Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161512
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

Nie najgorzej że zrobili zupełnie nowego Spidey'a, chociaż mnie się trylogia podobała. Irytuję mnie też tutejszy strój człowieka-pająka. Wiem że pewnie jest poważniejszy ale... Po prostu wolałem pierwszą wersję... Była dosyć prosta... Rozumiem też że twórcy chcieli zrobić mroczniejszą wersję Spider-man'a, tak? To po co robią od nowa tą historię? Po co zatrudniać innych aktorów i zaczynać wszystko od początku, tylko że inaczej?

Ja mam prosty pomysł, który chyba każdemu się by spodobał: Spider-man Noir i po wszystkim. Jeżeli chcieli zrobić poważnego Spider-mana, to niech nie robią Amazing'a! Moim zdaniem Noir ma dużo większy potencjał...

ocenił(a) film na 8
andrzej_goscicki

Spider Man NIGDY nie był poważnym bohaterem, to nie Batman, żeby robić zeń " mhroczny " film
nowy film musiał powstać, gdyż stara ekipa nie była już zainteresowana kontynuacją, z projektu wycofał się reżyser, który stwierdził nawet, że stracił zapał do Spider Mana, tak więc twórcy zostali w kropce i musieli coś zrobić, żeby nie stracić praw do postaci.

lelen_lis

Nigdy? A ty czytałeś o Spider-man Noir? Słyszałeś w ogóle o tym?

Z tego co ja słyszałem, to reżyser i Tobey byli zainteresowani czwartą częścią Spider-mana, jednakże twórcy postanowili zbyt wysokie warunki. A kiedy ta dwójka zaczęła się sprzeczać, to ich wyrzucili.

Kiedy zaczynały się głosy o nowym Spider-manie, to słyszałem że twórcy idą w kierunku "The Dark Knight". Więc raczej chodziło o poważniejszą, bardziej przyziemną wersję Człowieka-pająka.

ocenił(a) film na 8
andrzej_goscicki

Nie, nie słyszałem o wersji noir, chodziło mi raczej o ogólną i dobrze znaną charakterystykę tej postaci, która traktowana jest jako " chłopak z sąsiedztwa ", moim zdaniem pająk nie nadaje się na film typu TDK, co nie znaczy, że jego przygody nie mogą być bardziej poważne ale nie w stylu TDK, bo tam już sama obecność Spider Mana byłaby nie na miejscu ;)
filmy kierowane są do mas i dlatego przedstawiona w nich historia musi być uniwersalna, musi opierać się na znanej wersji aby trafić do jak największego grona odbiorcy, dlatego twórcy skupiają się na znanej i lubianej wersji przygód Petera Parkera

a co do poprzedniej części to po trójce studio nie miało już chyba takiego zaufania do reżysera, jak wcześniej a reżyser chciał mieć wolną rękę, potem zaczęły się kłótnie.

lelen_lis

"sama obecność Spider-mana byłaby nie na miejscu"

W tym punkcie się zgadzam, gdyż Peter w świecie Noir zyskał swoje moce dzięki... magii! Jednakże napisałem "idą w kierunku TDK". To nie znaczy że chcieli zrobić coś na tych samych zasadach (zero fantazji).

Być może faktycznie dobrze zrobić NOWY PORZĄDNY film z człowiekiem-pająkiem. Ale wyszły już TRZY CZĘŚCI. Ja już mam tego trochę dość...

andrzej_goscicki

A co ma Amazing do Noir?
To tak, jakbyś powiedział, że Batman jest dziecinny, bo oglądałeś The Brave And The Bold.

pendrive_non

No właśnie o to mi chodziło. Powtarzam to co słyszałem: twórcy chcieli iść w kierunku TDK. A co ma Amazing do TDK? Już prędzej Noir.

A komiks polecam. Świetna historia. Ptera trudniej polubić (ja osobiście go nie lubię) ale klimat i zmienienie takich postaci jak Goblin i Vulture są świetne!

andrzej_goscicki

+1 do debila.

ocenił(a) film na 7
andrzej_goscicki

Taaa...na pewno studiu się bardziej opłaca robić jakieś średnio udane elseworldy :) Jak już tu ludzie pisali Spider może mieć poważniejsze historie (i ma takie) ale nadal jest, że tak powiem młody duchem. To nie może być zbyt poważny Spidey bo to nie będzie już ta sama postać.

saitek

Czytałeś Noir? Tak się pytam bo dziwnie mi czytać stwierdzenie "średnio udany elseworld". Jeżeli komiks ci się nie podobał, to nic mi do tego. Każdy ma swoje zdanie ;). To prawda że to nie będzie taka sama postać. I o to mi chodzi. Już trzy razy napatrzyłem się na Petera ze świata Amazing.

