PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=443610}

Niepowstrzymany

Unstoppable
2010
6,9 61 tys. ocen
6,9 10 1 61096
5,9 15 krytyków
Niepowstrzymany
powrót do forum filmu Niepowstrzymany

Dla bezmyślnego gapia film fajny. Jednak jak tylko zasięgnąć języka to absurd goni absurd.

1. Po podłączeniu pociągu do wagonów można podłączyć również hamulce i elektrykę, tak samo jak podłączone to jest z przodu. Każdy wagon ma takie przewody z OBU stron. Nie trzeba było leźć do kabiny pociągu cągnącego skład.

2 Po co była ta gonitwa i te wszystkie kombinacje, skoro w efekcie i tak gość wskoczył do kabiny z samochodu?? Można było zaplanować taki skok od początku, bez helikopterów, prób wykolejenia itp.

3 Który maszynista zna na pamięć długość podpinanych wagonów i wszystkich bocznic ?? TK brednia mająca pokazać polityczną poprawność jakimi to porządnymi pracownikami są czarni. Kto był choć raz w Anglii, czy USA i widziałmurzyna przy pracy, ten wie coś zgoła odmiennego. Ale to na marginesie. Kiedyś wrzucę film do sieci, jak czarny zdejmuje sprzęt RTV z naczepy. W Polsce za takie traktowanie worków z kartoflami wyleciałby z pracy.

4. największa brednia. Zamiast hamować masz na zmiane hamować i włączać gaz, żeby nie stracić przeciwciągu - - - - co to niby ma być?? Podłączasz lokomotywę, po czym hamujesz wszystkimi wagonami i tyle w temacie.
I jako ciekawostkę powiem, że każdy wagon ma hamulec ręczny w postaci takiej korby, której obrócenie powoduje blokadę kół.

5 W filmie był motyw, jak snajperzy strzelali w przyciski hamulca podczas gdy pociąg przejeżdżał przez przejazd. Gdyby taki przycisk działał, to wystarczyłoby wziąć zwykłą miotłę, czy inny kij i wcisnąć go wychylając się z okna pędzącego obo pociągu auta. Po co skakać do lokomytywy??

ocenił(a) film na 6
prowrocek

Typowe : P

ocenił(a) film na 7
prowrocek

cóż twój wywód miałby sens gdyby nie to: http://en.wikipedia.org/wiki/CSX_8888_incident wydarzenie to stało się inspiracją dla twórców tego filmu.

ocenił(a) film na 6
Coffemachine

Ja wiem, że podobne zdarzenie miało miejsce, ale to nie wplywa w żaden sposób na mój, jak to uroczo nazwaleś "wywód". Amerykanie jak to Amerykanie, w filmie wszystko tak podkoloryzowali, że wyszło... jak wyszło

ocenił(a) film na 7
prowrocek

owszem zgodzę się że podkoloryzowali bo aż za mocno to widać niestety. Tyle że nawet w przypadku tego co wydarzyło się naprawdę użyto broni żeby trafić ten przycisk, ze nie wspomnę o tym że system hamulcowy zrobiony był podobnie. i takie małe odniesienie do twoich wypunktowanych błędów.
Mam w rodzinie kolejarza z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, który podobnie jak Barnes jest obeznany na tyle że podobnie może obliczać długość pociągu i wagonów. A w zawodzie zjeździł tyle że bez problemu na pamięć zna długość większości bocznic kolejowych. Po za tym z punktu trzeciego wygląda trochę no rasizm, zważywszy że w stanach na kolei pracuje ogromna liczba czarnoskórych mężczyzn i są naprawdę dobrzy w tym co robią. Co do punktu czwartego to nie jest takie proste żeby faktycznie zahamować tak jak mówisz wagony muszą być sprzężone i podłączone do hamulca lokomotywy. A na samym początku filmu powiedziane było że hamulec sprzężony był niepodłączony. A ciekawostka nie była potrzebna bo pokazano to w filmie. I ostatnia rzecz do lokomotywy trzeba było się dostać gdyż silnik pracował z pełną mocą więc nawet przy uruchomieniu hamulców w wagonach silnik lokomotywy pracowałby dalej. Wiesz w momencie kiedy podjechali od przodu zacząłem się zastanawiać czemu ten ochotnik nie skakał z tej próbującej ich wyhamować lokomotywy, bo ta akcja z powietrza nie miała sensu.

ocenił(a) film na 8
Coffemachine

To prawda, że mogli ten pociąg zatrzymać od przodu, tylko potrzeba było dwóch ludzi. Pierwsza lokomotywa jechałaby z taką samą prędkością co 777, a drugi maszynista mógłby przedostać się na 777 i go zatrzymać.

ocenił(a) film na 8
prowrocek

"wszystko tak podkoloryzowali, że wyszło... jak wyszło"
czyli wyszło świetnie, na 6,9 na filmwebie.

Gdyby zrobili film dokładnie wg prawdziwych zdarzeń wyszedłby nudny film dokumentalny, który i tak trzeba by podkoloryzować jak to się robi w tego typu produkcjach.

O wiele bardziej wkurzają mnie naoczni świadkowie lub biorący udział fachowcy, opowiadający niestworzone bzdury. Nawet nie chodzi o kwestie techniczne, ale o podejście emocjonalne. Na zdjęciach widzę, że nic się ofierze nie miało prawa stać. A ratownik, albo strażak, albo policjant, mówi o cudzie. Nie wspominając już o idiotyzmach jakie wyczyniają ludzie biorący udział w akcji.

ocenił(a) film na 8
prowrocek

I jeszcze jedno - na początku ta kobieta z tego całego centrum dowodzenia mówi, że nie wie co to jest płynny fenol i pyta wszystkich wokół, tak jakby internetu nie mieli w takim super hiper centrum dowodzenia :D

ocenił(a) film na 7
dawid_v22

Akurat w przypadku fenolu to nie pytała ona tylko ten cały szef :D

ocenił(a) film na 8
prowrocek

Mi się film podobał i bardzo fajnie mi się go oglądało.

Każdy ma swoje zdanie, ale jak mielibyśmy się czepiać każdej nielogicznej sceny we wszystkich filmach (początkując od historycznych kończąc na s-f) to już dawno było by złomowisko tv i podobnych urządzeń bo każdy wszędzie by się doszukiwał nielogicznych i głupich sytuacji których można było by uniknąć.

crist333

Nierealne - tak
Ale głupie - nie

ocenił(a) film na 9
crist333

Myślę dokładnie tak samo.