Czy to prawda że wersja IMAX była jednak dłuższa? Oglądałem tylko tą wersję więc nie wiem czego może brakować w normalnej. Zauważyłem jednak że film miał jednak czarne paski na dole i górze ekranu, natomiast przy scenach np. ujęć miasta, wysadzania mostów itp. obrazy był full screen
Bo film nie jest FULL IMAX, tylko ma ok. godzinę scen w tej technologii. Przyczyna? Najczęściej techniczno-logistyczna.
Sam film na pewno dłuższy nie jest. Co najwyżej niektóre sceny mogą być lekko przedłużone, jak ma to miejsce w Transformers 2 IMAX.
Nie, każda wersja jest taka sama, te ujęcia gdzie nie widać czarnych pasów to ujęcia IMAX i różni się to tym, że w zwykłym kinie ujęcia IMAX mają pasy a w IMAX dostosowanym do TDKR w tych ujęciach pasów nie ma.
Innymi słowy. W kinach IMAX - sceny, które są w tradycyjnym formacie (2.35 : 1) przeplatają się z tymi kręconymi kamerami IMAX (1.44 : 1). Jeśli chodzi o kina tradycyjne to cały film jest w formacie 2.35 : 1 - tzn. Sceny tradycyjne (2.35 : 1) + SCENY IMAX, które zostały wykadrowane (1.44:1 -> 2:35:1). I tak to wygląda :) Na Blu Ray zaś będzie pewnie jak w przypadku "The Dark Knight" - czyli sceny tradycyjne (2.35:1) będą przeplatać się ujęciami IMAX (1:78:1). Na DVD dostaniemy zaś cały film w 2.35:1
Dzięki. Czyli ogólnie te 50 min to te same sceny tylko w lepszej jakości, a nie żaden dodatkowy materiał pokazany tylko w IMAX jak to kiedyś filmweb sugerował:)
Tak jest. W IMAX jest full screen a w standardowym kinie są w tych scenach pasy :)