Mistrz

The Master
2012
6,6 30 tys. ocen
6,6 10 1 29910
7,4 58 krytyków
Mistrz
powrót do forum filmu Mistrz

"The Master" rozumieć da się na wiele sposobów. Nawet zbyt wiele, przez co film traci ostrość i zamiast budować napięcie, stopniowo je wytraca."
Z tą recenzją trudno się nie zgodzić. Uwielbiam filmy o ludziach z problemami, liczyłam na to że problem będzie zgłębiony, wyjawiony i ... (uleczony lub nie). Zawiodłam się. Freddie to człowiek z wieloma problemami, który powrócił z wojny. Na swojej drodze spotyka Lancastera swojego "Mistrza" zdawało by się uzdrowiciela, jednak już w połowie filmu zaczęłam się zastanawiać który z nich bardziej potrzebuje pomocy psychologicznej. Najpierw pomyślałam że trzeba było przeczytać "Wstęp do psychoanalizy" żeby wiedzieć o co tu chodzi, a może film film jest oparty na historii którą należałoby poznać żeby wiedzieć co twórcy mieli na myśli?
Dlatego mam mieszane uczucia i trudno mi ten film ocenić.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
chytralisica

W pełni się zgadzam.... także mam mieszane uczucia, aktorstwo bardzo dobre, technicznie film piękny ale.... coś nie poszło :/

ocenił(a) film na 8
chytralisica

Film w tle (drugi plan) przedstawia powstanie Scientologii, pierwszym jest oczywisice bohater Freddie i relacje 2 glownych bohaterow.

ocenił(a) film na 7
Mr_Krytyk

Dziękuję za informację. Poczytałam trochę o scjentologii i tak jak przypuszczałam teraz film zaczyna nabierać sensu.