Morderstwo w Orient Expressie

Murder on the Orient Express
2017
6,5 132 tys. ocen
6,5 10 1 132071
5,3 42 krytyków
Morderstwo w Orient Expressie
powrót do forum filmu Morderstwo w Orient Expressie

Jako wielka fanka twórczości Aghaty Christie jestem zawiedziona ta ekranizacją. Czytałam książkę (trzykrotnie) i widziałam film z 2010 roku z Dawidem Suchetem w roli Poirota i byłam zachwycona; serdecznie polecam fanom gatunku ( swoją droga nie ma go w bazie filnwebu) Natomiast najnowsza ekranizacja mnie zawiodła, byłam bardzo podekscytowana słysząc info o tym filmie, widząc listę obsady aż zacierałam ręce, z niecierpliwością czekając na premierę kinowa. Film nie jest tragiczny ale czytając książkę, za dużo rzeczy kłuje w oczy. Wygląd Poirota ( włosy i wąsy były hebanowo czarne, bo je farbowal) a tutaj wyglada jakby uciekł z planu zdjęciowego titanica. Jego zachowanie i chichot 12-latka czytającego sprośne kawały. Plus zmiana historii, nie było żadnej bójki czy postrzału między Poirotem a którymkolwiek pasażerem, siostra Sonii Armstrong nie zadała ciosu, jej mąż dźgnął Cassetiego za nią. Dodatkowo Poirot rozmawiał z policja i potwierdził wersje pasażerów- obcy wszedł do pociągu przez okno, zabił i zbiegł. Rozumiem oczywiście ucinanie niektórym wątków ze względów czasowych ale tutaj zostały one wręcz dodane, a efekt jest taki ze przypomina film przygodowy. Gra aktorska bez zarzutu ale scenarzysta, niech odrobi najpierw prace domowa i przeczyta pare książek z Poirotem.

ocenił(a) film na 3
Stepien_Marlena

Zmęczyłem narazie 3/4 tego filmu i dla mnie jest bardzo słaby. Nie wciąga ta cała zagadka zupełnie i nie trzyma w napięciu. Dla mnie to dyskwalifikuje ten film. Aktorstwo jest drewniane. Dla porównania nie ma w tym filmie ani akcji jak w Sherlocku Holmesie, ani jakiegoś klimatu np Grand Budapest Hotel, ani właśnie jakieś trzymającej w napięciu rozgrywki pomiędzy bohaterami jak chociażby w Nienawistnej Ósemce.