7,6 170 tys. ocen
7,6 10 1 170030
7,6 39 krytyków
Misery
powrót do forum filmu Misery

Tak jak w temacie, film jest niezły, nawet trzyma w napięciu, a Kathy Bates gra wspaniale(zasłużony oscar), ale...
Przed obejrzeniem dane mi było przeczytać literacki pierwowzór i w moim i nie tylko moim odczuciu reżyser po prostu książce nie sprostał. Stworzyć tak genialną powieść grozy, w której na 400 stronach mamy tylko faceta przykutego do łóżka i niezrównoważoną psychicznie kobietę mógł tylko mistrz takiej literatury. Stopniowo narastający suspens, kapitalnie opisane sceny znęcania się, a i opis myśli i powoli topniejącej nadziei na ratunek - majstersztyk. Tego w filmie nie ma, który jest tylko dobrze zagranym thrillerem.

ocenił(a) film na 9
grand_1349

dokladnie! nie wiem sam jak sie do tego odniesc..najpierw przeczytac ksiezke potem obejzec film czy odwrotnie? tak sie sklada ze dzisiaj skonczylem czytac ksiazke i zaraz po tym obejzalem film.przyznam ze masz racje wiele kluczowych watkow zostalo pominietych ,jednak film jak najbardziej wart uwagi.

grand_1349

Fakt, książka ma swój super trzymający w napięciu klimat, przeczytałam ją kilkanaście razy ;) Ale film też uważam za genialny, choć wiadomo - to nie to samo... Uwielbiam i książkę i film :)

ocenił(a) film na 10
grand_1349

Czytałam książkę i oglądałam film. Jak dla mnie książka i film - rewelacja! A Kathy Bates jak najbardziej zasłużyła na oscara.