http://www.imdb.com/title/tt0468569/
wow niezle !!!! widac ze film musi bys wypasiony jak amerykanie tak głosuja :) bo juz po pułnocy puszczane były pierwsze seanse :)
no faktycznie miłe zaskoczenie ! :) ciekawe czy utrzyma sie w Top 10 :) bo wiadomo ze głosy jeszcze dojda i srednia moze sie zmiejszyc :) ale zobaczymy :) Wall-e spadł juz na 22 chyba :D:P
pzdr
ja tez byłem zaskoczony jak zobaczyłem :) batman jako jedyny film w tym roku ma szanse utrzymac sie w top-10 nawet mzoe wyzej mierzyc :) jakies 7 miejsce albo jeszce wwyzej :) hehe :)ja sie juz premiery w Polsce nie moge doczekac ,bardzo chce zobaczyc Heatha Ledgera w roli JOKERA :)
Wątpię żeby się utrzymał, spadnie nawet poniżej 20-tego miejsca. Niestety na IMDB tak zresztą jak na innych portalach z rankingami są idioci, którzy nawet jak go nie oglądną to będę dawać mu 1 żeby tylko spadł, bo nie będzie im pasowało że jest wyżej od ich ulubionego filmu.
a na rottentom. 94% (Fresh: 149 Rotten:10 ) i certyfikat świeżości.
oraz artykuł o tym, że to jeden z najlepiej ocenianych filmów roku
http://www.rottentomatoes.com/m/the_dark_knight/news/1741993/critics_consensus_t he_dark_knight_is_one_of_the_years_best_reviewed
Nie ma się co podniecać takimi rankingami.
Dark Knight niemal na równi z Ojcem Chrzestnym i Skazanymi na Shawshank?
Ja rozumiem, wiem, że to będzie świetny film z niesamowitymi kreacjami aktorskimi i w końcu nie będzie to bajeczka na podstawie komiksu, tylko obraz z czymś więcej, niż tylko samymi efektami specjalnymi... ale ludzie przesadzają.
10/10? Ok, ale w kategorii najlepszy film akcji powiedzmy. Ogólnie właśnie tak powinny wyglądać rankingi, powinny być skategoryzowane. Bo tak to dochodzi do sytuacji, że WALL-E (nie mam nic do tego filmu! bardzo dobra animacja, IMO pobija Potwory&Spółka) jest przed Fight Clubem.
No to fakt, dobrze by było żeby rankingi były zkategoryzowane, przynajmniej wtedy maniacy filmów science-fiction będą mieli swój ranking, fantasy swój, thrillerów swój, a fani animacji swój. Ciężko jest porównywać komedię do filmu psychologicznego, albo dramat do animacji.
Przez to że ranking jest jeden wspólny to maniacy jednego rodzaju filmów specjalnie dają 1 pozostałym filmom żeby ich film był wyżej. Mam na myśli maniaków wszystkich rodzajów filmowych lub poszczególnych filmowych serii np. Gwiezdne Wojny, Harry Potter, Batman, Spider-man czy też Shrek. W każdej grupie znajdują się idioci którzy zrobią wszystko żeby tylko ich film był wysoko. Podzielenie TOPów było by bardzo dobrym rozwiązaniem.
Taki podział jest dobry tylko na pierwszy rzut oka, bo niektóre filmy ciężko przypisać do jednego gatunku. Choćby wspomniany fight club-thriller psychologiczny? Sensacyjny?
No to jest drugi problem, że gatunków na dobrą sprawę jest kilkadziesiąt, a niektóre filmy można przypisać do kilku. Ale można zrobić taki ogólny podział, na 1. animacje, 2. horrory, 3. komedie, 4. thillery, 5. fantasy/przygodowe/familijne, 6. dramaty/psychologiczne, 7.musicale, 8.science-fiction i 9. inne
jestem za zeby był taki podział :) a tak naprawde jak by poptrzec po nocie to Ojciec chrzestny ma 9,1 a Mroczny Rycerz 9,7 :P wiec powinien byc nr 1 :P ale tak nie jest bo Ojciec Chrzestny ma ponad 200 tys głosow:) a Nowy Batman prawie 5 tys.
@pietro697
Imdb to nie filmweb, tam głosy są filtrowane i nie ma takiej sytuacji, że jedynki wystawiane w celu zaniżenia średniej liczą sie w rankingu. Wystarczy spojrzeć na średnią Godfathera. Arytmetyczna, czyli ta co obejmuje wszystkie głosy to 8.7, a średnia po przefiltrowaniu to 9.2.
