PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465857}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85091
7,2 24 krytyków
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
powrót do forum filmu Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Warto?

ocenił(a) film na 7

Przeczytałam książkę w niecałe dwa dni, nie byłam w stanie przerwać czytania, wciągnęłam się bez reszty.Teraz jestem ciekawa, czy warto obejrzeć film? Zastanawiam się, gdyż słyszałam niepochlebne opinie, co do obsady i treści. Proszę o radę.

ocenił(a) film na 9
agucha90

ja osobiscie polecam :D - chociazby dla porownania z ksiazka...

ocenił(a) film na 8
Beata_94

obejrzyj choćby dla porównania. dla mnie jako film był ok, jako ekranizacja już nie za bardzo. przeinaczono pewne wątki i to całkiem ważne, co uważam za irytujące. ale lisbeth była bezbłędna, fantastycznie dopasowana do roli.

ivy_9

A ja sie zastanawiam czy warto przeczytac ksiazke jak juz widzialem film? :) W sumie juz wiem, co sie bedzie dzialo i wyobrazenia juz bede mial wyrobione...

ocenił(a) film na 8
the_Coon

co za pytanie? ;) oczywiście że warto. książka jest skonstruowana zupełnie inaczej i ma wiele wątków, które w filmie zostały pominięte lub totalnie przeinaczone. inaczej przedstawiona jest postać blomkvista a lisbeth jest jeszcze bardziej odjechana niż w filmie. naprawdę polecam. choć jest to wielka cegła, to czyta się jednym tchem.

ocenił(a) film na 7
the_Coon

Ksiazke warto przeczytac chociazby dla samego stylu, jakim posluguje sie Larsson. Pisze po prostu pięknie. Książka jest o tyle lepsza od filmu, o ile mercedes jest lepszy od trabanta :)
Na prawde warto.

ocenił(a) film na 7
agucha90

Powiem tak: Lisbeth odtworzona jest całkiem dobrze (chociaz jednak ksiazkowa jest o wiele barwniejsza, ale wiadomo - film musial by trwac wiele godzin, zeby pokazac wszystko tak, jak w ksiazce). Mikael Blomkvist jak dla mnie jest kompletnie skopany. Plaski, bezbarwny, a przede wszystkim mdly. Zupelnie zle dobrany aktor.
Co do calosci - znajac ksiazke zrozumiesz z filmu wszystko. Ktos, kto nie czytal, w wielu miejscach musi polegac na domyslach. Niektore dosyc wazne watki zostaly zupelnie zmienione. Po prostu uproszczone. Ale jednak film warto obejzec.

ocenił(a) film na 7
AJGOR_2

Dzięki za rady, obejrzę na pewno. Nie mogę jednak zrozumieć, dlaczego Fincher bierze się za kolejną ekranizację tej "potężnej" książki. Uwielbiam jego filmy i wierzę w jego talent, ale zastanawia mnie to, czy najlepszym sposobem na sfilmowanie "Millenium" nie byłby dobry, mocny serial (oczywiście zrobiony z umiarem), jak myślicie? (Ci, którzy czytali książkę.)

ocenił(a) film na 7
agucha90

Fincher się bierze za ekranizację bo Hollywood musi mieć swoją ekranizację bestselleru, mam nadzieję że Fincherowski będzie lepszy od szwedzkiej wersji która niestety mnie mocno zawiodła

też myślałem o tym że znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie serialu bo tak obszernych książek nie da się odtworzyć w 2-2,5h filmie nie tracąc na atrakcyjności wątku tak jak to było w szwedzkim filmie

ocenił(a) film na 8
owczy

no właśnie zrobili miniserial, jest dodatkowych 30minut.

ocenił(a) film na 10
agucha90

Ja też obejrzałem film ale i tak przeczytam książki najpierw przeczytam trzy tomy a potem obejrzę 2 i 3. Jednak nie ma jak to nasi sąsiedzi zrobią kryminał z wątkiem psychologicznym. No i oczywiście Larsson który z tego co wyczytałem w recenzjach jest klasą samą w sobie. Cóż zabieram się do czytania pierwszej części.

ocenił(a) film na 7
lolxblog

Obejrzałam, ale się zawiodłam. Gdybym nie czytała książki pewnie byłabym zadowolona, ale nie jestem. Daję 7/10, ale tylko z sentymentu do skandynawskich filmów.