Film zupełnie nie zauważony przez szerszą publikę, właściwie nie wiem dlaczego. Mroczny, surrealistyczny obraz, z ciekawą fabułą i intrygującym zakończeniem..... Wszyscy miłośnicy sf do wypozyczalni czm predzej..... :)
klimat!!!
klimat filmu jest niesamowity. to bardzo dobrze zrobione fs. a gdyby nie przypadek to nawet pewnie nie obejzalbym tego filmu...
Ale czad Ale czad, 1998 i taki film chyba wole od matrixa, a taki niezauważony.....dziwne.....czyżby słaba promocja??
Po prostu "Matrix" (Wachowscy wzorowali się na "Dark City") zakasował na kilka lat wszystkie produkcje sci-fi. Zwłaszcza wchłonął tak podobne "Dark City".
ten film to maksimum
ustalmy coś
klimatem rozwala, rozwojem akcji, fabułą, przebiegiem wszystkiego. dobry
Zupełnie przypadkowo się natknołem na ten film niedawno i musze przyznac, dla mnie bomba. Klimat zarąbisty. Polecam wszystkim!
Podobnie było ze mną. O jego obejrzeniu zadecydował przypadek. Poszukałam go, bo zagrał w nim jeden z moich ulubionych aktorów. Dziwne, że film nie jest popularniejszy, biorąc pod uwage, że wszyscy tak się zachwycają Matrixem...
Film zarąbisty - ja to niepamiętam jak sie na niego natknąłem ale uwielbiam go. Klimat, efekty - rewelka. Jak to zwykle bywa ludzie zachwycają się gniotami a niedoceniają dobrych filmów.
Też miałem podobnie. Szukałem na Filmwebie jakiegoś dobrego nowego filmu s-f i przez przypadek natknąłem się na ten film. Film powala, jest dużo lepszy niż obecne produkcje. Nie wiem jakim cudem nikt o nim głośno nie mówił. Jak najbardziej polecam!
tez kiedys pierwszy raz go w telewizji zobaczylem.. film naprawde ma dobry klimat... taki mroczny;] ciekawe czemu :P
rozdam paru znajomym i powiem zeby tez ocenili na filmwebie.. jak bedzie mial tysiac ocen to nalezy spodziewac sie wysokiego miejsca w top 100 world ;]
i jeszcze jedno.. wada tego filmu jest to ze jest on tak krotki;] + 30 minut i bylby niemal idealny ;]
Klimacik i jeszcze raz klimacik.Przypadkowo wpadlem na ten film,podobnie jak Wy!Jestem mile zaskoczony.Efekty,fabula,aktorstwo(obsada!)-pierwsza klasa.Polecam
Chyba tez jestem przypadkowym szczesciarzem. Wlaczylem ten film kompletnie nie wiedzac co mnie czeka. Kompletnie mnie wciagnal! Jak ja lubie takie filmy, moze cos 'znacie w klimacie' podobnego ;) Prosze, podajcie jakas propozycje.
Przypadek - wczoraj na TVN leciał, a mi się spać nie chciało :)
Świetny film, kiedy go oglądałem, myślałem że autorzy zrobili kalkę z Matrixa... LOL
Zgadzam się w 100% z przedmówcami. Film ten zobaczyłem po raz pierwszy na "łamach" nieodżałowanej "Wizji 1" (miałem tam okazję oglądać nie lada perłeki - 13 piętro, Existence itp). Po pierwszych 15 minutach totalny opad szczęki, podobnie było z większością znajomych którzy oglądali ten film wiele lat później - wielu nie mogło uwierzyć, że takie dzieło przeszło niezauważone - pełna 9 (dałbym 9,5 ale się nie da) z mojej strony.
.. genialny film!
nie wiem, jakim cudem na niego trafiłam, bo za science fiction nie przepadam.. a Dark City to istny majstersztyk!
Film w podobnym klimacie -"Perfect Creature" może nie tak dobry jak "Dark City"i w sumie inna tematyka ale to miasto!Cudo!
