Mordercze lato

Summer of Sam
1999
7,2 5,4 tys. ocen
7,2 10 1 5383
7,6 10 krytyków
Mordercze lato
powrót do forum filmu Mordercze lato

Nie rozumiem skąd tak wysoka nota dla tego filmu. Po pierwsze dialogi - słowo f*ucking w
każdym zdaniu wypowiadanym przez Vinny'ego. Fabuła poplątana... nie poczułam nawet lekkiego
napięcia ani wzruszenia. Postaci są jakieś płytkie, morderstwa w tle - zupełnie niepotrzebne.
Jeżeli miał to być film o subkulturach - nie przekonuje. Jako film o nietolerancji - także nie. A na
dokładkę - gadający pies. Może jestem zbyt mało wprawionym widzem, ale dla mnie -
zmarnowany czas.

ocenił(a) film na 10
vivien89

http://www.filmweb.pl/film/Mordercze+lato-1999-1405/discussion/Rewelacja+-+niby+ recka+10+10,2061845

A sprawa z gadającym psem jest na fakcie. Otóż, Syn Sama, David Berkovitz, jest postacią autentyczną i faktycznie, gdy go złapali, symulował chorobę psychiczną i podawał, że zabijać kazał mu pies sąsiada. Inna sprawa, że biegli w chorobę mu nie uwierzyli, a on sam później wycofał się z tej wersji. Niemniej, taki obrót wypadków, nie ma dla filmu większego znaczenia dla tego prześwietnego i zabawnego filmu.

ocenił(a) film na 4
zamarzniety

To oczywiste, że ten gadający pies miał przedstawiać objaw choroby psychicznej [symulowanej czy faktycznej - nieistotne], ale po co było to przedstawiane w tak... "dosłowny" sposób. Efekt był karykaturalny. A "zabawny" to średnio udany komplement dla dramatu...

ocenił(a) film na 10
vivien89

"""""""""" "ale po co było to przedstawiane w tak... "dosłowny" sposób. Efekt był karykaturalny. """""""""" ""

Nie rozumiem. Co masz na myśli?

A komediodramaty są super, zwłaszcza tak ciekawe, kolorowe, błyskotliwe, jak ten.

ocenił(a) film na 4
zamarzniety

Czego nie rozumiesz? Miejsce "gadającego psa" jest w kreskówkach... i tylko tam.

ocenił(a) film na 10
vivien89

Nie wiem. Dawno nei oglądałem.

Pytam, CO Twoim zdaniem było przedstawione karykaturalnie i w dosłowny sposób. Tego nie rozumiem.

ocenił(a) film na 6
vivien89

Ale brednie wypisujesz, że aż głowa boli! Przecież gadającego psa widzieliśmy oczami tego psychola, któremu się wydawało, że widzi go naprawdę. Aż tak trudno to pojąć?