PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10063927}
5,8 tys.
chce zobaczyć
Średnia ocena społeczności dla wszystkich filmów produkcji polskiej mających kinową dystrybucję będzie prezentowana w godzinach wieczornych w dniu polskiej premiery kinowej.
6,3 15 krytyków
Ministranci
powrót do forum filmu Ministranci

"...grupka młodych ludzi zniechęcona i rozczarowana (...) postanawia na własną rękę zrobić to, czego Kościół już od dawna nie robi - pomagać w formule jak najbardziej bezpośredniej, a nie wyłącznie duchowej".

● W mojej parafii wysyłamy regularnie datki siostrom dominikankom opiekującym się niepełnosprawnymi chłopcami, wspomagam też akcję ks. Kancelarczyka ze Szczecina - gromadzenia rzeczy dla domów Samotnych Matek (Kosciół prowadzi kilkadziesiąt tych placówek ). W moim mieście nieprzekraczającym 50 tys. mieszkańców są dwa schroniska dla bezdomnych, jedno Caritasu, drugie innego katolickiego stowarzyszenia. Znana jest też trudna posługa sióstr zakonnych, opieka nad dziećmi odrzuconymi przez rodziców ze wzgl.na ich skrajną niepełnosprawność - to takie dzieci miały być mordowane na mocy ustawy uznanej przez TK w r. 2020 za niekonstytucyjną.

● W ogóle to kolejny film opierający swoją fabułę na grzechu profanacji sakramentu - tu na podsłuchu spowiedzi. Jest taka fundamentalna zasada moralna: nie można czynic dobra popełniając po drodze wielkie zło - cel nie uświęca środków! Jeśli nawet to tylko film, to niestety oswaja on z rzeczami i postawami ZŁYMI.

Wydmin

Gazeta.pl to nie medium Michnika.

Lukasz_Gugulski

Ty widzę Gugulec nadgodziny trzaskasz na tym forum. Gdzie nie wejdę to już tam jesteś. Długi masz czy coś, mały komsomolcu? Bo w twoją ideowość internacjonała to jakoś trudno mi uwierzyć. A do meritum. Wyborcza każe sobie płacić. Gazeta.pl jest dla MWzWM-owskiego plebsu, który żydzi drobniaki na prasę bo woli se chlapnąć za jedno pyfko wincyj. Ale to córki Agory, raz kończą współpracę innym razem wznawiają. Jak to w rodzinie. Michnik jest tu skrótem jako mentor tych antykatolickich podłości czy, ujmując to w tonie gangstersko/romantycznym... Ojciec Chrzestny tej medialnej Kamaryli. A twój wpis pod postem @wydmina pokazuje, że jedno co z tobą można zrobić konstruktywnego, to przy spotkaniu się na ciebie wyszczać. Bo gość napisał co dobrego robi jego wspólnota a ty zrobiłeś z jego wypowiedzią to co zaproponowałem wyżej. Więc następnym razem mi nie p...dol o honorze, bo to pojęcie, które nie dotyczy takich kreatur jak ty.

HamiIkar

Nawet nie chce mi się czytać tego, co tam piszesz człowieku bez honoru. Na forum pod filmami nie można edytować wpisu po otrzymaniu odpowiedzi, więc tu nie ukryjesz swojej kompromitacji, po co ci to.

Lukasz_Gugulski

Nie skompromitował się.

Shadow_dawnego_ggggggggg

Byłaby to zatem niespodzianka, żeby nie powiedzieć - sensacja.

Lukasz_Gugulski

Cieszę się, że cię zaskoczył.

Shadow_dawnego_ggggggggg

Tego nie powiedziałem.

Lukasz_Gugulski

Oj Łukaszu, trudno cię zadowolić. Zachłanny, nienasycony jesteś.

