PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=466850}
3,6 43  oceny
3,6 10 1 43
Nie igraj z diabłem
powrót do forum filmu Nie igraj z diabłem

NIE IGRAJ Z DIABŁEM to tani niezależny horror z przmrużeniem oka, który zrealizował niejaki Daniel Maze.
Do obejrzenia filmu zacheciła mnie osoba Steve Guttenberga- aktora, który najlepsze lata ma już chyba za sobą. Nie zmienia to jednak faktu, iz Guttenberg był jedną z najjaśniejszych gwiazd kina lat 80-ych.
Kinomani świetnie pamiętają go z głupawej, ale dochodowej serii AKADEMIA POLICYJNA (grał od częsci 1 do 4), słynnego KOKONU i KOKON: POWRÓT. Guttenberg zagrał też w takich filmach jak kultowe DINER, NAZAJUTRZ, popularne KRÓTKIE SPIĘCIE, TRZECH MĘŻCZYZN I DZIECKO oraz TRZECH MĘŻCZYZN I MAŁA DAMA. Gwiazda KOKONU ma na swym koncie również występ w udanym thrillerze Curtisa Hansona WIDOK Z SYPIALNI. Lata 90-te to byłyskawiczny spadek popularności tego aktora i występy w coraz słabszych filmach.
Obecnie Guttenberga ciężko jest zobaczyć na dużym ekranie i występuje głównie w tanich filmach przeznaczonych na rynek DTV.

NIE IGRAJ Z DIABŁEM to przykład kina niskich lotów, które dzięki "uprzejmości" Cinemax możemy zobaczyć rónież w Polsce. Dla Fanów Steve Guttenberga mam jednak złą nowinę- nie jest to kino warte uwagi .

Obraz Daniela Maze nie ucieszy również oddanych miłośników kina grozy. CZemu? Jest nudny, głupawy, przewidywalny do bólu, a co gorsza nie ma w nim za grosz suspensu.

NIE IGRAJ Z DIBŁEM miał być w zamierzeniu krwawym horrorem w stylu gore z odmieszką czarnej komedii. Problemem tej produkcji jest jednak niezaprzeczalny fakt, iż nic tu ze sobą nie współgra i żadna z proponowanych przez twórców konwencji gatukowych się tu nie sprawdza.
Trudna uznać za śmieszne powtarzena jak mantrę aluzje seksulane na poziomie 12-latka, marne krwiste dowcipasy czy też naśmiewać się z zwidów narkomana na głodzie. Co gorsza wszytskei te dowcipy są podane bez wyczucia stylu i smaku.
Czare goryczy przelewa denny scenariusz z ultragłupimi i do prawdy obojętnymi widzowi bohaterami.

NIE IGRAJ Z DIABŁEM nie sprawdza się też jako kino grozy, bo nie ma w nim żadnych fabularnych zaskoczeń, suspensu, a efekty "gore" są tu (mówiąc delikatnie) rozczarowujące.

Trudno też chwalić obraz Daniela Maze za aktorstwo, gdyż jest ono słabiutkie i niewiarygodne. Oczywiście gra tu Steve Guttenberg dość nietypową dla siebie role, ale niestety i ten dawny gwiazdor jakoś specjalnie nie zachwyca.

NIE IGRAJ Z DIABŁEM to kompletnie niepotrzebna, nieudana i kiepsko zrealizowana próbka kina gorzy z domieszką czarnej komedii.
Nie polecam.

użytkownik usunięty

Przepraszam za popełnione przeze mnie literówki w treści mojego posta:)

I to właśnie nazywam rzeczowym komentarzem. Dzięki za to, że nie stracę czasu na ten film. Choć trailer zapowiadał coś ciekawszego :(

ściągnę sobie i zobaczę:) czy jest aż tak źle. Na IMDB oceny znacznie
wyższe a jakoś bardziej mój gust sprawdzał się właśnie z ocenami w tamtym
portalu. Natomiast jest dopiero kilkadziesiat oddanych głosów więc to może
klakierzy hihihi

Bardzo lubię kino grozy w stylu czarnej komedii... zobaczymy co tam ten
Maze przedstawił.

Nie bądźmy też zbyt krytyczni.... koleś zrobił swój pierwszy film...
chociaż niektórzy nie są do tego stworzeni. Uwe Boll się np. nie poddał:D:D
i mimo kich z dobrą obsadą zrobił w końcu "Postala". Dajmy chłopu szansę:D

monterque

laitens - dzięki za opis... Przymierzałem się do tego filmu... I odpuszczę.

monterque - ściągnij i daj znać co myślisz. Dwie opinie lepsze niż jedna :)

Pozdr

ocenił(a) film na 6

za taki opis to ja podziękuję, wg jest bardziej bzdurny niż sam film. "miał być w zamierzeniu krwawym horrorem w stylu gore z odmieszką czarnej komedii." bardzo ciekawe, nie wiele tu humoru, i jedna scen gore. To miał być slasher - co automatycznie stawia w złym świetle Twoje kolejne zarzuty - "Czare goryczy przelewa denny scenariusz z ultragłupimi i do prawdy obojętnymi widzowi bohaterami." akurat jak na slasherowe standardy bohaterowie są zupełnie znośni i realistyczni. 90% klasyków tego gatunku opowiada historie o skretyniałych nastolatkach.
"Obraz Daniela Maze nie ucieszy również oddanych miłośników kina grozy."
jestem oddanym miłośnikiem kina grozy i byłem bardzo ucieszony oglądając to filmidło. widziałem setki dużo, dużo, naprawdę dużo gorszych horrorów.