PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103615
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

Wielu forumowiczów zadaje od wielu lat te same pytania:

"O co chodzi w filmie Mulholland Drive?"
"Co lub kogo ma symbolizować [...]?"
"Kim była [...]?"

I tak dalej.

Film daje niezłego kopa, to prawda.

Przyznam szczerze, że Mulholland Drive obejrzałem kilkakrotnie.
Kilkakrotnie sam, na forum filmweb.pl, zadawałem sobie pytania, które z dzisiejszego punktu widzenia były całkowicie zbędne.
Dopiero po kilku latach nasunął mi się wniosek, że ten film jest zbyt uniwersalny, by móc go w jakikolwiek sposób interpretować. Każdy, zależnie od zainteresowania światem, filmem, problematyką społeczną, historią, religią, itp., może znaleźć w nim coś innego, każda
scena może być interpretowana inaczej.
Dla mnie doskonałym przykładem na potwierdzenie moich słów jest tajemnicza scena z kowbojem.

Obejrzyjcie sobie ją uważnie.
Przysłuchajcie się DOKŁADNIE jego słowom.
Czy choć część z Was nie zauważa aluzji do tego, co dzieje się na tym forum o MD? Do tego, jak często nie myślimy lub udajemy, że tak robimy? Do tego, jacy czujemy się po obejrzeniu całości filmu, zadając sobie pytania co, jak i gdzie? Do tego, jakie mamy nastawienie?

Ten film to jak otwarcie pudełka - nigdy nie wiesz na co trafisz!

Tomasz_P

Ja osbiście uważam, że film jest dziwny, lecz ciekawy, podoba mi się logia tego filmu, która spaja wyraźnie ze sobą dwa punkty, dając tym samym raje ich bytu, a następnie wymieszanie tych spójności. Wszytko w tym filmie się miesza, charaktery, sytuacje, perspektywy, to pokazuje w jaki sposób postzregamy ten świat, jak bardzo jest on relatywny.