PS: Wiem że według wielu Tobey nie był udanym Peterem, ale na pewno bardzo od niego nie odstawał.

andrzej_goscicki

Ok, powtarzasz ten argument, widać nie rozumiesz dlaczego jest zły, albo ja nie rozumiem do czego zmierzasz. Wiec dopytam.
Uważasz, że film o Spidermanie powinien być poważny, bo Spider man Noir jest poważny?

pendrive_non

Eeeee...?

Gdzie napisałem że Spidey powinien być poważny? Napisałem że SŁYSZAŁEM iż TWÓRCY chcą go uczynić "poważniejszym". Dlatego zamiast robienia znowu Amazinga, proponuję Noira.

andrzej_goscicki

No i proszę, dopytałem, i zrozumiałem co chciałeś powiedzieć.

pendrive_non

"Rozumiem też że twórcy chcieli zrobić mroczniejszą wersję Spider-man'a, tak?"
"Ja mam prosty pomysł, który chyba każdemu się by spodobał: Spider-man Noir i po wszystkim. Jeżeli chcieli zrobić poważnego Spider-mana, to niech nie robią Amazing'a!"

Ale w porządku. Następnym razem będę się wyrażał dokładniej ;).

andrzej_goscicki

Widzę jednak że niewielu mnie zrozumiało. Spider-man wyszedł w 2002. Druga część w 2004. Natomiast trzecia w 2007. To stosunkowo niedawno. Jakoś dziwne mi się wydaje opowiadanie takiej historii od nowa, z tymże w inny sposób i żeby tytuł się różnił to dopisać "Amazing".

Nie mam nic do tego filmu, nawet go nie oglądałem ;). Trylogia w miarę mi się podobała i wątpię by ten film wzbudził we mnie jakieś negatywne emocje. Jednakże wypuszczenie go po tak krótki czasie... Cóż... Trochę mi to przeszkadza. Zwłaszcza że wyraźnie słyszałem że twórcy chcą zrobić coś takiego, co Nolan zrobił z Batmanem.

Zrobiliby film o zupełnie innej tematyce, w innych czasach, z innym Peterem Parkerem. Tak żeby różnił się ZNACZNIE od poprzednich wersji, a nie tylko odbiegał.

I prosiłbym o darowanie sobie takich komentarzy jak "+1 do debila" lub "Taaa... jasne" bo ja tu nikogo nie obrażam i obrażać nie zamierzam ;).

ocenił(a) film na 8
andrzej_goscicki

Spider Man należy do ulubionych superbohaterów Ameryki, dlatego też pierwszy film Rainiego zarobił tyle kasy w pierwszy weekend wyświetlania w USA, z tegoż samego powodu twórcy rebootu serii nie chcieli odejść od kanonicznej wersji przygód człowieka pająka, tylko ją uwspółcześniając, gdyż film powinien być uniwersalny, myślę że spider Man może być poważniejszym filmem ale nie musi być filmem a la Batmany Nolana, gdyż to by w ogóle nie pasowało do tej postaci, ta " powaga " filmu może się objawiać w sposobie kręcenia, w tym, że wiele walk toczy się w nocy, Spider Man nie musi być ' mhroczny ", jak Batman.

lelen_lis

Być może racja, ale mnie wciąż irytuję sam fakt że tego Amazinga jest tak dużo. Już jestem trochę zmęczony... Gdyby np. wypuścili go za kilka lat... Ja wciąż mam wrażenie że wczoraj szedłem na SM3...

W poprzednich SM było kilka momentów dających po głowie. Jeżeli tu dojdzie jeszcze do tego "realizm" rodem z TDK to jest to pewnie świetna produkcja. Mimo wszystko nie pójdę na to z wielką ekscytacją... Ale możliwe że z nią wyjdę ;).

ocenił(a) film na 10
lelen_lis

Noir ciekawy pomysł, spory potencjał. Tak samo jak 2099, chcialbym to zobaczyć w kinie, świat przyszłości.
Bardzo dobrze że Sam Raimi nie zrobił 4 części, bo 1 i 3 totalnie spartolił. Dlatego posunięcie producentów i zrobienie nowego filmu od początku to jedyne słuszne posunięcie i jak widać po zwiastunach zapowiada się mega kozacki film dla fanów Spidey`a.
Tak poza tym ... w latach 70` też powstał film Amazing Spider Man, który oglądałem na vhs i miło wspominam do dziś ;P

dawidgame

Ja w ogóle nie lubię kiedy coś wybiega poza trylogię i robi się 4 część... Jedynie SW jakoś potrafię przeboleć. Dodatkowo AVATAR ma posiadać cztery części... Cameron nie zna granic komercji...

andrzej_goscicki

Spider-man Noir to mało chwytliwe uniwersum.

neo_angin

Każdy ma swoje zdanie. Ja słyszałem że dobrze się przyjął, nie licząc kilku przesadzonych momentów [spoiler]jak Vulture kanibal i Spider-man mordujący wcześniej wspomnianego[spoiler].

