3,1 3,6 tys. ocen
3,1 10 1 3566
1,7 6 krytyków
Nic się nie stało
powrót do forum filmu Nic się nie stało

Czekałem tylko na komentarze pokroju "tuszowanie przypadków pedofilii w kościele", "film słaby, poniżej "trudnych spraw" czy "klanu", "odciąganie uwagi od filmów Sekielskich, na szybko, byle było", "przecież każdy wiedział o tych przypadkach, znamy historię tej nieżyjącej dziewczyny" i tym podobne głosy. I o ile mogę się jeszcze zgodzić z oceną widzów, dotyczącej samej realizacji filmu - jednym się podobała, innym nie, to już czytanie wniosków, jakie ludzie wyciągają i jakie mają spojrzenie na otaczającą rzeczywistość oraz tym, czym często kierują się przy ocenie danych produkcji, zwyczajnie poraża. Nie zamierzam rozkładać tutaj wszystkiego na czynniki pierwsze, ale zwrócę tylko uwagę na kilka prostych - wydawałoby się - kwestii.
Otóż wiele osób ocenia ten film nie tylko ze względu na jego realizację, ale ze względu na swoje sympatie i antypatie - "tuszowanie pedofilii w kościele, odciąganie uwagi..." itp. - gdyby bohaterscy Sekielscy, obiektywni dziennikarze, nieskalani wojownicy o prawdę i sprawiedliwość, kierujący się zawsze etyka dziennikarską nie zrobili drugiego filmu o pedofilii w kościele, to śmiem twierdzić, że film Sylwestra Latkowskiego nigdy by nie powstał. Po co robić drugi film o tym samym? Naprawdę nikogo to nie zastanawia? Nawet najwięksi orędownicy twórczości Sekielskich powinni ruszyć swoimi zwojami. W obecnych czasach można walić w kościół jak w bęben - można zbić na tym kapitał nie tylko materialny. "Nie mów nikomu" niedługo otrze się w rankingu o "Ojca Chrzestnego" jako przykład arcydzieła nasiąkniętego szczytnymi ideami. Czy aby na pewno intencje były całkowicie dobre, mające na celu oddanie jedynie głosu ofiarom i wezwaniem do uderzenia się w pierś? Na to pytanie niech każdy sam sobie odpowie - nie zamierzam się tutaj nad tym rozwodzić. Chcę jedynie uzmysłowić - jak widzę wielu osobom - że film Sylwestra Latkowskiego był potrzebny, pokazał, że inne środowiska wcale nie są lepsze, że przypadki pedofilii dotyczą praktycznie każdego środowiska, o czym ludzie najwyraźniej zapominają i nie są tylko domeną w strukturach kościelnych, a taka narracja jest nam serwowana już od dłuższego czasu. Dlatego filmy takie jak "Nic się nie stało" są potrzebne i to bez względu na sposób realizacji. To Latkowski ma jaja, bo ruszył środowisko celebrytów - jeszcze nie ostygły telewizory a już sypią się pozwy sądowe - kościół przeprasza i kuli się w sobie, natomiast reszta będzie zaciekle walczyć, by ochronić swoje cztery litery. Skoro Sekielscy maja taki wybitny warsztat, to czemu w gwoli sprawiedliwości i obiektywizmu dziennikarskiego, nie poszli dalej i nie zrobili filmów o innych środowiskach? Ciekawe prawda? Z tego między innymi powodu, musiał to zrobić ktoś inny i wyszło jak wyszło. Przecież wszyscy są kryształowi, tylko księża to takie gady...
I jeszcze na koniec ważna kwestia - dobrze, że takie filmy powstają, czy to o pedofilii w kościele, czy wśród celebrytów czy gdziekolwiek indziej. Trzeba się temu zjawisku przeciwstawiać i to nie podlega żadnej dyskusji, bo najgorsze co może się zdarzyć to bezkarność ludzi, którzy powinni odpowiadać za swoje paskudne czyny wobec dzieci. Nie dajmy się jednak zmanipulować i zawsze patrzmy na sytuację z odpowiedniej perspektywy, bo jest ona naprawdę szeroka i pamiętajmy o jednym - nie każdy ksiądz jest pedofilem, tak jak nie każdy celebryta czy przedstawiciel innego środowiska, w którym pojawiło się to zjawisko.

ocenił(a) film na 3
ObiektywnyWidz

To który konkretnie celebryta okazał się tym pedofilem i jakie masz na to dowody?