Jest jeszcze niskobudżetowy "The Breed",film nie całkiem udany ale scenografia i nastrój niewątpliwie inspirowane były "Dark City"
ciekawe że tyle osób widziało ten film przypadkiem... ja znalazłem go przypadkiem w swoim komputerze i zupełnie nie pamiętam skąd go mam, nie wiem jak długo czekał na obejrzenie... przypadek że nie pamiętam? a może film ma w sobie coś więcej niż tylko fikcję? :p
tak, film zdecydowanie ma mroczny klimat.
miasto z filmu skojarzyło mi się z Gotham z Batmana.
wozy, stroje i budynki, jakby z lat 50-tych. do tego większość akcji toczy się nocą. cool mroczny komiksowy klimat
fantastyczny! swietny mroczny klimat i niezgorszy, choc lekko dziwaczny scenariusz! gdy po raz pierwszy obejrzalem go w calosci, od razu pomyslalem "kurde, istny matrix". inspiracje widac golym okiem.. alexowi proyasowi mozna tylko dziekowac, bez tego filmu matrix nie bylby taki jaki jest:) 10
ten film to strata czasu, jezeli zastanawiasz sie czy obejrzec ten film i szukasz porady na forum, to odpusc sobie komentarze powyzej, musiala to pisac jakas dzieciarnia.
Dziecinna, gościu ,to jest raczej twoja wypowiedź.Uchowaj Boże od takich doradców i ignorantów...
wiec koles powiedz ile masz lat, bo twoimi ulubionymi filmami sa predatory, batmany, robocopy i inne takie. Nie dziwie sie ze jestes pierwszy z polemika, bo to o Tobie wlasnie byla mowa :)
Jak już zaglądamy sobie w ulubione to Ty masz tam Resident Evil i Piłę(rzecz jasna filmy dla wyrobionych widzów i intelektualistów),ale nieważne.Nie podoba Ci się Dark City,zgoda ma prawo ale jest to wyłącznie twój problem.A skoro Ci się nie podoba to może wysil się i napisz ze trzy sensowne zdania ,dlaczego.Jesli natomiast nie potrafisz to się w ogóle nie odzywaj,takie prymitywne komentarze w stylu- strata czasu -nikogo nie obchodzą.
I gdzie się podziewasz dojrzały koneserze ambitnego kina?!Napisz swoją recenzję,uderz inteligentną ripostą i pognęb intelektualnie.Jestem przecież tylko przedstawicielem dzieciarni,fanem Batmana i fantastyki czyli jak wiadomo niewymagającej,jarmarcznej rozrywki dla plebsu.Wiesz co,zróbmy tak:odtąd nie będę używał polskich znaków,pokonasz mnie na błędy ortograficzne.Śmiało,poradzisz sobie...
heh, mlody chlopczyku, widze hormony buzuja w Tobie :)
Nie chce mi sie pisac o tym filmie, gdyz to totalne dno, szkoda mi czasu aby pisac o filmach ktore oceniam na 1. Bedziesz musial gdzies indziej dac upust swoim mlodzienczym hormonom. A najlepsza riposta bedzie fakt, ze ten film nie jest wogole znany, przeszedl bez echa - nie bez powodu.
Jest tak jak przypuszczałem,na temat filmów nie masz kompletnie nic ciekawego do powiedzenia,więc niech każdy sam oceni na podstawie twoich komentarzy jaką prezentujesz kategorię wiekową.
"...film nie jest w ogóle znany,przeszedł bez echa..."- bez komentarza.Kończę dyskusję,szkoda czasu.Nie pozdrawiam.
W ulubionych, według mnie, filmy lepsze ma acid_dark... lecz w dyskusji przyłączam się do hellboyjr. Chociaż z takimi filmami w ulubionych to raczej obaj za starzy nie jesteście. Ale abstrahując od waśni, przyznać musze że film klimat posiada i to całkiem przyzwoity. Fabuła jak dla mnie kupy się trzymała i była całkiem oryginalna. Ode mnie 8.5/10.
acid, ja #$@&$^*@ Żeś wyleciał z tematem, że ten film to dno. I nie umisz znaleźć tak obarczających dowodów na potwierdzenie swojej tezy ;>. A co do ulubionych filmów i ocen . Ja patrze przez "pryzmat" dawnych lat.
Może po prostu nie lubisz "cyberpunku" i tym podobnych klimatów. Lecz Matrix ci sie podobał. Tak więc nie rozumiem twego osądu. huh. Jako że przeglądałem twoje ulubione muszę przyznać, że bardzo specyficzna lista filmów z których ok 60% nie oglądałem. Czuwaj ;]