HamiIkar

Koścół katolicki to SAME wspaniałości prawda? Ale co tam i tak prawoskrętni o ciasnych rozumkach wiedzą swoje

Kobeman39

I czemu miłą służyć ta emfaza? Kler ma wiele za uszami. Niemniej, rozgotowane umysły lewaków są groźniejsze. Na tej samej zasadzie mógłbyś zlikwidować służbę zdrowia, bo tam też nie występują SAME wspaniałości. Poza tym założyciel wątku wskazał na ciekawy cytat z recenzji opublikowanej na łamach marksistowskiej gadzinówki, A teraz możesz napisać, że nie marksistowskiej bo Karol Marks umarł na wiele lat przed powstaniem wyborczej.

HamiIkar

Służba zdrowia ma pawulon. Pamiętaj o tym.

Shadow_dawnego_ggggggggg

Pawulon jest paskudny w smaku, możesz mi wierzyć. Natomiast co do bota Łukaszka, komuszka trwającego na rubieży rzeczywistości, to jemu się wydaje, że mnie przyłapał na kiepskim riserczu. Nawet jeśli by tak było, to orgazmy jakich dostaje ilekroć może coś napisać pod moimi postami wskazują, że w sferze libido jest rzadkim przypadkiem froterysty klawiaturofila. Współczułbym mu gdyby nie fundamentalna zasada: żadnego współczucia dla botów i lewaków.

HamiIkar

Mnie Łukaszek Gugulski sugerował, że chcę go poderwać i liczę na randkę.

Shadow_dawnego_ggggggggg

Nie sądzę. On chyba wie, że ktokolwiek spędzi z nim godzinę, zafunduje mu na koniec "randki" przyjmowanie pokarmów jedynie w postaci niewymagającej uzębienia np. papki. Dlatego jak już wyżej wspomniałem gość spuszcza się jedynie w kontakcie z klawiaturą. Gdybyś go spytał o punkt G, to wskazałby go pomiędzy punktem F a punktem H. Oczywiście z naciśniętym Shift'em.

HamiIkar

Przydałoby się Łukaszowi miejsce gdzie jest więcej koloru białego.

HamiIkar

No właśnie, to tak jak z polucjantami. Ja nienawidzę policji, krytykuję ja, ale nie chcę jej likwidacji. Chcę jej reformy, nie likwidacji. Bo nie ma dla niej alternatywy. Niby co ją zastąpi? Pospolite ruszenie? Milicja Obywatelska? Samoobrona Leppera? Batmany działające w nocy i Supermeny działające w dzień?

jan_nowak_73

Ma problemy.

HamiIkar

Oceniasz po sobie prawackii trollu

Pawel__Radnicki

Hamilkar bardzo przeżywa swoje porażki w dyskusjach ze mną, dlatego lubi - licząc chyba, że się odegra - pozaczepiać mnie lub prowokować pisząc jakieś farmazony o mnie do innych. Ostatnio błysnął - powołując się na jakiegoś blogera - twierdzeniem, że w lutym 2022 r. "NAGLE" (wiadomo: agresja Rosji na Ukrainę) przestano w Polsce raportować zakażenia i zgony na covid. Oczywiście podrzuciłem mu kilka linków do mainstreamowych mediów dowodząc, że to fejk (nie jedyny, nawiasem mówiąc, w tamtej dyskusji). W pewnym momencie aż edytował jeden swój wpis, by uczynić go mniej kompromitującym (w tym samym pisał zresztą o orwellowskich mediach, które usuwają artykuły o covidzie). Kabaret. No ale napisze samodzienie myślący Hamilkar ze trzy razy o "lewactwie", ze dwa razy "towarzyszu", więc racja będzie po jego stronie.