ObiektywnyWidz

Według czystej matematyki i statystyk, 0,2% księży była odpowiedzialna w ostatnich 30 latach za zbrodnię pedofilii. Każdy kto uważa zatem, że pedofilia jest problemem kleru powinien spojrzeć w lustro ponieważ zdecydowaną większość pedofilii stanowią mężczyźni co nie zmienia faktu, że około 15-20% (a nawet więcej ale oczywiście o tym się nie mówi) skazanych lub oskarżonych o pedofilię stanowią także kobiety.

Reasumując, jeżeli ktoś twierdzi, że kler ma problem z pedofilią ponieważ 0,2% z całości miało takie zapędy, to albo jest zwykłym idiotą albo najzwyklejszym w świcie antyklerykalnym fanatykiem. Nie ma tutaj innej opcji. Żaden racjonalny człowiek podobnego wniosku na takich przesłankach nie oprze.

Pozdrawiam

H33L

wielki szacunek za głos rozsądku ponad polityką i szaleństwem, które ludzie mają w głowach

ocenił(a) film na 1
H33L

Według papieża jest ich około 2%, wg każdej statystyki normalnego kraju jest to ok 6% (plus niewykrywalność). Przyjmując nawet niższe dane jest to ponad 1200 osób. Przy statystykach kościoła - mniej jak 400 (dobrowolnie podawanych) i siedzących +/- 10, i nie będących w żadnych statystykach ministra #0 - 0, jest to co najmniej zaskakujące że wyjeżdżasz tu z jakimś 0,2.
dane na temat kobiet też z d... wyjęte.

"dziennikarz śledczy" podał dane które pojawiły się w mediach od wielu lat i kilka insynuacji bez nawet poszlakowego podprowadzenia.

ocenił(a) film na 1
edi_nie_oglada_filmow

Po kiego odpowiadacie? Login aktywny od dzisiaj 21 maja 2020.

Chłopie TVPowski. Ludzie oceniaja film, nie sytuacjeę polityczną.
Oczywistym jest że pedofilia elit jest tuszowana.
Tak jak i w UK, gdzie chyba każdy lord jest pedofilem, tak jak i w USA, tak i w PL.
Tyle ze ten film nic nie pokazał, nic nowego nie wniósł.
Ja pochodzę z Wejherowa.
Małe miasto. Każdy zna każdego. Więc znam i Krystka
Zwykły rozpieszczony bachor. Tzw. Zwykły frajer z bogatego domu.
Co najsmutniejsze takich są dziesìątki tysięcy.
Pierwszy raz jak zobaczyłem Krystka to wyj..ł w murowane kwietniki driftując mercedesem w środku dnia, na ulicy pod targowiskiem. Ruch większy jak na pochodzie pierwszomajowym.
Socjopata, psychopata.
Nie miał przyjaciół.
Gdyby nie drogi styl życia, nikt by się z nim nie trzymał. Przez wszystkich za plecami,bez względu na środowisko, nawet jemu bliske, był nazywany debilem. Nikt go nie tolerował. To było bardzo odcięte towarzystwo.
On wycięty z teledysku i kilku innych umysłowych.
Wszyscy z tzw. lepszych rodzin.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
edi_nie_oglada_filmow

Ah, i żeby nie było, że ja wyciągam coś z kapelusza:
https://www.filmweb.pl/film/Zabawa+w+chowanego-2020-849078/discussion/Fanatyczne %2C+antyko%C5%9Bcielne+lewactwo+w+natarciu...,3167611

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
H33L

Tylko, że film Sekielskich nie było o tym, że wśród księży jest więcej pedofilów o systemie krycia ( przypadki biskupa Janiaka, Gulbinowicza). Film Latkowskiego porusza ważny temat tylko, że w przeciwieństwie do filmu Sekielskich to jedna wielka insynuacja. I to jest problem, a nie to, ze dotyczy celebrytów. W filmie Latkowskiego pojawiła się sprawa opisana przez Wyborczą w 2015 r. Wyszła nawet książka o " Zatoce Sztuki".

michla26

Zapraszam do lektury:
https://www.filmweb.pl/film/Zabawa+w+chowanego-2020-849078/discussion/Fanatyczne %2C+antyko%C5%9Bcielne+lewactwo+w+natarciu...,3167611

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
H33L

Niestety komunikat: strona przestała istnieć.
Pozdrawiam

michla26

Niestety, filmwebowe lewactwo usunęło założony przeze mnie temat. Ewidentnie statystyki i fakty są im nie po drodze zatem zapraszam do tego komentarza i wszystkich poniżej:
https://www.filmweb.pl/film/Zabawa+w+chowanego-2020-849078/discussion/Mafia+ko%C 5%9Bcielno+-+rz%C4%85dowa,3167458#post_16444791

