PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10057429}

Moi synowie

Jouer avec le feu
2024
6,6 289  ocen
6,6 10 1 289
6,3 12 krytyków
Moi synowie
powrót do forum filmu Moi synowie

Uniwersalne zwierciadło niepokojów, konfliktów i pytań, które rezonują również w polskiej rzeczywistości. Film skupia się na procesie radykalizacji młodego pokolenia we Francji, pokazując, jak idee skrajnie prawicowe mogą przenikać do rodzinnego życia i rozsadzać więzi społeczne od środka. W Polsce, podobnie jak na Zachodzie, obserwuje się wzrost popularności retoryki nacjonalistycznej, ksenofobicznej i populistycznej, czego kulminacją stał się wybór Karola Nawrockiego na najwyższy urząd w państwie.
Oba zjawiska – zarówno filmowy dramat rodzinny, jak i polityczna rzeczywistość – opierają się na podobnych mechanizmach społecznych - poczuciu zagrożenia wobec „obcych” i chęci ochrony własnej tożsamości, wycofaniu się z dialogu na rzecz konfrontacji, rodzinnej i społecznej polaryzacji, głębokiej potrzebie przynależności, którą skrajna prawica potrafi umiejętnie wykorzystać.
To film, który stawia bardzo ważne pytanie: kiedy i dlaczego ideologiczne szaleństwo, tak jak pożar zaczyna ogarniać dom, w którym żyjemy?

Agatonik

Cóż, radykalizacja skrajnie lewicowych ideologii, agresji płynących z ruchów zielonych, pseudo proekologicznych środowisk, zajmuje "godne" miejsce po drugiej stronie ideologicznej barykady. Bardzo dobry wybór na urząd prezydenta RP zdaniem ponad połowy biorących udział w wyborach. Osobiście myślę, że zdecydowanie lepszy niż drugi przegrany kandydat.

ocenił(a) film na 8
acieslik82

Ty mnie nie przekonasz, ja ciebie nie będę nawet próbowała. Tak nas podzielili.

ocenił(a) film na 10
Agatonik

sama się podzieliłaś