PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465857}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85094
7,2 24 krytyków
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
powrót do forum filmu Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Bardzo dobry

ocenił(a) film na 9

Jeden z najlepszych filmów kryminalnych. Myślę, że spodoba się jeszcze bardziej osobą które nie czytały książki przed obejrzeniem filmu tak jak ja. Nie dziwię się więc komentarzom, że film jest słaby, a książka lepsza jest to dość oczywiste, nie spotkałam się jeszcze z filmem który będzie lepszy od książki, więc polecam osobą które jej nie czytały.
Szczerze mówiąc sama żałuję, że przed ekranizacją nie przeczytałam bestselleru, ponieważ film trzyma przez cały czas w napięciu więc książka musi być jeszcze lepsza.
Świetnie dobrane role, dzięki temu filmowi przekonałam się do europejskich ekranizacji i uważam, że niektóre są dużo lepsze od amerykańskich. Podoba mi się również to, że aktorzy nie są modelami, ideałami. Pokazani są zwykli ludzie można nawet rzec "nieładni".
Polecam!

ocenił(a) film na 10
qwerty946

szwedzka szkoła.
większych odstępstw od fabuły nie zauważyłem.
10/10

ocenił(a) film na 9
Greeco

Jeden z dwóch filmów który pamiętam w szczegółach, a oglądałam go ponad 1,5 miesiąca temu. Wszystkie obejrzane w międzyczasie filmy nie zdołały mi go z pamięci wymazać mimo tego, że większość tych obejrzanych była z tej górnej półki w rankingu ocen. Daję 10/10, bo film wciąga strasznie, ma ciekawą fabułę, aktorzy są zupełnie zwyczajnymi, nie upiększonymi ludźmi, jest pożądaną świeżością w przesycie amerykańskich produkcji. Nie czytałam książki, wydaję tylko opinię o filmie.

ocenił(a) film na 9
qwerty946

Film po prostu wciska w fotel.Z minuty na minutę widz jest w coraz większym napięciu- takie powinny być thrillery,takie są prawdziwe thrillery! I ta Szwecja w tle...genialny film.

ocenił(a) film na 8
qwerty946

To jest dobry szwedzki kryminał. Książki jeszcze nie czytałam jednak film zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Historia od samego początku jest intrygująca, ukazuje nam od innej strony szwedzkie społeczeństwo ze swoimi brutalnymi dewiacjami. Dobra rola Noomi Rapace. Film warto obejrzeć.

albatros23

To fajnie zobaczyć takie opinie :) Gdy byłam w trakcie czytania 3. części trylogii zaczęli wyświetlać ten film. Wprawdzie opiera się on tylko na 1. części (trudno by było inaczej), ale i tak się "napaliłam" żeby go obejrzeć. Jeszcze do tego nie doszło, ale napewno sobie wypożyczę DVD. Ja nie miałam wyboru, gdy wyszedł film, byłam już po lekturze 1. części, ale wszystkim BAAARDZO polecam przeczytanie książki po obejrzeniu filmu. Jeśli się podobał film to musicie przeczytać kasiążkę. JEST REWELACYJNA! Gwarantuję, że jak skończycie to polecicie po 2... i potem po 3. część i będziecie żałować, że to już koniec... :)
Pozdrowionka dla fanów tej powieści :))