'Na wypadek nieszczęścia' to film przełomowy dla Brigitte;
można go nazwać fazą etapową, gdyż między klasykiem 'I Bóg stworzył kobietę' a 'Prawdą', z Brigitte (która do tej pory na ekranie była po prostu sobą) robi się aktorka.
Kolejna Jej bardzo dobra rola - partnerował Jej Jean Gabin i wcale dobrze sobie poradziła.
Film ten przegrał o jedną długość z filmem pt. 'Kochankowie' Louisa Malle'a i jednak nie dostał Srebrnego Lwa na Festiwalu w Wenecji w '58 roku.
Moim zdaniem niesłusznie.
'Na wypadek nieszczęścia' to obok filmów takich jak
'Prawda' (1960)
'Bulwar rumu' (1970)
'Niedźwiedź i laleczka' (1969)
i 'Viva Maria!' (1965)
jeden z najlepszych filmów B.B. i domaga się NATYCHMIASTOWEGO wydania!
Prędzej oślepnę, osiwieję lub nawet ołysieję, no i przyjdzie mi zemrzeć, a tego filmu jak i innych Bardotki i tak nie wydadzą! CHAMY!
Oj, tak, tak. Brak bardzo jej filmów, zwłaszcza wczesnych. Nie ma i nie było takich prześlicznych aktorek, jak ona, wdzięcznych i bezpretensjonalnych, odważnych i burzących stagnację.Dajcie nam Paryżankę, Nieznośną dziewczynę, Maninę, Babette itd!!!!!!!!!!!!
'Nieznośna dziewczyna' została wydana właśnie w nowej Kolekcji Brigitte Bardot, razem z m.in. "Czy chciałby pan ze mną zatańczyć?". Co z tego jak cena kosmiczna:
http://www.empik.com/brigitte-bardot-kolekcja-6-filmow-film,prod29230174,p
Właśnie kupiłam sobie tę kolekcję, rezygnując z innych rzeczy. Ale jest nadzieja, że wkrótce rozpakują te filmy i będzie można kupić osobno. Chociaż z poprzedniego zbioru wydano jedynie genialne Wielkie Manewry, gdzie Brigitte była prześliczna i grała z ogromnym wdziękiem.
Jak podasz swoją skrytkę pocztową, to może Ci coś prześlę. Pozdrawiam!
A ja widziałem na Allegro m.in. osobno "Paryżankę", "Na wypadek nieszczęścia" i "Historie niesamowite". No i oczywiście "I Bóg... stworzył kobietę", które miało swoją polską premierę jako dodatek do Gali (żal!).
Mój e-mail to:
bardotek69@o2.pl
Witaj Bardotek69!
Na You Tube można obejrzeć wiele z tych filmów, nawet Maninę. Ale oczywiście w wersji francuskiej. To nie przeszkadza, coś zawsze można zrozumieć. Napisz tylko w "szukaj" - Brigitte Bardot - i już mnóstwo propozycji do obejrzenia. A mnie jest jeszcze brak Ali Baby i 40 rozbójników z Fernandelem, bo w You Tube są tylko 3 fragmenty, ale może najlepsze z tego filmu.
Wstyd powiedzieć ale nawet Rosjanie więcej wydają filmów klasyki francuskiej niż u nas. Na ich warezach mają dostępne wydania niekiedy z AŻ 3 ROSYJSKIMI ŚCIEŻKAMI DŹWIĘKOWYMI !!!!.....podziwiam ich freelancerów......a u nas jak znajdziesz z jedną ścieżką polską to się cieszysz, nikomu się nie chce i wszyscy czekają na gotowe......z taką mentalnością nic dziwnego że robimy za chińczyków Europy. Sam mam dużo angielskich napisów do kina francuskiego i na poważnie zabiorę się kiedyś za tłumaczenie ich na polski i synchro bo to kino jest tego warte.