PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=496469}

Niepokonani

The Way Back
2010
7,4 79 tys. ocen
7,4 10 1 79033
6,5 22 krytyków
Niepokonani
powrót do forum filmu Niepokonani

Film powstał na podstawie książki Sławomira Rawicza "długi marsz", opisane wydarzenia: cała ucieczka, wędrówka i dotarcie pieszo do Indii nie miały jednak nigdy miejsca, a po latach sam autor się do tego przyznał. Dziwi mnie , że ktoś o tym film nakręcił i to pt. oparte na faktach.....

jandureczka

nie miały miejsca bo to szedł witold gliński

bumbleble

Wielu autorów uważa że Gliński też kłamał, jego relacje i przeprowadzone z nim wywiady świadczyły o zupełnej nieznajomości geografii regionu, który rzekomo przebył... odsyłam do publikacji m.in. Lindy Willis

ocenił(a) film na 9
jandureczka

Poza geografia podobno we wspomnieniach pojawia sie tez Yeti...:)

jandureczka

Ciekawe spostrzeżenia. Ciężko się rozpoznać co jest prawdą , a co nie. Trzeba by było sprawe przestudiować a i tak zdania będą podzielone.
Tak czy inaczej moim zdaniem reklama "film oparty na autentycznych wydarzeniach " jest często nadużywany

ocenił(a) film na 9
jandureczka

był na faktach czy nie był, ja obejrzałem po prostu cudowną opowieść, o ludziach którzy wolą umrzeć będąc wolnymi, aniżeli żyć w niewoli. Ten film bardzo miło przedstawia nas jako naród ludzi nie godzących się z niesprawiedliwością i pokazuje kawałek historii :) Czy ta historia miała miejsce czy miejsca nie miała, nieważne, ważne jest to że taka historia mogła się zdarzyć.

ocenił(a) film na 8
falkuu

Dokładnie. Owszem jeszcze lepiej by było, gdyby film opowiadał prawdziwą i wiarygodną historię, ale tak czy inaczej to piękny film. O wartościach o jakich wielu nie ma pojęcia. Mnie bardziej denerwowały filmowe "wpadki", nielogiczne sceny. Na szczęście było ich niewiele.

ocenił(a) film na 9
Jaho63

Trzeba przyznać, wpadek kilka było. Może nawet nie wpadek, ale raczej momentami się kupy nie trzymał. W każdym bądź razie film był za dobry żeby zwracać uwagę na takie pierdoły :)

ocenił(a) film na 8
jandureczka

owszem, były niezgodności co do geografii, ale chodziło o Rawicza. Dlatego ludzie zaczęli sie zastanawiać jak wyglądała prawda. Okazało się, że to Gliński tego dokonał, ale wolał sie później schować, nie wychylać, a Rawicz który usłyszał tę historię przypisał ją sobie. Nie wiem czy taka była prawda, ale ja w to wierzę. I chyba lepiej teraz tego nie roztrząsać, bo i tak żadnego pożytku z tego nie będzie, a człowiek który być może dokonał prawie niemożliwości zostanie uznany za kłamcę.