PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4885}

Mroczne miasto

Dark City
1998
7,2 29 tys. ocen
7,2 10 1 28758
7,7 23 krytyków
Mroczne miasto
powrót do forum filmu Mroczne miasto

Mroczny film

ocenił(a) film na 8

Niedocenione dzieło sci-fi, które zainspirowało Wachowskich do realizacji "Matrixa". Z kolei reżysera "Dark City" zainspirowały inne dzieła fantastyki, zwłaszcza "Hellraiser" Barkera (wygląd najeźdźców mocno podobny do Cenobitów). Bardzo ciekawa wizja społeczeństwa uciśnionego przez Obcych, niezły scenariusz i dobre aktorstwo. Dla mnie też wielką przyjemnością było patrzenie na grę Jennifer Connelly, niezwykle pięknej i uzdolnionej aktorki.
Fanom dobrego, nieco innego kina science-fiction, polecam bardzo, bo chwilami ten film wizualnie po prostu urzeka.
8/10.

ocenił(a) film na 7
Thommy

Film był dobry (trzeba przyznać) no ale nie można mówić o tym jako o arcydzielę. To jest moja opinia. Ja mu dałem 6/10

ocenił(a) film na 8
Ultor

A czy ja napisałem, że arcydzieło? Po prostu momentami był kapitalny za sprawą klimatu i strony wizualnej, które posiadał, choć całościowo dałem mu ocenę 8/10. Arcydziełom skończonym przyznaję ocenę zazwyczaj o dwa punkty wyższą.

ocenił(a) film na 7
Thommy

A czy ja mówię, że TY mówisz o tym filmie jak o arcydziele ? ;-)

Thommy

Jak ten film może kogoś inspirować skoro sam powstał jako kalka Metropolis? To właśnie produkcja Fritza Langa odcisnęła największe piętno na dzisiejszych sf a nie Mroczne miasto.

ocenił(a) film na 8
Baphomet

Zarówno "Dark City" jak i "Matrix", czy inne mniej lub bardziej udane dzieła sci-fi, są pełne nawiązań i cytatów z klasyki jak właśnie "Metropolis". Mnie to nie przeszkadza, jeżeli jakiś film ma własny klimat, świetną stronę wizualną i dobre aktorstwo - tak jest w wypadku "Dark City". A że podejmuje on zawsze aktualny temat zniewolenia ludzkości przez nieznane siły przybyszów skądś tam, to trudno się do tego przyczepić, skoro tematyka jest uniwersalna.