W amerykańskich mediach jest napisane, że film ten kosztował 255mln!!!!!!! Nie krytykuję filmu, mi się bardzo podobał, ale co tam tyle kosztowało? Tylko nie piszcie, że efekty, bo są filmy, w których jest ich więcej, a kosztują 100mln mniej(vide Transformers)
No dobrze, ale przecież w Transformersach mamy bohaterów, którzy są efektem specjalnym do tego dochodzą sceny akcji i inne wizualizacje, i tutaj mi się to nie zgadza. Przecież w ASM2 mieliśmy trzy sekwencje akcji, na początku, po "narodzinach" Electro i końcówka. Transformersy to prawie jeden wielki efekt specjalny, a był o 100mln tańszy, każda część. Ja po prostu tego nie kupuję.
Zastanówmy się hmm...
Po pierwsze film jest jakąś godzinę dłuższy od nich, po drugie jest w 3d, po trzecie obsada aktorska jest nieco ambitniejsza i bardziej wymagająca, już nie mówiąc o tym, że w przeciwieństwie do transformersów tu jest scenariusz.
Już pomijając fakt, że masz z dupy wzięte dane:
10sec w sieci pokazuje, że takie transformers 3 ma 210 mln budżetu, drugi ma 200.
TASM2 ma budżet wysoki 200mln czyli podobnie.
Także następnym razem najpierw sprawdzamy, potem piszemy głupoty ;>
budżety według the-numbers.com:
-Transformers - $151M
-Transformers 2 - $210M
-Transformers 3 - $195M
-Amazing Spiderman - $220M
-Amazing Spiderman 2 - $200M
czyli budżety są porównywalne, spidermany są tylko trochę droższe, jednak mówiąc kolokwialnie, na co poszło w pająku tyle kasy??
d_devil_2 ma trochę racji, Spidermany są przepłacone ( co oczywiście niema dla studia większego znaczenia, dobrze wiedzą że zarobią na nich kupę kasy).
>>Dealric "Także następnym razem najpierw sprawdzamy, potem piszemy głupoty ;>"<<
10 sec w sieci i widzę że Transformers 2 trwa - 2h30m , natomiast Transformers 3 - 2h37m , dla porównania Amazing Spiderman - 2h16m , Amazing Spiderman 2 - 2h22m , także powiem tak, mądrze radzisz, ale sam zacznij słuchać swoich rad :)
Po drugie to że jest w 3D również niema wielkiego znaczenia, w drugiej części to tylko konwersja, nie jest tak kosztowna jak kręcenie w 3D( o ile się nie mylę, słyszałem że nie przekracza 10M, ale nie googlowałem tego ), pierwszą część kręcono w 3D, stąd jest droższa.
Po trzecie, jaka ambitniejsza, to że lepsza/lepiej dobrana nie oznacza że kosztowała więcej, w obu przypadkach są to nazwiska na podobnym poziomie rozpoznawalności, w żadnej z tych obsad niema nazwisk z najwyższej ligi którzy biorą za udział ogromne sumy, a scenariusz, cóż, mimo iż może w transformersach go nie widać, to jednak scenariusz i tam był i również kosztował nie małe pieniądze.
Na koniec już zwyczajnie od siebie dodam, moim zdaniem również ( pomimo że film jest naprawdę dobry, znacznie lepszy od wspomnianych Transformersów) drugi pająk jest mocno przepłacony, efekty specjalne nie stały na takim poziomie jak choćby w tych Transformersach, ostatnimi czasy widziałem co najmniej kilka filmów wyglądających znacznie lepiej a kosztujących prawdopodobnie mniej.
Kiedyś był nawet news, o tym, że Sony zamierza przeznaczać więcej kasy na Spider-mana niż na inne filmy, bo to dla nich najbardziej dochodowa seria, więc mnie te budżety nie dziwią. Jednak zastanawia mnie czemu TASM 2 ma mniejszy budżet, o ciupinkę, ale jednak skoro tu było więcej efektów, może być tak jak mówisz - kręcenie w 3D.
No i tutaj chociaż widać na co tu w sumie poszło, bo np. na takiego IM3 też poszło 200mln a efektów tam jest mniej niż tu.
http://www.cinematic.pl/news/lista-filmow-3D.html
wydaje mi się że ta różnica ceny właśnie z kręcenia w 3D wynika, chociaż czy jedynka powinna być mimo wszystko droższa, raczej nie.
Dodam że kolega devil również ma rację co do ilości efektów, w Transformersach ( nie wiem czemu uwziąłem sie akurat na ten film, chyba przez to że dobrze obrazuje różnicę ) efektów jest znacznie więcej, towarzyszą większości scen, w pająku były tylko 3 dłuższe sekwencje z efektami, w TAS2 czasami efekty raziły sztucznością ale ogólnie były bardzo dobre, dobrze odwzorowywały klimat filmu, nie było takiej nachalnej "realności" efektów jak w Man of Steel czy Prometeuszu i choć w obu wymienionych filmach efekty są lepsze to te z pająka przypadły mi do gustu. A cały sens założenia tego tematu skwituję tak, moim zdaniem to kwestia, że tak powiem, kogo się wzięło do roboty, to że studio robiące efekty, ludzie od scenografii, kostiumów itp wzięli więcej nie znaczy że efekt będzie lepszy, prawdopodobnie zupełnie inne ekipy robiły oba filmy, wystawili też inne rachunki.
zapomniałem o jeszcze jednej kwestii, miejscu gdzie owe filmy były kręcone, to są zupełnie inne stany, a może nawet kraje, wszak wiele filmów których akcja dzieje się "niby" w USA było kręconych w Kanadzie, z racji kosztów oczywiście, inne prawo podatkowe, prawdopodobnie zupełnie inna liga kosztów, np zamykając na parę godzin zdjęciowych ulicę w NY a np w Toronto.
Na bank nie ma 255mln, ja słyszałem coś o 200-225mln. Nie wiem skąd masz takie dane. Poza tym Transformersy do tanich też nie należą, co prawda tam tych efektów jest więcej. No i z tymi budżetami róznie bywa, nie raz napisane jest że wynosił 200mln a tego w ogóle nie widać.
Kurcze, ale wy się tu podniecacie :P Po prostu czytałem dzisiaj na deadline.com o sobotnich zarobkach i tam rzucili, że film kosztował 255mln(do tego 180-190mln na markting :O) http://www.deadline.com/2014/05/amazing-spider-man-2-box-office-opening-big-debu t/#more-723393 Być może głupoty piszą, nie wiem, dlatego chciałem to zweryfikować. W każdym razie komu wierzyć?
Poza USA jest wyświetlany 3 weekend, więc trochę przesadzasz.Gdyby faktycznie zarobił w pierwszy weekend poza stanami 277mln, to była by rewolucja :)
Pomijając kwestię efektów, zgodzę się z castingiem (dużo ambitniejszy, jak ktoś powyżej ujął, więcej postaci), oraz z tym, że film (wg danych z imdb.com) był całkowicie kręcony w Nowym Jorku, co tanie też nie jest. To PLUS efekty myślę, że spokojnie wyczerpie budżet. ;)
Wydaję mi się że w budżet wliczona tez jest kampania promocyjna. Nowa Godzilla trwa podobnie, też jest w 3d, przemieszczali sie więcej bo była kręcona w Victorii, Nanaimo, Richmond, Vancouver, New Westminster (Kanada) ,Honolulu (Hawaje, USA) i budżet wynosi 160 milionów, a film jest jednym wielkim efektem specjalnym, rozwalone miasta, walki potworów, wybuchy atomowe itp.