Nie wierzę w koniec tej serii. "Mrocznego" starannie przygotowano pod kolejną część (cały
motyw autopilota). Wierzcie, a będzie wam nakręcone :)
fantastyka. eu
Taki koniec, że spokojnie można podpiąć pod to jeszcze jedną część. Blake mógłby się okazać złym wyborem na nowego Batmana a Bruce musiałby znowu powrócić do swojej misji, bo przecież ciąży nad nim klątwa nietoperza (składaliśmy przysięgę, prawda, "Batmanie"? pfff...) Jak dla mnie kolejna część musi powstać, tak samo prawdziwy Batman musi powstać by bronić Gotham City do końca. Jak dla mnie Nolan zrobił po prostu tło pod kolejną, o wiele ciekawszą historię. Co prawda ujawnienie się Gacka Gordonowi to trochę psuje ale ju ż nie takie rzeczy robiłNolan, np. po cholerę Alfred palił tą kopertę skoro i tak potem powiedziałBruce'owi o Rachel? Wiem, chciał go powstrzymać przed byciem Batmanem, ale do cholery wszystkie decyzje z TDK okazały się gófniane skoro wszystko wyszło na gorsze.
Ale kiedy ta kolejna część/kontynuacja historii miałaby powstać ? W planach jest już reboot na 2015/16 rok. Fakt, można to kontynuować ale nie wiem czy sprawdzi się to bez dobrze nam znanej obsady tej Trylogii.
Chris Nolan zamknął już swoją trylogię na dobre, ale jednak szkoda, że nie zdecydował się na jeszcze jedną część. A reboot może być ciekawy.
Wszystkie decyzje z TDK utrzymywały się przez 8 długich lat.Kłamstwo Gordona i Batmana, a także milczenie Alfreda. W tym filmie mogliśmy zobaczyc co się właśnie stało kiedy (że zacytuję klasyka) "cały misterny plan poszedł w piz.du" :)
Z tym, że akurat kłamstwo Gordona i Batmana mogłoby dalej istnieć gdyby Gordon nie miał oporów by wyjawić prawdę (przechwycenie kartki przez Bane'a). Czyli sama decyzja na końcu TDK okazała się niewłaściwa, Gordon to uczciwy człowiek i powinien powiedzieć prawdę. WIdocznie wszyscy popełniamy błędy...
I to mi się właśnie podoba, że w trylogii o Batmanie wg Nolana bohaterowie są po prostu ludźmi. Każdy popełnia błędy, dokonuje złych wyborów.
Taa - bo tu chodzi o prawdę dziejów i prawdę ekranu hehehehe. To zbyt dobry bohater (postać) i dekoracje, żeby tak po prostu odłożyć ich na półkę.
Oczywiście, że nikt go na półkę nie odłoży, zwłaszcza po świetnym przywróceniu legendy Batmana przez Nolana. Kolejne filmy o Mrocznym Rycerzu powstaną, co było powiedziane już po premierze TDKR, to jedynie koniec przygody Nolana i jego ekipy z Batmanem. Bale powiedział w jednym z wywiadów, ze chętnie wcieliłby się ponownie w rolę Batmana gdyby Nolan przyszedł do niego ze scenariuszem co niestety wedle zapewnień reżysera nie nastąpi.