Napoleon Wybuchowiec

Napoleon Dynamite
2004
6,6 14 tys. ocen
6,6 10 1 13953
6,8 16 krytyków
Napoleon Wybuchowiec
powrót do forum filmu Napoleon Wybuchowiec

Specyficzny

ocenił(a) film na 6

Przed emisją tego filmu w TV myślałem że będzie to komedia a'la American Pie zmiksowane z Zemstą Frajerów. A tu totalny szok. Jest to raczej parodia tych filmów choć i tu po cześci się nie zgadzam. Trudno mi doszukać się celu tego filmu, co kierowało reżyserem. Albo miał konkretną myśl w formie sparodiowania/ukazanie w innym świetle jakieś niszy społecznej albo po prostu zrobił ostro zakręcony film bez głębszego sensu. Tak czy innaczej to naprawdę ciekawa produkcja i warta obejrzenia. Napewno nie odmóżdża jak typowe komedie dla nastolatków, ale też nie każdemu się spodoba. Mi akurat Napoleon Dynamite przypadł do gustu.

ocenił(a) film na 10
Mongoose

Zajebisty film w klimacie old school, niby o niczym, a jednak bardzo życiowy :) dawno się tak nie uśmiałam. Komizm bohaterów, rewelacyjne dialogi, absurdalne sytuacje, wystrzałowe ciuchy w stylu lat 70-tych, główny bohater - typowy Nerd, akcja Vote for Pedro
REWELKA. Z tym, że dla ludzi ze specyficznym typem humoru. To nie jest komedia w stylu MTV (choć ta stacja jest współproducentem).

Kilka cytatów:
Napoleon Dynamite: Gosh!

Napoleon Dynamite Pedro offers you his protection.

Napoleon Dynamite: [referring to Deb's milk] I see you're drinking 1%. Is that 'cause you think you're fat? 'Cause you're not. You could be drinking whole if you wanted to.

Pedro: Do you think people will vote for me?
Napoleon Dynamite: Heck yes! I'd vote for you.
Pedro: Like what are my skills?
Napoleon Dynamite: Well, you have a sweet bike. And you're really good at hooking up with chicks. Plus you're like the only guy at school who has a mustache.