PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4885}

Mroczne miasto

Dark City
1998
7,2 29 tys. ocen
7,2 10 1 28757
7,7 23 krytyków
Mroczne miasto
powrót do forum filmu Mroczne miasto

klimat!!!!

ocenił(a) film na 9

Film zupełnie nie zauważony przez szerszą publikę, właściwie nie wiem dlaczego. Mroczny, surrealistyczny obraz, z ciekawą fabułą i intrygującym zakończeniem..... Wszyscy miłośnicy sf do wypozyczalni czm predzej..... :)

użytkownik usunięty
dr_E__Brown

klimat!!!
klimat filmu jest niesamowity. to bardzo dobrze zrobione fs. a gdyby nie przypadek to nawet pewnie nie obejzalbym tego filmu...

użytkownik usunięty

Ale czad Ale czad, 1998 i taki film chyba wole od matrixa, a taki niezauważony.....dziwne.....czyżby słaba promocja??

ocenił(a) film na 8

Po prostu "Matrix" (Wachowscy wzorowali się na "Dark City") zakasował na kilka lat wszystkie produkcje sci-fi. Zwłaszcza wchłonął tak podobne "Dark City".

ten film to maksimum
ustalmy coś
klimatem rozwala, rozwojem akcji, fabułą, przebiegiem wszystkiego. dobry

dr_E__Brown

Zupełnie przypadkowo się natknołem na ten film niedawno i musze przyznac, dla mnie bomba. Klimat zarąbisty. Polecam wszystkim!

hary_3

Podobnie było ze mną. O jego obejrzeniu zadecydował przypadek. Poszukałam go, bo zagrał w nim jeden z moich ulubionych aktorów. Dziwne, że film nie jest popularniejszy, biorąc pod uwage, że wszyscy tak się zachwycają Matrixem...

ocenił(a) film na 9
Jorjan

Film zarąbisty - ja to niepamiętam jak sie na niego natknąłem ale uwielbiam go. Klimat, efekty - rewelka. Jak to zwykle bywa ludzie zachwycają się gniotami a niedoceniają dobrych filmów.

ocenił(a) film na 10
dr_E__Brown

Też miałem podobnie. Szukałem na Filmwebie jakiegoś dobrego nowego filmu s-f i przez przypadek natknąłem się na ten film. Film powala, jest dużo lepszy niż obecne produkcje. Nie wiem jakim cudem nikt o nim głośno nie mówił. Jak najbardziej polecam!

ocenił(a) film na 9
dr_E__Brown

tez kiedys pierwszy raz go w telewizji zobaczylem.. film naprawde ma dobry klimat... taki mroczny;] ciekawe czemu :P

rozdam paru znajomym i powiem zeby tez ocenili na filmwebie.. jak bedzie mial tysiac ocen to nalezy spodziewac sie wysokiego miejsca w top 100 world ;]

ocenił(a) film na 9
adunwad

i jeszcze jedno.. wada tego filmu jest to ze jest on tak krotki;] + 30 minut i bylby niemal idealny ;]

ocenił(a) film na 5
adunwad

Klimacik i jeszcze raz klimacik.Przypadkowo wpadlem na ten film,podobnie jak Wy!Jestem mile zaskoczony.Efekty,fabula,aktorstwo(obsada!)-pierwsza klasa.Polecam

Maximus_D_M_

Chyba tez jestem przypadkowym szczesciarzem. Wlaczylem ten film kompletnie nie wiedzac co mnie czeka. Kompletnie mnie wciagnal! Jak ja lubie takie filmy, moze cos 'znacie w klimacie' podobnego ;) Prosze, podajcie jakas propozycje.

finallyh

Przypadek - wczoraj na TVN leciał, a mi się spać nie chciało :)
Świetny film, kiedy go oglądałem, myślałem że autorzy zrobili kalkę z Matrixa... LOL

ocenił(a) film na 9
dr_E__Brown

Zgadzam się w 100% z przedmówcami. Film ten zobaczyłem po raz pierwszy na "łamach" nieodżałowanej "Wizji 1" (miałem tam okazję oglądać nie lada perłeki - 13 piętro, Existence itp). Po pierwszych 15 minutach totalny opad szczęki, podobnie było z większością znajomych którzy oglądali ten film wiele lat później - wielu nie mogło uwierzyć, że takie dzieło przeszło niezauważone - pełna 9 (dałbym 9,5 ale się nie da) z mojej strony.

rahl

Ja ledwo pamietam jak go ogladalem . Stare dzieje , ale fakt faktem film rewelacja :)

dr_E__Brown

.. genialny film!
nie wiem, jakim cudem na niego trafiłam, bo za science fiction nie przepadam.. a Dark City to istny majstersztyk!

