PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=465857}
7,6 85 tys. ocen
7,6 10 1 85091
7,2 24 krytyków
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
powrót do forum filmu Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet

Moim skromnym zdaniem wersja amerykańska dużo ciekawsza bardziej kolorowa bardziej
żywa ale może to tylko dlatego że ją oglądałam pierwsza!

sieradzkamadzia

zgadzam się z Tobą. Film Finchera zdecydowanie lepszy. Aktorzy w amerykańskiej wersji lepiej zagrali.

ocenił(a) film na 6
beti

Właśnie przed chwilą obejrzałam szwedzką wersję i także podzielam wasze zdanie.

weronika_0013

A ja po obejrzeniu najpierw w kinie "Dziewczyny z Tatuażem" Finchera byłem zachwycony. Potem widziałem "Millennium. Dziewczyna, która igrała z ogniem" i...masakra. Nie podobał mi się film, był drętwy, aktorzy mi nie pasowali, flaki z olejem. A wczoraj obejrzałem, pełen obaw po pierwszym seansie kolejną szwedzką wersję, tym razem "Millenium. Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Obawy okazały się bezpodstawne, film jest kapitalnie zrobiony, o wiele bardziej czuć klimat grozy niż w filmie Finchera. Nawet nie przeszkadzał mi Nyqvist tak jak w tym drugim filmie. Najchętniej widziałbym taką kombinację: szwedzka wersja, Craig zamiast Nyqvista, Noomi Rapace jako Lisbeth, muzyka też ze szwedzkiego. Poza tym o wiele więcej smaczków jak dla mnie, aury tajemniczości oraz piękna gra światłem. Super film, tylko się cieszyć, że jest co porównywać :-)

RobertW1973

Podzielam zdanie. Szwedzka wersja jest kapitalna. Właśnie skończyłam oglądać. Jestem pod dużym wrażeniem.

sieradzkamadzia

O gustach się nie dyskutuje, ale wersja amerykańska ma z książką trochę wspólnego, wersja szwedzka jest prawie wierną ekranizacją. Ponieważ książkę uważam za znakomitą, to zdecydowanie jestem za wersją szwedzką. W wersji amerykańskiej poplątanie z pomieszaniem, bohaterowie to wydmuszki pchane przez wiatr przez sceny.

argo50

pewnie dlatego, że nie czytałam książki, Dziewczyna z tatuażem dla mnie jest niesamowitym filmem! Przez ponad dwie i pół godz ani minuty znudzenia, świetni aktorzy i akcja. Wersji szweckiej nie zamierzam oglądać, bo nie mam czasu, ale też nie chcę, jakoś mnie nie ciągnie do tej wersji.