Premiera światowa 9 miesięcy temu a w necie ani jednej kopii? Ja rozumiem, ze w Polsce dystrybutor to papcio-leciek i przyzwyczailem sie ze na premiry czeka sie miesiącami, ale film chce zobaczyc TERAZ a nie czekać na łaske niewiadomo kogo.. Wiec pytanie - czemu nie ma jeszcze zadnej wersji tego filmu do ściągnięcia?
Obstawiam spisek masoński. Masoni chcą zarobic na sprzedaży biletów, dlatego na seanse podkładają pod fotele silne magnesy, by nic się widzom nie nagrało. :)
haaa dobre :D ale nie mowie o wersji CAM.. District 9 dopiero miał swoją premiere a juz jest R5.. a na Moon doczekac sie nie moge :
Ha! Też zacząłem szukać tego filmu, jak znajdę jakiesslady na rapidach to dam wam tutaj cynk. Obawiam się jednak, że może być z tym kiepsko, ambitnych filmów nikt w necie poza garstką dziwaków nie kradnie ;)
Z drugiej strony...
Fani SF mają w poważaniu dystrybutora i nie odwiedzają kin, gdy ten w końcu załatwi im jakiś ciekawy kąsek, więc kolejny raz nie zaryzykuje i wybierze jakąś inną produkcję.
Też nie lubię opóźnień, a słabych filmów nie mam zamiaru oglądac w kinie, ale bądź tu mądry i rozsądź która droga lepsza. :]
http://videoeta.com/movie/105565
tu jest info, że DVD w grudniu :| skąd masz wiesz o 15 pazdziernika?
Heh, a myślałem, że tylko mnie irytuje brak tego filmu w sieci :P
Na kino raczej nie mamy co liczyć, ale obejrzeć trzeba.
Z niecierpliwością wyczekuję premiery DVD :D
9-18 października odbywa sie Warszawski Festiwal Filmowy i wyświetlają Moon.. może jeśli dostanie dobre opinie to kiedyś, kieeedyś dystrybutor leniwie przesunie tłusą łapę i rzuci w Polske pare kopii. Ale jak dla mnie może sobie wsadzić tą łapę wiadomo gdzie :) Nie będe czekał na łaske Pana ;)
nie każdy jest z W-wy... a film siostra ma ogladala w anglii, mówila, ze warto! i strasznie muzą wlasnie sie zachwycała :) czekamy na r5...
w UK na blue rayu juz jest, a w necie tylko jakis nedzny TS znalazlem, wiec przyjdzie jeszcze poczekac niewiadomo ile.
Premeria światowa faktycznie była dawno temu, ale było to na festiwalu filmowym Sundance Film Festival, a skoro na festiwalu to nie w normalnym obiekgu kinowym. Radzę czasem odwiedzić "pierwowzór" FilWeb'u, czyli imdb, bo tam znajdziecie najbardziej rzetelne informacje w przypadku każdego filmu.
Pzdro
Dostałem powiadomienie z VideoETE.com:
VideoETA.com do mnie
pokaż szczegóły 07:58 (7 godz. temu)
This message is to inform you that a DVD for MOON (2009) will be released on December 29, 2009. If you would like more information, click on the link below or copy the address into your web browser.
You can also sign up to be reminded when it's actually released.
http://videoeta.com/movie/105565
VideoETA.com
.. jeśli do tego czasu nie będzie daty polskiej premiery albo trzeba będzie czekać dłużej niż miesiąc to nara :]
Premiera światowa nie oznacza, że film wszedł do kin - zwykle są to ograniczone pokazy na jakimś festiwalu (w tym wypadku Sundance)skierowane głównie do dystrybutorów. Chyba oczywiste jest, że rzadko kiedy dystrybutorzy kupują filmy spoza głównego nurtu w ciemno przed ich ukończeniem, bo ryzyko jest zbyt duże... Film miał pierwszą regularną premierę dopiero w wakacje, co zrozumiałe w krajach anglojęzycznych (USA, UK), a teraz późną jesienią w Europie. Przypuszczam, że u nas też powinien wejść do kin przed końcem roku. I nie ma co się burzyć na dystrybutorów, bo zakup licencji i przygotowanie filmu do krajowej premiery, to nie wyjście do sklepu po bułkę. Na to potrzeba czasu. Na premiery w Polsce wcale nie czeka się tak długo (polecam porównanie z innymi krajami, ale nie np. brytyjskiego filmu w UK, tylko choćby hiszpańskiego). Choć oczywiście zdarzają się niechlubne wyjątki - o ile pamiętam Vicky Cristina Barcelona weszła u nas do kin prawie rok po premierze w USA, a niemal pół roku po premierze w krajach takich jak Kazachstan czy Liban, a trudno tu mówić o niepewnym kinie offowym! ;-)