PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465857}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85091
7,2 24 krytyków
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
powrót do forum filmu Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

porównanie

ocenił(a) film na 7

jest mi bardzo ciężko oceniać film obiektywnie, bez myślenia o mistrzowskiej książce, ale myślę, że daje radę. Szczerze mówiąc brakuje mi bardzo roli Eriki, o której w powieści, praktycznie cały czas jest mowa, a to przyjeżdża do Mikaela do Hedestad, a to kontaktują się mailowo, a to demaskują tego gościa, który pracował w Millenium a okazał się zdrajcą. Nic... :) poza tym zupełnie nie rozumiem w jakim celu w filmie uśmiercono Anitę Vanger, skoro to właśnie wizyta Mikaela u niej w Londynie, naprowadziła ich na trop i dzięki temu dowiedzieli się, że Hariett żyje... Jeżeli ktoś przeczytał książkę faktycznie może czuć niedosyt, bo fabuła dość mocno okrojona, ale czego się spodziewać po filmie opartym na ponadsześciusetkartkowej powieści. końcówka bardzo fajnie skrócona i nic nie zostało pominięte (no może poza tym, że Wennerstrom nie popełnił samobójstwa a został zabity ;P). Podsumowując film dobry, książka jeszcze lepsza i zabieramy się za część drugą. :)

because

Oh my God, po prostu Erika w filmie jest FATALNA. W dodatku również bardzo, bardzo brakowało mi tej postaci, która pojawiła się na ekranie ledwie kilka razy. Wiele wątków z książki zostało pominiętych, postacie oczywiście w większości wyobrażałem sobie inaczej, ale cóż zawsze tak bywa w przypadku konfrontacji książka vs. film. Za to Noomi Rapace naprawdę sprawnie poradziła sobie z rolą Lisbeth - stąd trochę zawyżam ocenę filmu, bo jako ekranizacja to byłoby to 3-4/10, a jako film 6-7/10.