Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 104195
8,6 62 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

eeee

ocenił(a) film na 10

nie do końca rozumiem ten film. tak, oglądałam go tylko raz, na dodatek dosyć dawno, a lynch zaleca powracanie do każdego swojego filmu (sprytny skurczybyk!). oceniłam go jednak na 10, bo jestem wielką faną lyncha i myślę, że po wtórym obejrzeniu MD dojdę do sedna. o ile jakikolwiek sens ten film ma...
ogólnie(tu spojlery):
pierwsza część, a raczej jakieś 2/3 o ile dobrze pamiętam to sen głównej bohaterki. niebieskie pudełko jest pomostem między jawą a snem i to Rita ma do niego klucz, ona steruje życiem Diane, nawet w śnie(podświadomość). Diane chciałaby być kimś innym, dlatego w śnie kelnerka ma na imię tak jak ona naprawdę.no i wiadomo, Rita(camilla) traci pamięć i Betty(diane) może rozpocząć wszystko od nowa.
myśli mi się kotłują w głowie, nie mogę niczego pozbierać teraz do kupy :D
ale ok:
ten niski mężczyzna na tym fotelu za szybą. kim on jest? to on wszystkim steruje? jest bogiem? nie mogę tego rozszyfrować.
casting. betty spełnia swoje marzenia (hollywood przecież to fabryka snów, a w rzeczywistości diane jest kimś pokroju kelnerki(kelnerki wlaśnie!). potem idzie na plan, gdzie jest reżyser tego filmu. w rzeczywistości jest zakochany w camilli, podejrzewam więc, że diane obwinia go za swoje nieszczęście. w tej scenie betty ucieka szybko z planu. co to oznacza? początek wyrywania ze snu, podejrzewa już, że to sen. a ta aktorka, która dostaje rolę?("to ta dziewczyna") dostaje rolę, żeby camilla jej nie dostała( na wypadek, gdyby odzyskała pamięć) może więc ten mężczyzna zza szyby jest kimś na rodzaj anioła stróża? naprawdę nie wiem. betty natomiast nie moze dostać roli, bo gdyby ją dostała, camilla poznałaby reżysera, a ten powiedziałby jej kim jest i wszystkie plany betty runęłyby w gruzach. no, a miłość jest po wszystkim ważniejsza od sukcesu.

scena w teatrze i ta piosenka - szkoda, że nie znam hiszpańskiego, pewnie w jej tekście było coś ważnego. w każdym razie, betty wtedy wie już na pewno, że to tylko sen. dopełnienie-pudełko wyjęte z torebki.
dziadkowie na początku - ironia. oni wiedzą, że betty śni (mimo,że są w jej śnie!)
jest jeszcze scena w barze z dwoma mężczyznami,kiedy jeden opowiada o śnie. jaki jest związek? kim jest ten potwór? diabłem? wpędza diane w sen? żeby, po obudzeniu, była jeszcze bardziej nieszczęśliwa? a może symbolizuje ciemną stronę duszy? bo przecież diane skrzywdziła camillę tym wypadkiem, to była zemsta(być może)
jest jeszcze 10 wskazówek lyncha, ale one tylko potęgują moją niepewność. jaki sens ma czerwony abażur?
no i diane dająca pieniądze(?) w barze temu mężczyźnie..to było jeszcze przed snem, zapłaciła, aby camilli stała się krzywda. pewnie naprawdę coś jej się stało, a wypadek był naprawdę, tyle, że nie przeżyła i diane miała wyrzuty sumienia i popadła w obłęd. może ten potwór właśnie to symbolizuje? sen zaczyna się w momencie, kiedy rita wychodzi z samochodu.
wskazówka lyncha-gdzie ma miejsce wypadek? na mulholland drive. widać stamtąd całe hollywood, czyż nie? co symbolizuje ta ulica? marzenia? może niespełnione?
Kto daje klucz i dlaczego?-tego naprawdę nie pamiętam...
Gdzie jest ciotka Ruth?- NO WŁAŚNIE! nie żyje? naprawdę? a może jest tą kobietą w niebieskiej peruce na końcu?
Zwróć szczególną uwagę na początek filmu, przynajmniej dwie wskazówki są ujawnione przez napisami.
tańczący ludzie - pewnie coś symbolizują. tylko co? to coś na rodzaj dance macabre? motyw tancerzy-kukiełek? a czy przypadkiem diane nie wygrała konkursu tanecznego? mówiła o tym na przyjęciu.potem widać jej twarz. znowu marzenia? czy przypomnienie okresu świetności?
i jeszcze - czemu kobieta, która daje betty klucz jest na przyjęciu?
im więcej sobie przypominam, tym większy mętlik mam w głowie. zastanawiam się tylko, czy te wskazówki lyncha są na serio czy on po prostu sobie zrobił jaja...

ocenił(a) film na 10
brokenflower

I was alright for a while
I could smile for a while
but I saw you last night
you held my hand so tight
as you stopped to say hello
you wished me well
you couldn't tell
that I've been crying over you
crying over you
and you said so long
left me standing all alone
alone and crying crying crying crying
it's hard to understand
but the touch of your hand
can start me crying
I thought that I was over you
but it's true so true
I love you even more than I did before
but darling what can I do
for you don't love me
and I'll always be crying over you
crying over you
yes now you're gone
and from this moment on
I'll be crying
crying
crying
crying
crying
crying
over you.

właśnie znalazłam tłumaczenie Llorando, tej piosenki w klubie Silencio.
no cóż, piosenka o niespełnionej miłości... o to chodzi w tym filmie? o to, co może z nami zrobić, do jakich czynów popchnąć? to dość płytka interpretacja, wiem :D w końcu połowa filmu to sen...