PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1377}

Musimy sobie pomagać

Musíme si pomáhat
2000
7,4 3,9 tys. ocen
7,4 10 1 3879
7,6 7 krytyków
Musimy sobie pomagać
powrót do forum filmu Musimy sobie pomagać

I dobrych filmowców.

Mnożenie sytuacji ekstremalnych wśród ludzi bardzo zwykłych i pragnących spokoju w celu uzyskania efektu komicznego lub dramatycznego to duże ryzyko, z którym Hrebejk sobie doskonale poradził. Gdyby tylko wyciąć bzdurne zakończenie... W każdym razie - przez bite dwie godziny oglądałem film pulsujący życiem, który wywołał we mnie mnóstwo emocji, jak to z dobrymi komediami i dramatami postaci bywa. W sumie dziwne jest trochę to całe zamieszanie o ukrywanego żydowskiego chłopaka i chyba trochę wymuszone...ale nie będę brnął dalej, bo nie wiem dokładnie jak to w Czechach wyglądało - ale podejrzewam, że Hrebejk i Jarchovsky wiedzą co robią, więc wymądrzać się na temat różnic między traktowaniem obywateli Protektoratu a państwa podbitego nie będę... Zresztą niewiele mnie ten "problem" zajmował, bo film mnie wchłonął całkowicie...za to duże brawa.

użytkownik usunięty
vainamoinen

dlaczego bzdurne zakończenie?
Całość jest bardzo dobrze skomponowana. Film jest bardzo emocjonalny i poruszający, podobnie jak "Życie jest piękne". Miejscami zabawny jest tylko dlatego, że życie w takim stresie jakim jest wojna, czasami wygląda absurdalnie i komicznie (chociaż takie nie było) i my jako współcześnie nieznający takiej rzeczywistości, tak to odbieramy.
Poza tym faktycznie, czesi stanęli na wysokości zadania.