6,2 9,1 tys. ocen
6,2 10 1 9147
6,8 56 krytyków
Monument
powrót do forum filmu Monument

I gdyby został nakręcony poza krajem zyskałby spore uznanie. Niestety, jeśli jesteś reżyserem/reżyserką w Polsce i robisz coś, co od przeciętnego Kowalskiego wymaga otwarcia głowy i założenia że nie wszystko trzeba i powinno się wyjaśniać - szykuj się raczej na klęskę. Jeśli mam oglądać polskie filmy które mają mnie zatrzymać na dłużej niż 15 min po seansie to chcę aby były tak gęste, ciekawe, ciężkie i wielowymiarowe jak Monument.

whitestripes_333

Infantylny komentarz w stylu "a bo w Polsce." Polskie produkcje regularnie nominowane są do najbardziej prestiżowych filmowych nagród, więc dobry "nakręcony w kraju" film może "zyskać spore uznanie". "Monument" został doceniony przez krytyków natomiast z oczywistych względów nie przebił się do szerokiej publiczności i nie przebiłby się nigdzie na świecie. Czy wydaje Ci się, że w innych krajach niezależne kino artystyczne generuje większe zyski niż blockbustery? Poczytaj sobie statystyki i zdaj sobie sprawię, że przieciętny Amerykanin, Japończyk, Niemiec czy Papuas tak samo jak "przeciętny Kowalski" chętniej pójdzie na Spidermana.

pwrazen

Już? Ulżyłeś sobie? Włożyłeś w swoim komentarzu tyle dopowiedzeń że nawet nie wiem jak się do nich odnieść bo nawet nie miałam ich na myśli pisząc swój komentarz. Zamiast zapytać wolałeś najechać. Gratuluję, ukłony.

whitestripes_333

"Ulżyłeś sobie", "najechać"... Dziecinna metoda dyskusji, która polega na przedstawianiu każdej krytyki jako hejtu czy osobistego ataku. Zobaczyłem twój post, który uznałem za nietrafny i i postanowiłem się do niego krytycznie odnieść, nie doszukuj się tu emocjonalnej motywacji bo jesteś mi wybitnie obojętna

pwrazen

"Czy wydaje Ci się, że w innych krajach niezależne kino artystyczne generuje większe zyski niż blockbustery?" Wtf, gdzie ja wspominałam o jakiś zyskach człowieku? Wskaż mi jedno słowo.

whitestripes_333

"Przeciętny Kowalski". To prawda, że nie użyłaś bezpośrednio słowa"pieniądze" czy "zyski" ale odwołanie się do oczekiwań przeciętnego widza to jednoznaczne odwołanie się do oglądalności i sukcesu komercyjnego. Być może nie o to ci chodziło i twoim zamiarem było po prostu obrazić ludzi "gorszych", ale obiektywne, logiczne konsekwencje twojej wypowiedzi są takie jak napisałem powyżej.