Najpiękniejsze oszustwa świata

Les plus belles escroqueries du monde
1964
6,3 256  ocen
6,3 10 1 256
Najpiękniejsze oszustwa świata
powrót do forum filmu Najpiękniejsze oszustwa świata

Parę słów o...

ocenił(a) film na 7

wszystkie etiudki są wzięte w sposób swobodny, płynny, lekki, zabawny aż człowiek z lekkim uśmiechem na ustach nie natknie się na ostatnią- tę Godarda.
Etiudkę z natchnionym, nadętym islamistą, który oszukuje "dla dobra świata" + lewackie ględzenie Godarda o jakichś podatkach... -.-
Facet zawsze miał odchył w tę stronę, ok rozumiem że sobie robił te "Żołnierzyki" "Piotrusie wariaty" czy inne "Pogardy" gdzie mniej lub bardziej wstawia te swoje pomysły, ale żeby w etiudowej kompilacji, z których każda zaczyna się świetną pioseneczką i jak już wspomniałem wzięta jest miło, lekko i swodobnie wstawiać coś takiego?
No ludzie święci!
Nie dziwię się, że A. Karina z nim nie wytrzymała.

spiwi

Faktycznie etiuda Godarda jest ciężka do strawienia, jeśli w ogóle da się ją strawić... Najlepsze wrażenie zrobiła na mnie etiuda Polańskiego.

Skąd wiadomo, że to Karina odeszła od Godarda? Nigdy nic o tym nie czytałam a teraz mnie zaciekawiłeś... W "Dwóch na fali" Anne Wiazemsky (druga żona Godarda, fizycznie do Kariny podobna) wprost powiedziała, że doprowadzał ją do szaleństwa mieszając ich życie prywatne z filmową fikcją...

ocenił(a) film na 5
madz20

SPOILERY! Zobaczyłem tylko etiudę Polańskiego i... nic. Prosta historyjka o ładnej dziewczynie (zresztą Polański się w niej zabujał), która sobie chodzi i kradnie. Cieszy się "wolnością" w Amsterdamie, bo nikt jej nie zna i robi, co chce. Nie wiem, co ma znaczyć ostatnia scena z papugą, pewnie nic, ale z drugiej strony trochę wybiela postać, bo panna okazuje się taką, której ostatecznie nie zależy na kasie – oddaje wszystko, co ma, żeby kupić ptaka i cieszyć się dalej byle czym. Taka tam krótkometrażówka tylko dla fanów RP.

ocenił(a) film na 5
spiwi

Czy można to gdzieś zobaczyć w sieci? Luknąłbym na etiudę Polańskiego, ale z drugiej strony na IMDB jest napisane, że "sceny usunięte" przy nazwisku Polańskiego w etiudzie "La Rivière de Diamants". To co, jest coś na ekranie, co on tam nakręcił czy napisał?

ocenił(a) film na 5
LukaszJarosz25

Już nieaktualne, znalazłem.