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
H33L

Jak mają się przedstawione przez Ciebie dane do tego co napisałem. Przecież ja nie wysunąłem tezy, że wśród księży jest więcej pedofilów jak w innych środowiskach. Ja napisałem, że film Sekielskich to konkretne przypadki na które są dowody. A ich oba filmy w dużej mierze koncentrowały się na systemie krycia pedofili przez przełożonych. Latkowski natomiast nakręcił film o sprawi opisanej przed laty i dokleił tam zdjęcia bawiących się sławnych osób. Problem leży nie w tym, że dotknął celebrytów a w tym, że rzucił najcięższe oskarżenia bez dowodów a nawet poszlak. Kwestie statystyczne co do pedofilii są tu bez znaczenia. W obu filmach chodzi o konkretnych ludzi i konkretne przypadki.

michla26

Napisałeś, że te sprawy są systemowo ukrywane w Kościele. W wiadomościach do których link podałem wykazuję, że pedofilia na o wiele większą skalę występuje w systemie edukacji oraz środowisku lgbt gdzie również na o wiele większą skalę wszystko jest zamiatane systemowo pod dywan aby nie niszczyć zaufania do nauczycieli oraz nie psuć "dobrej opinii" tęczowym ludzikom.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
H33L

Sam podałeś przykłady w których nauczyciele i ludzie ze środowisk LGBT ponieśli konsekwencje. A u nas Ziobro wydaje okólniki podprokuratorom w zakresie sięganie do dokumentów Kościelnych. To jest patologia. Kłamiesz, że w środowisku nauczycieli jest więcej przypadków. tak samo jak lgbt. Twojej tezie przeczą badania na które sam się powołałeś.

Pozdrawiam

michla26

Tak, tak, przykłady przeze mnie podane zdecydowanie zaprzeczają. Wszystkie kilkadziesiąt z nich...

Nie ośmieszaj się jeszcze bardziej bo albo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem albo kompletnie zignorowałeś wszystkie przywołane przeze mnie przypadki. Również te w których chociażby ksiądz katolicki jako jedyny walczył z pedofilem w szkole ukrywanym przez kadrę i dyrektorkę szkoły.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
H33L

Własnie udowodniasz, że logika to u Ciebie towar deficytowy i to bardzo. Czytanie ze zrozumieniem też. W podanych przez Ciebie przykładach osoby lgbt poniosły konsekwencje działań. A w KK są przenoszenie z parafi na parafię. Po drugie zapytałem czy chcesz rozmawiać o statystyce czy konkretnych wypadkach opisywanych przez media. Dla Ciebie to jak widać nie do przeskoczenia intelektualnie.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 4
michla26

PS. Napisałem nie o podanych przez Ciebie przykładach pedofili wśród osób lgbt tylko o badaniach Freunda. Jak widać nawet problem sprawie Ci zrozumienie tekstu, który sam wkleiłeś. Masz chłopie coś wspólnego z Latkowskim.

Pozdrawiam raz jeszcze.

