PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7988}
6,6 14 tys. ocen
6,6 10 1 14343
5,6 8 krytyków
Nad Niemnem
powrót do forum filmu Nad Niemnem

Błagam, niech ktoś zbanuje te dzieciaki, które udają krytyków filmowych i dają tak idiotyczne oceny epokowym dziełom. Nie mają żadnego backgroundu kulturowego, żadnej perspektywy. Co innego demokracja w opiniach widzów, co innego nieuprawnione nazywanie siebie "krytykiem", a co gorsza "dziennikarzem filmowym". Można mieć swoje zdanie oczywiście, ale trzeba umieć przyjąć różne perspektywy przy ocenie dzieła filmowego. "Nad Niemnem" jest doskonałą adaptacją książki Orzeszkowej, podobnie jak "Lalka" - z arcydzieła książkowego zrobiono arcydzieło filmowe w 1977 r. "Nad Niemnem" nakręcił reżyser z przedwojennego pokolenia, którego rodzice, dziadkowie pamiętali XIX wiek w Polsce. Doskonale są pokazane relacje w rodzinie, relacje międzypokoleniowe i międzywarstwowe. Idealizowana jest wieś, wiadomo, nie tak jak w "Chłopach". Idealizm i romantyzm były zresztą zamierzone u Orzeszkowej. Podobnie jak u Prusa, czyli u pozytywistów akcentuje się tu mocno sentyment do uniesień powstańczych i orientację na pracę, rozwój.
Już kolejny raz widzę jakieś czwórki, czy dwójki gwiazdek bez żadnego uzasadnienia. Niech chociaż taki pajac napisze: film mi się nie podobał, bo nie wciąga jak Squid Game.
A dlaczego się tak o to pultem? Bo chcę, żeby moje i wasze dzieci chciały sięgać po te książki i filmy.

ocenił(a) film na 9
Dolikon

Miało być: "pultam", ale słownik wiedział lepiej ;)

ocenił(a) film na 7
Dolikon

"Nad Niemnem" jest dla mnie tysiąc razy lepszą pozycją serialową, aniżeli cały Netflix czy inny Disney+.