PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=443610}

Niepowstrzymany

Unstoppable
2010
6,9 61 tys. ocen
6,9 10 1 61096
5,9 15 krytyków
Niepowstrzymany
powrót do forum filmu Niepowstrzymany

Ktoś tu na forum napisał że jest za stary na tego typu filmy i ja dołączam do tego klubu.Kupił bym może taką infantylną bajeczke mając 15 lat niestety mam trochu więcej.A tym całym amerykańskim happy endem to mi się rzygać chciało.Dla tych co choć trochu cenią sobie realizm w filmach tego filmu nie polecam.

ocenił(a) film na 5
zbikir

Film oparty na faktach. na ile zgodny z nimi to nie wiem.

ocenił(a) film na 7
armarange

Film jest luźno oparty na wydarzeniach z 2001 roku. W Stanach Zjednoczonych, w stanie Ohio, na skutek błędu konduktora jeden skład faktycznie ruszył z dość dużą prędkością na trasę bez maszynisty. I również jak to było pokazane na filmie, zawiodły przenośne wykolejnice oraz nie powiodło się strzelanie do awaryjnego przełącznika odcięcia paliwa. W rzeczywistości jednak, dwuosobowa załoga pościgowa, faktycznie składająca się z bardzo doświadczonego maszynisty i młodego konduktora, została celowo wysłana w pościg, a nie jak na filmie zupełnym przypadkiem. Po dogonieniu składu załoga lokomotywy pościgowej za pomocą hamulców własnej lokomotywy wyhamowała pociąg do ok 20 km/h, po czym przedostała się do uciekającej lokomotywy i wyłączyła silnik. W rzeczywistości obyło się więc bez większych fajerwerków, których nie mogło zabraknąć w filmie. I faktycznie uciekający pociąg przewoził fenol, jednak skutki skażenia fenolem zostały wyolbrzymione w filmie. Uciekający skład przejechał wówczas niekontrolowany ponad 100 km.