Lukasz_Gugulski

Twoje urojone zwycięstwo będziesz chyba przeżywać ad mortem defecatum. I jak widzę zaczynasz w swym urojeniu pomnażać te tryumfy bo już piszesz o nich w liczbie mnogiej. Sam ostatnio edytowałeś jakiś wpis pod moim bo treść na poczcie była inna od tej na forum. I nie przeżywam twoich urojeń. Śmieję się z nich a w ramach rozrywki tępię twoje lewackie poglądy bo są społecznie szkodliwe. I tak, racja będzie po mojej stronie. A farmazony, zgodnie z tym co kiedyś wyjaśniał aktywista Farmazon (pamięta go ktoś jeszcze) są raczej bliższe twojej postawie. Dziurki nie zrobisz a krew wypijesz. Jesteś takim typem, który jak jest poruszany temat zbrodni komunistycznych to gotów przytaczać fakty świadczące o tym, że komuniści elektryfikowali wsie i skutecznie zwalczali analfabetyzm. Nie podoba ci się określenie lewak. Ok, bardziej do ciebie pasuje iebany wampir.

HamiIkar

Jak na razie jedyne co ci wychodzi to przynudzanie.

Lukasz_Gugulski

Chłopie, ile w tobie lewackiej nienawiści. Wydmin mądrze napisał swoje, a ty od razu na niego jedziesz.

jan_nowak_73

Napisanie "Gazeta.pl to nie medium Michnika" to "lewacka nienawiść"? A ja myślałem, że przywołanie faktu.

Lukasz_Gugulski

Pracujesz w "Fakcie". A w "Super Expresie"?

Shadow_dawnego_ggggggggg

Tobie się chyba wydaje, że pracujesz w "Szpilkach".

Lukasz_Gugulski

A myślałem, że napiszesz, iż wydaj ci się, że pracuję w "Naszym Dzienniku".

Lukasz_Gugulski

Lukaszku, czytaj ,,Nasz Dziennik".

Lukasz_Gugulski

Dla prawactwa przywoływanie faktów to już nienawiść. Oni mają łby spaczone ideologi religijno-"narodową" propagandą.

Pawel__Radnicki

>>łby spaczone ideologi religijno-"narodową" propagandą<< - TO TE ŁBY SĄ SPACZONE IDEOLOGIĄ CZY PROPAGANDĄ? ZDECYDUJŻE SIĘ.

Wydmin

Chłopie - musiałbym mieszkać pod kamieniem, by nie wiedzieć, jak wygląda polska religijność, polki Kościół, polskie klepanie zdrowasiek i wszystko to, co jest nazwane katolicyzmem, a na co Jezus by się po prostu wkur....

Jak to śpiewała Nosowska - "...jeśli wiesz co chcę powiedzieć..."

oppserwatorr

Operuję konkretami, moje życie właśnie jest takie, po prostu zasilam Kościół opiekujący się ludźmi potrzebującymi.  ●W r.2010 pojechałem rowerem z zach.Polski do Wilna. Przypadkiem dostałem w Gietrzwałdzie od zakonnicy adres noclegu, dom zakonny 800 m od Ostrej Bramy. Przenocowałem tam, a płaciło się "z dołu", pod sam koniec pobytu i... ofiarę, dowolną. Zauważyłem tam specyficzną, pełną charyzmy zakonnicę, przełożoną. Po powrocie do domu, przebyciu 900 km, doczytałem, obejrzałem też film (TVN-u!),  że to s.Michaela Rak, która poprzez wynajem noclegów pielgrzymom zbierała pieniadze na wybudowanie pierwszego na Litwie hospicjum. I ono powstało.
●Inna historia: rok 2005, miasteczko Pilzno (polskie). Widzę, że na targu sprzedaje rośliny doniczkowe zakonnica... zaintrygowany pytam ją, dlaczego musi handlować. - Bo... opiekuje się z kilkoma zakonnicami chorymi i starszymi osobami we wsi 20 km stamtąd, a gmina nie dała dofinansowania. 
Ty przeklinasz Kosciól, szydzisz, ja znam Go z Miłości.

