PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103604
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

Jak myślicie..

ocenił(a) film na 10

Czy w momencie, kiedy Betty i Camilla wchodzą do tego domku, to ta martwa kobieta, która tam leży to sama Betty? Ja sądze, że tak, bo pod koniec filmu Betty popełnia samobójstwo. I nie sądze, że było to jakieś "symboliczne" samobójstwo, "zniszczenie swojej drugiej, złej połowy", jak to ktoś napisał na tym forum. A Wy jak sądziecie?

ocenił(a) film na 10
Tomasz_P

Z tego co mi się wydawało, to tam chyba Diane leżała. A Betty nie popełniła samobójstwa bo Betty nie istniała (chyba :D). Z tego co ja pamiętam Betty była tylko "snem" Diane. I to Diane popełniła samobójstwo. No tak to chyba było :)

ocenił(a) film na 10
Tomasz_P

Betty (ta "druga" Diane) widziała w tym momencie swoją własną śmierć. Betty nie istniała, nie mogła popełnić samobójstwa. I nie było to symboliczne samobójstwo, ona naprawdę się zabiła, chociaż w sumie możnaby to różnie interpretować.

ocenił(a) film na 10
Tomasz_P

Trup posturą ciała i twarzą nawet nie przypomina Diane. Poza tym oparcie łóżka, na którym leży trup jest inny od tego, na którym budzi się Diane. Jest już bardzo trudno zauważyć. Istnieje też prawdopodobieństwo, że z tymi oparciami łóżek, to błąd. Ale jeżeli tak jest - to najdziwniejszy bład w filmie z jakim miałem styczność. Lynch miał do dyspozycji wiele łóżek i się pomylił?

http://mulholland-drive.net/studies/corpse.htm

Osoba ze zdjęcia przypomina mi trochę tą sąsiadkę, tylko kolor włosów nie ten...

ocenił(a) film na 10
Chefren

A ja ciągle sądzę, że Diane widziała mimo wszystko własną śmierć. Przecież we śnie - nie zapominajmy o tym - wiele postaci było inne niż w rzeczywistości. Dziewczyna z baru nosiła imię Camilla (rzeczywiste imię Rity), Diane nosiła imię kelnerki, która znowu we śnie miała na imię Diane. Moim zdaniem w tym śnie ona widziała śmierć Diane, ale wyobrażała ją sobie inaczej. Bo dziwne by było, gdyby Betty znalazła na łóżku dziewczynę identyczną jak ona ;). To takie moje zdanie.

ocenił(a) film na 9
Chefren

pomijając wyjaśnienie że betty widziała swoją śmierć w inny sposób, to po prostu Lynch nie chciał żeby wszystko przemawiało za jedynym wytłumaczeniem filmu, tylko żeby na każde były jakieś niezgodności karzące myśleć inaczej...

ocenił(a) film na 10
Tomasz_P

Przeglądam ten wątek i stwierdzam, że nieźle pokręciłem sprawę. Faktycznie, macie rację, dziękuję za korektę.