PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30630}

Mulholland Drive

Mulholland Dr.
2001
7,6 104 tys. ocen
7,6 10 1 103604
8,5 58 krytyków
Mulholland Drive
powrót do forum filmu Mulholland Drive

moja interpretacja

ocenił(a) film na 8

Film widzialem raz i dosc dawno. Oczywiscie moja interpretacja moze byc calkiem bledna ale jakos wszystkie watki mi sie w nia wpasowaly. 1. Zastanawialem sie po co byla w filmie ta scena z tym kolesiem co przyjechal zobaczyc czy za rogiem knajpy kryje sie potwor. I doszedlem do wniosku, ze ta scena to interpretacja calego filmu. Chodzi o wyobraznie i nasze marzenia. Emocje kolesia byly tak silne i jego wobraznia zadzialala na tyle mocno, ze zobaczyl potwora (mimo, ze policjant go nie widzial). I o tym jest ten film. To wizja wykreowana przez zakochana kobiete, ktora widzac raz swoja nowa milosc wykreowala sobie wlasny swiat gdzie wszystkie jej marzenia byly spelnione. I na koniec filmu ta konfrontacja z rzeczywistoscia.... Ja to wszystko tak widze. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Sturm

a może...
A może ta scena z tym kolesiem z knajpy i potworem za rogiem jest symbolem ukrytego zła Betty/Diane, która z zazdrości zabiła swoją miłość. Koleś z knajpy w świecie realnym był obserwatorem przy zleceniu morderstwa i przekazie pieniędzy (scena była również w knajpie). We śnie Diane ten mężczyzna mógłby symbolizować, iż Diane zdaje sobie sprawę z tego,że zrobiła źle(symbol potwora). Chodzi być może o sam moment zlecenia.Ale cieszę się,że mogłam poznać Twój punkt widzenia.Widać, że filmy Lyncha można interpretować w różny sposób i wcale nie oznacza,że ktoś ma rację,a ktoś się myli.Na tym właśnie polega tajemniczość tego filmu.Pozdrawiam serdecznie.

użytkownik usunięty

Skłaniam się ku tej właśnie wersji
We śnie Diane, koleś ten mówi, że widział potwora. A w rzeczywistości patrzy na Diane. Wyrzuty sumienia jakie miała Diane po zleceniu i wykonaniu morderstwa na Camili, sprawiły że sama czuła się jak potwór. Wyrzuty te sprawiły, że oszalała i popełniła samobójstwo. Pozdrawiam miłośników Lyncha.