ocenił(a) film na 2
ObiektywnyWidz

Jeśli ktoś uważa, że pedofilia występuje tylko w kościele to szczerze współczuję wąskich horyzontów. Nie o to chodzi Sekielskim, a o to, że pedofile w środowisku kościelnym są w zasadzie bezkarni. Zamiast kary są przenoszeni do innych parafii, gdzie pozyskują kolejne ofiary, a ich zwierzchnicy wszystko tuszują. Tutaj jest problem.
O jakim obiektywizmie dziennikarskim mówisz? Przez to, że Sekielscy robią dobrze swoją pracę mają teraz zajmować się całym złem na świecie? To tak jakby zarzucić Tarantino, że jest nieobiektywnym reżyserem, bo skoro jest taki dobry to czemu nie zrobi fajnego melodramatu albo komedii romantycznej. Sekielscy taki obrali temat i robią to dobrze.
Abstrahując od tego, że dokument Latkowskiego był tragicznie zrealizowany (choć to trochę dziwne, że czepiasz się takich opinii na filmwebie, gdzie są one w pełni uzasadnione) to straszne jest to, że wykorzystał tragedię tych dziewczyn jako narzędzie polityczne. Szczerze im współczuję, że spotkały się z taką ignorancją, to jak drugi policzek, a ich sprawa została potraktowana po macoszemu. Nie dowiedziałam się niczego, czego już wcześniej bym nie wiedziała. O jakich celebrytach mówisz? Dowody przedstawiono tylko na Krystka i Marcina Turczyńskiego. Jeśli są celebrytami to przepraszam, ale ja o nich poza tą sprawą nigdy nie słyszałam. Dodatkowo wykorzystano też wizerunek wielu innych postaci, bez żadnego komentarza, dowodu. Rzekomo jeśli tam byli to muszą wiedzieć, co tam się działo. Jeśli tak to przez ten klub przewinęły się tysiące osób, w takim razie wszystkie powinny być posunięte do odpowiedzialności. Wątpię jednak, żeby ktoś się obnosił na środku klubu z gwałtem na nieletniej, dlatego zakładam, że po prostu wskazane gwiazdy o niczym nie wiedziały, co jest już pomówieniem i w normalnym kraju Latkowski by za to odpowiedział.
Podpiszę się pod Twoim komentarzem o manipulacji, nie dajcie sobą manipulować! Ten film nie poleciałby wczoraj, gdyby TVN nie zapowiedział na dziś Zabawy w chowanego, wykorzystano w nim wizerunek gwiazd, które nie popierają obecnej władzy bez poparcia ich rzekomej winy żadnym dowodem, a w Internecie już ma miejsce lincz ludzi, który tak łatwo to łyknęli. Cieszę się, ze wysłano do Trojmiasta zespół, może faktycznie winni zostaną ukarani, szkoda, że nie ma podobnej reakcji na filmy Sekielskich, a Ziobro podpisał dokument wedle którego kuria ma dostęp do aktów w prokuraturze...

ocenił(a) film na 4
ObiektywnyWidz

Trzeba mieć bardzo wąskie horyzonty, żeby nie rozumieć w czym leży problem z filmem Latkowskiego. On tak naprawdę zrobił film o aferze już dawno opisanej w mediach i książkach. Do tego w prymitywny sposób wtłoczył do produkcji zdjęcia znanych osób sugerując, że mają coś wspólnego z procederem. Potem w dyskusji TVP mówi o postaci z TVN, która z agencji bierze nieletnich chłopców. Jedno wielkie wiem ale nie powiem. Gdyby Latkowski zdobył zeznania ofiar, które by wprost powiedziały że np. Szyc czy Wojewódzki je zgwałcił albo zdobył np. sms pomiędzy nimi a domniemanymi ofiarami to rozmowa byłaby zupełnie inna. A tak mamy domysły i słuszne pretensje celebrytów. Szyc opublikował np. korespondecnję z Latkowskim. Wnioski są oczywiste.

ocenił(a) film na 1
ObiektywnyWidz

"Nie każdy ksiądz jest pedofilem..." Oczywiście, że nie! Jakieś 30% jest zwykłymi pedałami, a drugie tyle ma "żony" i dzieci!

ObiektywnyWidz

O, widać, że jakaś wesz z TVP założyła specjalnie konto :) Latkowski to ty? :)

Grifter

Takiego płytkiego rozumowania akurat po tobie grifter to się nie spodziewałem, a na wiele twoich wypowiedzi głównie na temat filmów na fw już trafiałem. Od lat korzystam z tego portalu. Założyłem konto tylko dlatego, że dosyć już mam tych zaczadzonych tekstów i zwyczajnie postanowiłem coś w końcu napisać w tym temacie. Jeżeli wyzywanie mnie od wesz jest twoją odpowiedzią na mojego posta to proponuję przeczytać go raz jeszcze i dwa razy zastanowić się nad sobą. To jest ostatni mój post w tym temacie, kto miał zrozumieć to, co napisałem ten zrozumie, a reszta i tak zostanie przy swoim, najważniejsze, że wyraziłem swoje zdanie. I tyle.

ObiektywnyWidz

Ale o co chodzi - pedofilia jest wszędzie, ale to co zrobił Latkowski to komedyja - powklejał osoby nieprzychylne pisowskiemu reżimowi. Też łaziłem po klubach i pubach - kiedyś okazało się, że jeden z nich to był zwykły burdel, gdzie na zapleczu działy się cyrki. Nawet o tym nie wiedziałem, ale idąc retoryką trepa Latkowskiego pewnie siedziałem w procederze, bo tam bywałem i chlałem. To jest żałosne. Ten dokument urąga terminowi "reportaż śledczy". Latkowski po prostu przepisał treści książki Agory i powklejał osoby, które tam bywały i chlały. Gdzie dowody na coś więcej? Gdzie dowody jak u Siekielskich??