Wydmin

Ty mówisz o ludziach, my mówimy o Kościele.
Nie mylmy dwóch systemów walutowych, jak to mawiał klasyk...

oppserwatorr

Akurat Kościół to wspólnota LUDZI wierzących, więc Wydmin niczego nie myli. Taki jest Kościół jaki ludzie, którzy go tworzą. Dla osób wierzących Kościołem jest również Bóg. Natomiast prawo wynikające z Ewangelii stanowi o regułach postępowania człowieka wierzącego. Tym m. in. się różni Kościół od komunizmu, który jest ideologią wykorzystywaną instrumentalnie przez politycznych gangsterów. Marksiści najpierw wycierali sobie gębę proletariatem a kiedy się już skompromitowali do cna w tej kwestii, wzięli sobie proletariat zastępczy w postaci mniejszości etnicznych i seksualnych. Dzięki naiwnym lewakom lewacy cyniczni (vide dwóch sztandarowych polskich gejów w europarlamencie) może sobie żyć niczym książęta, nie odpowiadając za nic.

HamiIkar

Wysocy hierarchowie episkopatu i część księży.

Pawel__Radnicki

Jesteś dyslektykiem czy niechlujem? Czy też obydwoma naraz. Bo nie wiem o co chodzi w twoim komentarzu. Przyznaje, mam zastrzeżenia do niektórych hierarchów a nawet do niektórych księży, którzy zapominają, że kapłaństwo to posługa. Natomiast założyciel wątku odniósł się do tego w jaki sposób bohaterowie filmu odnoszą się do sakramentu pokuty. A ty się ładujesz między przysłowiową wódkę a zakąskę, bez ładu i składu oraz relacji do meritum.

oppserwatorr

Kościół to ludzie. Jeśli masz na myśli cegły świątyń, wracaj do podstawówki, przerób podstawy logiki i historii. Kościół to św.Franciszek, św.Augustyn, św.Tomasz z Akwinu, św.Teresa od Krzyża, św.M.Kolbe, św.brat Albert, itd., to niekanonizowany o.Góra. To też święci, których znam lub znałem.

Wydmin

HamiIkar Wysocy hierarchowie episkopatu i część księży.

Pawel__Radnicki

Masz czkawkę?

Wydmin

Poza tym detalem - recenzja całkiem sensowna. Zresztą cytowane zdanie można uznać za skrót myślowy - tak zapewne wygląda Kościół z perspektywy bohaterów filmu.

Sobenna

Niestety, "warmer Bruder" się tutaj zlatują jak muchy do kupy i zajadle atakują biednego Wydmina.

Wydmin

1000% racji!!

Wydmin

CZŁOWIEKU, "GAZETA WYBORCZA" nie jest taka zła. Niby czym podetrzesz cztery litery, jak nie GW. Do tego, to się GW nadaje jak ulał.

jan_nowak_73

Brakuje ci papieru toaletowego?

jan_nowak_73

Ja podcieram tyłek gazetą polską oraz "naszym" dziennikiem. Gazeta.pl nie jest zarządzana przez Michnika. Jak już ci pisali to jest serwis internetowy. Ale pelikany we wszystko uwierzą.  Doprecyzuję serwis nie podlega Michnikowi. 

Pawel__Radnicki

Żeby się podcierać jakąś gazetą to musisz ją w jakiś sposób zdobywać. Czyli zapewne kupujesz. Czyli wspierasz jej wydawnictwo. Czyli jesteś po stronie prawackiego medium. Albo jest was dwóch czyli jeden kupuje i czyta z wypiekami a drugi podciera sempiternę. I to wczasach kiedy rolka całkiem miękkiego papieru toaletowego to wydatek ok. 2 złotych polskich. Czyli rozumiem, że taki kontakt z prasą dostarcza ci jakichś szczególnych doznań. Kolejny fetyszysta. Niestety, toksyczność farb drukarskich wynikająca z zawartych w nich lotnych związków organicznych takich jak benzen, aceton i ksylen, a także z metali ciężkich, np. ołowiu, kadmu i rtęci, każe podpowiedzieć, że nie jest to zdrowy nawyk.

Pawel__Radnicki

Pawle, nie podcieraj, tylko czytaj "Nasz Dziennik".

Pawel__Radnicki

Pawełku, bo ci coś z dołu na mózg przejdzie.