Mi o to samo chodziło i dlatego napisałem, że książka jest zawsze lepsza od filmu, ponieważ fabularnie jest bardziej rozbudowana niż film.

lucas19000

widzę, że fanatycy ostro pojechali po Tobie więc Cię muszę wesprzeć; przereklamowane to tak samo jak Ojciec Chrzestny...

ocenił(a) film na 10
lucas19000

film jest zajebisty ,