Minionki

Minions
2015
6,8 106 tys. ocen
6,8 10 1 105657
5,0 16 krytyków
Minionki
powrót do forum filmu Minionki

PERFIDNA manipulacja

użytkownik usunięty

Okropny, bulwersujący film. Główni bohaterowie zdają się uroczy, sympatyczni, nieco niezdarni... posiadają przy tym wiele dziecięcych cech, przez co najmłodszym widzom może być łatwo się z nimi utożsamić. I o to chyba twórcom chodzi - żeby namieszać dzieciom w głowach.

Nie zrozumcie mnie źle... nie jestem przewrażliwiona na tym punkcie, ale "Minionki" rzeczywiście mną wstrząsnęły! Zło ukazane, jako coś ekscytującego, nadającego życiu sens, jako coś pozytywnego (bez niego minionki popadają w depresję!)... a czasem naiwnego i uroczo nieszkodliwego. Główni bohaterowie nie tylko pracują na rzecz zła, oni oddają mu cześć, zadowalają się bezrefleksyjnym posłuszeństwem najbardziej okrutnym i pozbawionym skrupułów osobnikom.

Film epatuje przemocą, pogardą dla wszelkich (także religijnych) cnót oraz aluzjami seksualnymi. Wiąże najszlachetniejsze idee (takie, jak miłość, rodzina, przywiązanie, czy szacunek) z tym, co najgorsze. Burzy moralny kompas wyznaczając dobru miejsce wśród rzeczy nudnych i nikomu niepotrzebnych.

Obraz zdecydowanie nie dla dzieci. Nawet mnie podczas oglądania robiło się niedobrze. Ze smutkiem odkrywałam kolejne warstwy manipulacji, dekonstrukcji tradycyjnych wartości. Wśród zalewu zła przebranego w cukierkową, pozytywną stylistykę najbardziej wstrząsnęły mną... drzwi w laboratorium Scarlet - kto nie zwrócił uwagi, a ma determinację, by przebrnąć przez tę pseudo-bajkę raz jeszcze, niech przyjrzy się scenom z domu tej "kobiety-geniusza zła"...

Gdyby istniały oceny na minusie to byłby zdecydowanie faworyt.

użytkownik usunięty

Zapomniałam dodać... Sam słodko brzmiący tytuł "Minionki" (ang "The Minions") jest w istocie podejrzany... Nazwa wydaje się urocza, ale ma swoje niezbyt miłe znaczenie. W języku angielskim minions = sługusy. Historia o małych sługusach pozbawionych własnej woli, szczęśliwych naprawdę tylko wtedy, gdy mogą ślepo poddać się złu. Tym są właśnie minionki - zauważcie jakiego ciekawego zabiegu dokonali tłumacze pozbawiając nazwę małych istot swoistego charakteru przez zdrobnienie jej. Dzięki temu małemu, zdawałoby się, działaniu przydali głównym bohaterom jeszcze więcej dziecięcych, a zatem kojarzących się z niewinnością, cech...