Mnie komiks powalił swoim klimatem i image'em Spideya. Jeżeli słabo się przyjął, to może faktycznie robienie go byłoby błędem ;).

ocenił(a) film na 7
andrzej_goscicki

Noir to już nie to samo co Spider-Man. Dlatego robią Amazing :)
Nie wiadomo też do końca jak to wygląda z prawami do ekranizacji...czy taki film by pozwolił Sony przedłużyć prawa do tej postaci. Do tego mimo, że w tytule jest Amazing to mają czerpać dużo z Ultimate więc o film się nie boję.
Generalnie nie mam nic przeciwko żeby kiedyś zrobili filmy z Marvel Noir... ale to po prostu te komiksy to nie był aż taki sukces żeby się te sprzedało tak łatwo...:) Do tego część komiksów Noir była zwyczajnie słaba.

Z 2 strony mogliby nakręcić coś jakby Shattered Dimensions gdzie różne Spidery się spotykają hah xd

saitek

"Noir to już nie to samo co Spider-Man. Dlatego robią Amazing :)"

Dla nie za dużo tego Spider-mana w niebieskich gaciach i po to ten cały temat... Ehh...

A które komiksy Noir były dla ciebie słabe? Ja czytałem Daredevil, X-men, Spider-man, Punisher i Iron Man.

ocenił(a) film na 7
andrzej_goscicki

No ale Spider-Man Noir nie ma prawie NIC wspólnego ze Spiderem z 616 albo Ultimate. Najwyraźniej ty nie chcesz filmu o Spider-Manie. :D Jakby zrobili film Noir to by masa ludzi płakała czemu nie Amazing....bo tego ludzie chcą... porządnego Spidera a nie to średnio-słabe coś Raimiego.

Może inaczej....komiksy Noir nie są słabe...są po prostu "meh". Jest kilka fajnych pomysłów ale generalnie to kolejna alternatywna wersja bohaterów...było tego setki.

Nie wiem jak długo czytasz komiksy.....:)Może krótko i dlatego Noir cię rajcuje a mnie już mniej. Może lubisz ten klimat lat 30 czy coś....

saitek

W ogóle nie czytuję komiksów. Nie mam czasu. Jednak trochę na ich temat wiem. Noir to faktycznie jedne z niewielu, które czytałem. I fakt, lubię klimaty lat 30 ;).

Najpierw były te filmy Raimiego. A później dla odmiany pościliby Noir. Faktycznie nie chcę normalnego Spideya, bo moim zdaniem przydałaby się odmiana (pewnie właśnie dlatego powstają elseworldy). Całkiem możliwe że to wszystko przez to, że trylogia Spider-mana wcale nie spotkała się z moją dezaprobatą. Filmy nie genialne, ale dla mnie dobre. Jeżeli fani człowieka-pająka oczekują arcydzieła, to w porządku. Niech tak będzie ;).

ocenił(a) film na 7
andrzej_goscicki

No i wszystko jasne. :)

Elseworldy powstają z różnych powodów....zazwyczaj zwyczajnie dla kasy bo tak naprawdę niewiele z takich komiksów serio jest wartościowa. :D

Fani Pajęczaka pewnie oczekują filmu co najmniej bardzo dobrego....sądzę, że na arcydzieło by się nie obrazili :)

Znajdź ten czas na komiksy bo naprawdę warto ; )

saitek

Na razie odpada. Wiesz, studia ;). Całą moją wiedzę dotychczas czerpałem z magazynów "Marvel Kolekcja Figurek". I nigdy nie mogłem znaleźć poważnego sklepu z komiksami.

ocenił(a) film na 7
andrzej_goscicki

To tylko studiami żyjesz ? Czy masz jeszcze jakieś inne hobby, które zabiera ci czas ?:D Do tego teraz wakacje...

No to lepiej czerpać wiedzę z stron jak DC Multiverse, Avalon, wikipedia itp.... ; )

W Polsce są może ze dwa stacjonarne sklepy komiksowe. Internetowych jest dużo więcej..... Multiversum, Gildia Komiksu, Hobbymasters, Komikslandia (mają też stacjonarny sklepik w Warszawie) i jeszcze parę....
Na allegro jest pełno komiksów zawsze wystawionych...

saitek

Aktualnie tak, żyję tylko studiami. Odbywam wolontariat w Afryce (studiuję zoologię) więc raczej czasu na komiksy nie mam ;). W wolnym czasie oglądam filmy i jestem na tej stronie, dodam że ledwo ten czas znajduję. Jeszcze rodzina na utrzymaniu...

Jak będę następnym razem w Polsce (czyli niedługo) to poszukam czegoś. Aktualnie kompletuję filmy, które zabiorę ze sobą z powrotem.

ocenił(a) film na 7
andrzej_goscicki

Aaaaa to wiele tłumaczy xd