PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506756}

Mroczny Rycerz powstaje

The Dark Knight Rises
2012
7,7 318 tys. ocen
7,7 10 1 318465
6,6 82 krytyków
Mroczny Rycerz powstaje
powrót do forum filmu Mroczny Rycerz powstaje

Czy to prawda że wersja IMAX była jednak dłuższa? Oglądałem tylko tą wersję więc nie wiem czego może brakować w normalnej. Zauważyłem jednak że film miał jednak czarne paski na dole i górze ekranu, natomiast przy scenach np. ujęć miasta, wysadzania mostów itp. obrazy był full screen

Turkisz80

Bo film nie jest FULL IMAX, tylko ma ok. godzinę scen w tej technologii. Przyczyna? Najczęściej techniczno-logistyczna.

Graczdari

Sam film na pewno dłuższy nie jest. Co najwyżej niektóre sceny mogą być lekko przedłużone, jak ma to miejsce w Transformers 2 IMAX.

użytkownik usunięty
Turkisz80

Nie, każda wersja jest taka sama, te ujęcia gdzie nie widać czarnych pasów to ujęcia IMAX i różni się to tym, że w zwykłym kinie ujęcia IMAX mają pasy a w IMAX dostosowanym do TDKR w tych ujęciach pasów nie ma.

Innymi słowy. W kinach IMAX - sceny, które są w tradycyjnym formacie (2.35 : 1) przeplatają się z tymi kręconymi kamerami IMAX (1.44 : 1). Jeśli chodzi o kina tradycyjne to cały film jest w formacie 2.35 : 1 - tzn. Sceny tradycyjne (2.35 : 1) + SCENY IMAX, które zostały wykadrowane (1.44:1 -> 2:35:1). I tak to wygląda :) Na Blu Ray zaś będzie pewnie jak w przypadku "The Dark Knight" - czyli sceny tradycyjne (2.35:1) będą przeplatać się ujęciami IMAX (1:78:1). Na DVD dostaniemy zaś cały film w 2.35:1

Graczdari

Dzięki. Czyli ogólnie te 50 min to te same sceny tylko w lepszej jakości, a nie żaden dodatkowy materiał pokazany tylko w IMAX jak to kiedyś filmweb sugerował:)

Czyli np scena wysadzenia mostów i stadionu jest w obu wersjach, mimo iż w IMAX była full screen?

użytkownik usunięty
Turkisz80

Tak jest. W IMAX jest full screen a w standardowym kinie są w tych scenach pasy :)

Turkisz80

Tak. Te sceny są i w IMAX i tradycyjnym kinie. Różnica taka, że w tradycyjnym kinie ujęcia IMAX są kadrowane, przez co nie mamy takiego obszaru jak w kinach IMAX.