A TDK swoja drogą jest już na 3 miejscu.
Nie ma żadnego filtru, nie można w żaden uzasadniony sposób eliminować tych którzy dają 1 żeby zaniżyć ocenę i tych którzy dają 1 bo im się film po prostu nie podobał. Takie coś było by dla wszystkich wysoce krzywdzące. To że na liście ma inną średnią niż przy filmie, to jest wynikiem stosowanego przelicznika, dokładnie tego samego który jest na Filmwebie.
Taa ?
To wyjaśnij mi co to jest w takim razie:
http://www.imdb.com/ratings_explained
I jeszcze wyjaśnij dlaczego średnia TDK wynosi 9.6, w rankingu 9.1, a arytmetyczna 9.5.
Ocena 9,6 to średnia wszystkich ocen oddanych na DK. 9,1 to średnia ważona wyliczona przelicznikiem który stosuje się, aby film który dostał 1 000 głosów nie przebił tylko z tego powodu filmu który dostał 100 000 głosów. A to 9,5 to nie wiem skąd sobie wymyśliłeś, średnia arytmetyczna wszystkich głosów to 9,6.
na imdb juz 3 miejce pomału zbliza sie do Ojca Chrzestnego :P :)
czemu na filmweb jeszce tego filmu w top 100 nie ma :P
"czemu na filmweb jeszce tego filmu w top 100 nie ma :P"
No nie było u nas premiery jeszcze :P
P.S. Dziwne, że Mroczny Rycerz, który ma 7 000 głosów jest na trzecim miejscu, zaraz po Skazanych na Shawshank, który ma 339 000 ....
Ocena użytkowników IMDb 9.6 i trzecie miejsce w rankingu Top 205 - nieźle, ale wynik powinien w ciągu kilku najbliższych dni trochę spaść
no własnie tam go po 7 tysiacach włądowali do top 250 na 3 miejsce a jak u nas bedzie premiera to nawet go nie bedzie w top 200 :P na filmweb :D bo bedzie za słaba ocena :P
Tak to na Filmwebie jest: gnioty, takie jak Meet The Spartans, które na IMDb mają ocenę 2.4 tutaj mają ocenę 5.4, a dzieła, jak The Mist (IMDb - 7.5) dostają marne 6.42
dlatego jak ktos ma ochote wybrac sobie film do ogladania t olepiej sprawdzac na www.imdb.pl albo steep up 2 na filmweb 7,80 chyba a na imdb 5,cos tam :d ja sie zgadzam z ocena na imdb , to by słaby film 1 była rewelacyjna a 2 miedzy 5a6 :)
wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww:) to musi byc film,chyba jak bedzie premiera w polsce to kupie sobie bilety na 4 seanse jeden po drugim :)
czemu my musimy tyle czekac ???????????? to jest poprostu karygoden :P
Ma pierwsze miejsce bo amerykańskie podniecone bachory nieobiektywnie windują ocenę filmu waląc mu same dziesiątki.
ale to chyba tak nie działa bo np hellboy 2 ma srednia 8,0 i nie jest w top 250 ?? a z taka srednia powinien byc. poprostu ten film musi byc taki dobry ze pobił ojca chszestnego :) ale to nie jest jedyny serwis gdzie ma tak wysokjie noty na innych pisza ze ten film bije wszystko itd :)
mi tez tak sie wydaje np tez Kung fu Panda ma srednia powyzej 8 a nie ma w top 250, na moje to Mroczny Rycerz utrzyma fotel lidera do nastepnej czesci batmana :D heh:)
pzdr
a jak myslicie ktore miejsce bedzie miał na filmweb ?????????? jak znac ten serwis to napewno nie 1 :) ?
jak ja sie doczekac nie moge premiery POLSKIEJ :D
Moim zdaniem takie rankingi są totalnie nieobiektywne i osobiście staram się nimi nie sugerować.
Batman wyprzedził Godfathera... To co, znaczy że jest od niego "lepszy"?
To tak jakby koś mi powiedział, że tort jest "lepszy" od bigosu. Absurd.
A ocenianie filmu na podstawie jego popularności jest tymbardziej nietrafione.