ocenił(a) film na 9
green_gherkin

Film w podobnym klimacie -"Perfect Creature" może nie tak dobry jak "Dark City"i w sumie inna tematyka ale to miasto!Cudo!
Jest jeszcze niskobudżetowy "The Breed",film nie całkiem udany ale scenografia i nastrój niewątpliwie inspirowane były "Dark City"

dr_E__Brown

ciekawe że tyle osób widziało ten film przypadkiem... ja znalazłem go przypadkiem w swoim komputerze i zupełnie nie pamiętam skąd go mam, nie wiem jak długo czekał na obejrzenie... przypadek że nie pamiętam? a może film ma w sobie coś więcej niż tylko fikcję? :p

dr_E__Brown

tak, film zdecydowanie ma mroczny klimat.
miasto z filmu skojarzyło mi się z Gotham z Batmana.
wozy, stroje i budynki, jakby z lat 50-tych. do tego większość akcji toczy się nocą. cool mroczny komiksowy klimat

sir_edd_cook

fantastyczny! swietny mroczny klimat i niezgorszy, choc lekko dziwaczny scenariusz! gdy po raz pierwszy obejrzalem go w calosci, od razu pomyslalem "kurde, istny matrix". inspiracje widac golym okiem.. alexowi proyasowi mozna tylko dziekowac, bez tego filmu matrix nie bylby taki jaki jest:) 10

dr_E__Brown

ten film to strata czasu, jezeli zastanawiasz sie czy obejrzec ten film i szukasz porady na forum, to odpusc sobie komentarze powyzej, musiala to pisac jakas dzieciarnia.

ocenił(a) film na 9
Pandemonium

Dziecinna, gościu ,to jest raczej twoja wypowiedź.Uchowaj Boże od takich doradców i ignorantów...

hellboyjr

wiec koles powiedz ile masz lat, bo twoimi ulubionymi filmami sa predatory, batmany, robocopy i inne takie. Nie dziwie sie ze jestes pierwszy z polemika, bo to o Tobie wlasnie byla mowa :)

ocenił(a) film na 9
Pandemonium

Jak już zaglądamy sobie w ulubione to Ty masz tam Resident Evil i Piłę(rzecz jasna filmy dla wyrobionych widzów i intelektualistów),ale nieważne.Nie podoba Ci się Dark City,zgoda ma prawo ale jest to wyłącznie twój problem.A skoro Ci się nie podoba to może wysil się i napisz ze trzy sensowne zdania ,dlaczego.Jesli natomiast nie potrafisz to się w ogóle nie odzywaj,takie prymitywne komentarze w stylu- strata czasu -nikogo nie obchodzą.

ocenił(a) film na 9
hellboyjr

I gdzie się podziewasz dojrzały koneserze ambitnego kina?!Napisz swoją recenzję,uderz inteligentną ripostą i pognęb intelektualnie.Jestem przecież tylko przedstawicielem dzieciarni,fanem Batmana i fantastyki czyli jak wiadomo niewymagającej,jarmarcznej rozrywki dla plebsu.Wiesz co,zróbmy tak:odtąd nie będę używał polskich znaków,pokonasz mnie na błędy ortograficzne.Śmiało,poradzisz sobie...

hellboyjr

heh, mlody chlopczyku, widze hormony buzuja w Tobie :)
Nie chce mi sie pisac o tym filmie, gdyz to totalne dno, szkoda mi czasu aby pisac o filmach ktore oceniam na 1. Bedziesz musial gdzies indziej dac upust swoim mlodzienczym hormonom. A najlepsza riposta bedzie fakt, ze ten film nie jest wogole znany, przeszedl bez echa - nie bez powodu.

ocenił(a) film na 9
Pandemonium

Jest tak jak przypuszczałem,na temat filmów nie masz kompletnie nic ciekawego do powiedzenia,więc niech każdy sam oceni na podstawie twoich komentarzy jaką prezentujesz kategorię wiekową.
"...film nie jest w ogóle znany,przeszedł bez echa..."- bez komentarza.Kończę dyskusję,szkoda czasu.Nie pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

W ulubionych, według mnie, filmy lepsze ma acid_dark... lecz w dyskusji przyłączam się do hellboyjr. Chociaż z takimi filmami w ulubionych to raczej obaj za starzy nie jesteście. Ale abstrahując od waśni, przyznać musze że film klimat posiada i to całkiem przyzwoity. Fabuła jak dla mnie kupy się trzymała i była całkiem oryginalna. Ode mnie 8.5/10.

ocenił(a) film na 8
Pandemonium

acid, ja #$@&$^*@ Żeś wyleciał z tematem, że ten film to dno. I nie umisz znaleźć tak obarczających dowodów na potwierdzenie swojej tezy ;>. A co do ulubionych filmów i ocen . Ja patrze przez "pryzmat" dawnych lat.
Może po prostu nie lubisz "cyberpunku" i tym podobnych klimatów. Lecz Matrix ci sie podobał. Tak więc nie rozumiem twego osądu. huh. Jako że przeglądałem twoje ulubione muszę przyznać, że bardzo specyficzna lista filmów z których ok 60% nie oglądałem. Czuwaj ;]

ocenił(a) film na 7
djadamus

Mi bardzo podobało się miasto i obcy, zawiodło mnie nieco zakończenie, no i
nie bardzo identyfikowałem się z głównym bohaterem, ale i tak film mi się podobał, dlatego oceniłem go 7/10.