1. Anastazja (wg mnie najładniejsza i najciekawsza postać chociaż wiem że ten film nie jest Disneya ale trudno;) Anastazja poza konkurencją:P)
2. Esmeralda ("Dzwonnik z Notre Dame" - podobał mi sie jej taniec ogólnie postać fajna:))
3. Mulan (podobało mi sie to ze poszła do wojska :D)
4. Nala ("Król Lew" - Fajna była lwica, fajna ;P)
1. Anastazja
2. Megara
3. Esmeralda
4. Jasmina
5. Jane i Mulan
6. Muzy z Herkulesa
1. Mulan - ponieważ jako jedyna nie jest kobietą do ratowania, to ona jest rycerzem na bia.. czarnym koniu, to ona jest bohaterką pełną gębą, osiągnęła cel, honor i zaszczyty.
2. Esmeralda - ponieważ była w stanie przeciwstawić się krzywdom i dostrzec dobro w innych, jest sprytna odważna ale przede wszystkim bardzo dużo w niej empatii.
3. Pocahontas, ponieważ sama postanowiła zawalczyć o własny los, powstrzymała rozlew krwi. Nauczyła nas o harmonii ludzi ze światem.
4. Jasmina, za to, że jak na księżniczkę bardzo twardo stąpała na ziemi, chciała być częścią ludu, chciała żyć normalnie, była sprytna i dumna.
5. Bella była molem książkowym, dobra i była w stanie dostrzec dobro w bestii, nie była nachalna i żyła własnym życiem, tak jak jej się to podobało.
Reszta bohaterek jest mdła, to typowe kobiety w opałach, które trzeba ratować, albo czekają na swojego księcia jak przyjedzie. Najbardziej mnie jednak Arielka denerwowała, bo to była rozpuszczona panna, która jak coś chciała mieć to choćby nie wiadomo ile bałaganu i nieszczęść wywoła dostać to musi, niczego się nie nauczyła, wywołała chaos, i za nic miała dobro swego ojca jak i ludu. Nie ponosi żadnych konsekwencji za swoje czyny.
(Atlantydy ani Księżniczki i żaby nie widziałam).