Nędznicy

Les Misérables
1998
7,4 15 tys. ocen
7,4 10 1 15473
6,7 3 krytyków
Nędznicy
powrót do forum filmu Nędznicy

poza aspektem finansowym?!
Od razu mówię, że nie obejrzałem filmu do końca, więc nie wystawiam oceny.
Obejrzałem jedynie na tyle, aby móc stwierdzić, że ten film to jedynie nędzny szkic powieści.
Książka, która jest dziełem wyrażającym niecodzienne zrozumienie rzeczywistości, zbiór aforyzmów została sprowadzona do ujęcia wątku głównego zarysowując jedynie pewne problemy.
Przykre jest, że ktoś po obejrzeniu filmu może zaniechać książki której lektura stanowi intelektualną przyjemność. (Nędznicy są również w postaci audiobooka).
Pozdrawiam,

tenszin

Dokładnie to samo pytanie zadałam sobie po obejrzeniu tego filmu. Rozumiem, że trzeba skrócić książkę, bo ma 1500 stron, ale żeby aż tak? Przez to film sprowadza się głównie do "Javert ściga Valjeana" i rewolucji studentów, co zupełnie zabija książkę.
Dałabym 5/10, ale Geoffrey Rush jest tak cudownym Javertem, że podnoszę ocenę o jeden.

ocenił(a) film na 7
Shina_Black

no jednak nie każdemu się chce czytać. poza tym poza nędznikami sa tysiące innych, lepszych książek. ekranizacja ta jest streszczeniem, i to jakim!!! szybko lecimy i dolatujemy do smierci Javerta, hehe, uproszczenia sa konieczne w filmie, taki to los mixu kina i powiesci.

tenszin

Mogę się podpisać pod opinią kaprala11 i jeszcze dodać,że jeśli ktoś chce przeżyć intelektualną przyjemność MUSI przeczytać książkę-czy to będą "Nędznicy" ,"Zbrodnia i kara", "Imię Róży" czy "Anna Karenina"- ponieważ tylko pierwowzór, czyli książka jest "dziełem wyrażającym niecodzienne zrozumienie rzeczywistości, zbiór aforyzmów" Film może być już tylko słabym streszczeniem bądź świetną ekranizacją,bądź wzruszającym dramatem kostiumowym itp.
Oczywiście,można było by pokusić się w "Nędznikach" np.o przedstawienie walki dwóch adwersarzy (czyli Valjeana i Javerta ),walki dobra ze złem,umieścić jako punkt centralny ich dysputę,MOŻE udałoby się stworzyć dzieło wybitne:),ale...... na taką odwagę nie każdego reżysera już stać.

ocenił(a) film na 7
melania1964

a ja pozwolę sobie zgodzić się z Melanią. ..od razu milej na forum.