Hmmm w tym temacie właśnie toczy się rozmowa na temat tego porównania, zobacz http://www.filmweb.pl/topic/871509/Numer+1+w++TOP+250.+Hit+wszechczas%C3%B3w.htm l#2189994
ale tak szceze moim zdaniem to nie powienin miec 1 miejsca sorry :D ale Ojciec Chzrestny to klasyk kina i jednoczesnie jeden z najlepszych filmow na swiecie,napewno ma ogramne grono fanow:) no coz poczekamy zobaczymy co bedzie dalej :)
batman ma same rekordy:) ale najwiekszy to rekord otwarcia 155,34 mln $ , pobił poprzedni rekord słabego spider mana 3 :) i tak trzymac , ten film nie bedzie miał problemow dojsc do 300 mnl $ :)
Jak myslicie jaka nadchodzaca produkcja moze pobic ten rekord okwarcia :) ja mam 4 typy :)
1.Transformers 2
2.Prince of Persia: sand of time
3.Terminator 4
4.Harry Poter 6
:) te beda miał y szance pokonac Batmana :)
Pzdr
napewno do tego wyniku batmana moze zblizyc sie nowy Terminator z Balem wsumie to te wszystkie wypisane filmy :)
a batman na imdb po ponad 46 tysiacach głosow nadal ma srednia 9,7 !
napewno juz nie spadnie z NR 1 :)
Teraz zostaje liczyc dni do premiery nowego dzieła Nolana :)
pzdr
no jest bardzo mozliwe ze wyzej wymienione filmy moga zarobic wiecej niz batman :) ale napewno nie beda miały po 3 dniach #1 miejsca na imdb i na innych serwisach , mi tez sie wydaje ze z 1 miejsca to szybko nie zejdzie Mroczny Rycerz :)
Ja juz tez odliczam do premiety nowego wybitnego dzieła Nolana :)
Do 150tys głosów Mroczny rycerz moze sie utrzymac na 1 miejscu na imdb ale pozniej ocenka zacznie spadać.Nie wierze ze jak emocje opadną ludzie tak naiwnie dawali mu same 10.
Ale w TOP 10 pewnie sie utrzymie przez kilka lat po premierze.
Na pobicie rekordu otwarcia mają szanse tylko spider-man4 i hobbit (jeśli jego premiera odbędzie się w piątek, a nie jak u władcy pierścieni w środę) a także następna część batmana nolana, inne filmy nie mają szans
napewno mnustwo ludzi pojdzie na nowego spider mana i Hobbita :) a co nowej czesci batmana to niedawno ukazała sie plotka ze Nolan nie wie czy bedzie krecił 3 czesci ze wzgledu smierci Heatha Ledgera ?
potwierdzam tez gdzies to wyczytałem :) ale napewno po tak kasowym sukcesie Mrocznego Rycerza, to powstanie 3 czesc :)
wiecie co mnie martwi PG-13 :( bo przeciez jak sam tytuł wskazuje film ma byc Mroczny ,ale w filmie napewno pojawia sie jakies drastyczne sceny :D mam nadzieje , poczekamy do premiery zobaczymy :)
ostatnio gdzies przeczytałem ze sceny z batmanek nie były robione komputerowo wszystko zostało krecone przez aktorów , jedynie kwarz Two-face jest zrobiona komputerowo ? to jest prawda ? czy to plotka ?
bo jak to jest prawda to jest bardzo duzy plus dla batmana :)
np ten wybuch szpitala http://www.movieweb.com/video/V07HDZGhd2BcnO
Tak wszelkie sceny akcji, pościgów, skoków były kręcone normalnie, nawet ten wybuch szpitala buł kręcony normalnie - jedynie został komputerowo podrasowany, bo nikt nie będzie na planie robił wybuchu rodem z ataku terrorystycznego i tylko Two-Face został komputerowo dopracowany, żeby wygladał dość ostro i odrażająco ;D
tak myslałem tylko chciałem sie upewnic :) to sie nazywa film , a nie jak transformers wszystko prawie komputerowe , ale trzeba przyznac ze w Transformers animacja robotow to arcydzieło :)
tutaj jest 5 min filmik z krecenia filmu :) zeby nie było sa pokazane sceny jak nagrywaja i jak wygladaja w filmie :)
fajnie to wyglada :)
no super to wyglada , szcegolnie fajne to jest w nowym Batmanie ze praktycznie nic nie ma zrobione komputerowo , to jest najlepsze :)
chciał bym kiedys sie znalesc na planie gdzie kreca jakis dobry film :)
pytanie czy ktos cos wyczytał na ten temat --->
czy film bedzie miał duzo wspulnego z komiksem , czy nolan zrobił wogule inna historie ???