Przede wszystkim film jest ciekawy. Na pewno warty obejrzenia jako dobry zapychacz czasu. Samo przesłanie ( które ja tak odczytałem, niekoniecznie to chciał przekazać autor) jest kontrowersyjnie ponieważ porusza temat patriarchatu. To jak uciśnione są kobiety, jak bardzo mężczyźni chcą takich niemyślących kobiet. To pewnie napisałoby wiele osób. Niestety autor zdaje się nie doceniać roli kobiet szczególnie w czasach amerykańskiego snu, traktuje je jak przedmioty, mocno spłyca relacje oraz ich realny wpływ na świat. Na samym końcu autor pokazuje jak główna bohaterka wychodzi z matrixa i uwalnia się z świata zaprogramowanego przez mężczyzn. Jednakże czy to autor nie zaprezentował nam matrixa w prawdziwym świecie próbując zaprogramować nas w ten sam sposób tylko, że zamiast wychwalania patriarchatu, będziemy go krytykować? Warto się nad tym zastanowić. Z racji tego że autor nie wydaje się doceniać kobiet oraz ich inteligencji jestem zmuszony obnizyc ocenę o parę punktów z racji tego, że głównym korzeniem tegoPrzede wszystkim film jest ciekawy. Na pewno warty obejrzenia jako dobry zapychacz czasu. Samo przesłanie ( które ja tak odczytałem, niekoniecznie to chciał przekazać autor) jest kontrowersyjnie ponieważ porusza temat patriarchatu. To jak uciśnione są kobiety, jak bardzo mężczyźni chcą takich niemyślących kobiet. To pewnie napisałoby wiele osób. Niestety autor zdaje się nie doceniać roli kobiet szczególnie w czasach amerykańskiego snu, traktuje je jak przedmioty, mocno spłyca relacje oraz ich realny wpływ na świat. Na samym końcu autor pokazuje jak główna bohaterka wychodzi z matrixa i uwalnia się z świata zaprogramowanego przez mężczyzn. Jednakże czy to autor nie zaprezentował nam matrixa w prawdziwym świecie próbując zaprogramować nas w ten sam sposób tylko, że zamiast wychwalania patriarchatu, będziemy go krytykować? Warto się nad tym zastanowić. Z racji tego że autor nie wydaje się doceniać kobiet oraz ich inteligencji jestem zmuszony obnizyc ocenę o parę punktów z racji tego, że głównym korzeniem tego filmu jest wyżej wymienione przesłanie.