PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103592
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

...po pierwszym seansie.

Ten film nie ma drugiego dna.
Jest relacją rzeczywistości otaczającej główną bohaterkę, zawierającą również zapis tego co dzieje się w jej podświadomości.

Problem w tym, że Lynch nie dał widzowi ani możliwej do skonsumowania, powierzchownej warstwy, szkieletu będącego nośnikiem głębszego sensu, ani nie dał widzowi szans na zrozumienie przekazu podczas jednego seansu.

Z tego powodu gdy pojawiły się napisy końcowe byłem rozczarowany.
Prawdopodobnie w ten sposób poczuła się większość widzów.
Chociaż znajdą się oczywiście osoby wytrenowane w odbiorze treści symbolicznych (jestem świadomy własnej niekompetencji w tej dziedzinie).

Ten film zawiera ogromną ilość pięknych scen i motywów:
+ Przedstawia to jak dwie kobiety połączone uczuciem, na zmianę odgrywają dwie przeciwne role w związku. We śnie blondynka dominuje i posiada wręcz niewytłumaczalną inicjatywę, brunetka jest wrażliwa i przestraszona własną sytuacją. W rzeczywistości, dominą jest brunetka, blondynka jest szarą, przygarbioną myszką obawiającą się zranienia.
+ Żartobliwe przerysowane sceny reżysera użerającego się z niewierną żoną, z użyciem różowej farby.
+ Scena przedstawiająca miasto nocą, widziane przez kobiety z taksówki! Coś pięknego, na granicy realności.
+ Camilla prowadząca Diane przez sekretną ścieżkę...

Film nie jest moim zdaniem arcydziełem, ponieważ jest zbyt nieprzystępny w odbiorze dla przeciętnego widza. Lynch przekroczył dopuszczalną granicę skomplikowania.
Ten film jest bezkompromisowy.

ocenił(a) film na 10
mamakin

Właśnie jest do zrozumienia za pierwszym razem, bo Lynch w pewnym momencie wykłada wszystko jak na tacy. Chodzi mi o scenę w klubie Silencio. Nie dość, że jest to punkt zwrotny to jest to wg mnie jedna wielka wskazówka interpretacyjna. No i jedna z lepszych scen w filmie. :) Na podobnych zasadach Lynch zrobił też LH i IE, ale tam faktycznie bardziej trzeba się nagłówkować. Ale tak w ogóle to te filmy należy przeżywać, a potem poskładanie do kupy samo przyjdzie. (albo i nie, bo z IE nie dałem rady)

ocenił(a) film na 10
mamakin

jak ten film wszedl na polskie ekrany kinowe, radiowa trojka zrobila konkurs PT: 'Co sie zazyło w Mulholland Drive' , ktos barl udzial w tym konkursie ?