Cytuję:
"Z Peterem Parkerem - alter-ego Spidermana - czytelnicy serii "The Ultimate Spiderman" z wydawnictwa Marvel pożegnali się w czerwcu, gdy zginął w walce z Zielonym Goblinem. Na sierpień Marvel zapowiedział wkroczenie do serii nowego wcielenia człowieka-pająka i dotrzymał słowa.
Z pozoru niewiele się zmieniło. Poznajemy nastolatka, outsidera i samotnika, który chadza własnymi ścieżkami i odstaje od innych rówieśników. Aż do dnia, w którym odkrywa swoje supermoce i staje do walki ze złem grożącym światu.
Ale tym razem Spiderman przeszedł zgodną z duchem czasów i amerykańską polityczną poprawnością metamorfozę - Miles, przyszły Spiderman, jest pół-Murzynem, pół-Latynosem i wychowuje się w jednej z najbardziej kolorowych dzielnic Nowego Jorku - Brooklynie.
Spiderman XXI wieku
Inspiracją dla twórcy nowego Spidermana - Briana Michaela Bendisa, był aktor i raper Donald Glover, który wziął udział w castingu do najnowszej filmowej adpatacji przygód superbohatera. Ostatecznie wygrał Brytyjczyk Andrew Garfield, ale Bendisowi na tyle spodobał się wizerunek czarnoskórego Spidermana, że postanowił wymyślić alternatywną do "The Amazing Spiderman" historię Człowieka-Pająka.
- Decydując się na to, wiedzieliśmy, że chcemy powiedzieć coś o XXI wieku - tłumaczy Axel Alonso, wydawca z Marvela, którego matka pochodzi z Anglii, a ojciec z Meksyku, i który, jak sam przyznał, płakał, gdy prezydentem USA zostawał Barack Obama. - Częściowo dlatego, że jest Afroamerykaninem, ale głównie dlatego, że jest mieszanej rasy - wyjaśnił Alonso.
Kolorowy, gej i weganin
Gdy na początku magazyn USA Today opublikował pierwszy wizerunek Miles Moralesa przez poważne media i fanowskie strony superbohatera przetoczyła się fala oburzenia. Dla dodania dramatyzmu sytuacji niektórzy insynuowali nawet, że oprócz koloru skóry Spiderman zmienił też orientację seksualną.
Opinii wielu internautów pod artykułem USA Today pozwolimy sobie tutaj nie przytaczać. Dość napisać, że zdarzały się i takie w stylu "Spiderman ofiarą politycznej poprawności", i "a co z Azjatami?!", i "nareszcie! God Bless America i kolorowego Spidermana!".
Były też bardziej humorystyczne: "Co będzie dalej? Superman który jest pół-Kubańczykiem, pół-Azjatą, gejem, wegetarianinem, działaczem organizacji samorządowych i mistrzem Tai Chi?" - ironizował jeden z internautów. "
Koniec cytatu
Normalnie we łbach im się poprzewracało.
Nie byłbym pewien. Była taka historia Ultimates, zginęło podczas niej wielu superbohaterów (niemal wszyscy X-Meni) i do dzisiaj nie wrócili.
Oczywiście zawsze może się to zdarzyć. Amerykanie to idioci i nie lubią zmian postaci nawet, jak historie z następcą są lepsze. Lepiej czytać aktualnie gówniane Uncanny X-Men lub głupi event/crossover niż np. nastoletnie New X-Men vol. 2 (świetna seria wychodząca w latach 2004-2008, zwłaszcza po 18 zeszycie). Nie wspomnę o X-Factor Petera Davida, które wybija się fabułą ponad inne tytuły, a i tak lepiej sprzedają się "wielkie wydarzenia, po których nic nie będzie już takie samo" (przez następny rok/dwa lata).
Ultimate Spider-Man ma szansę to połączyć. Z jednej strony szokuje zmianami (ostatni numer czerwcowego USM sprzedał się w 150 tys. kopii), z drugiej trzyma poziom. Jest dobrze i mam nadzieję, że Bendis będzie szukać lepszych pomysłów na zwiększenie kupna niż powrót Petera.
Żeby Spidey był w pełni poprawny politycznie powinien być: czarną żydówką a do tego lesbijką mającą pewien stopień niepełniosprawniości i wychowującą się wśród południowo amerykańskich cyganów i wyznającą jakąś egzotyczną religie najlepiej Buddyzm albo islam. Najlepiej żeby wychowywala się w rodzinie niepełnej gdzie jej blond włosy niebieskooki ojciec zostawił jej matkę samą wraz z nią bo strasznym sqrwielem był i chrześcijaninem/ateistą. Pewnie jej dziewczyną będzie lesbisko azjatycka M.J.
Akurat jestem gdzieś tak w 1/3 USM i ta wiadomość nie nastroiła mnie optymistycznie, zwłaszcza że seria mi się podoba. Pomijając już tą poprawność polityczną i ogólnie cały ten poroniony pomysł, niech mi ktoś wytłumaczy... skoro Spider-Man nie żyje to czemu ktokolwiek ma go zastąpić? Ok, luka po superbohaterze (których jest w tym uniwersum pełno), więc na jego miejsce mógłby wskoczyć nowy heros, poprawny politycznie człowiek-czekolada itp. ale czemu kolejny Spider-Man? Czemu jak kiedykolwiek jakiś heros ginie, ktoś musi wskakiwać w jego ubrania? Seria pewnie zacznie się źle sprzedawać i zostanie zakończona lub wskrzeszą Parkera.
Czemu? poczekaj do września, to się przekonasz gdy wyjdzie pierwszy numer i wszystko zostanie wyjaśnione.
Widać, że niektórzy z protestujących nie orientują się w komiksach. Spider-Man Azjata już był :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Spider-Man:_India
Licencjonowany przez Marvel.
USM to mój ulubiony komiks, cała śmierć Petera była świetna. Większość narzekaczy pewnie nigdy nie miała w rękach tego tytułu, więc ich zdaniem nie trzeba się przejmować. Lepiej poczekać do września i samemu przekonać się.
Przeczytam sobie kilka zeszytów z ciekawości, ale dla mnie jedynym Spidermanem będzie tylko Peter Parker z jednego, głównego powodu, którego nie podam, bo jeszcze ktoś się zgorszy albo zechce mnie ukamienować :P
Nie to, że jestem rasistką, ale nie mogli wziąć jakiegoś białego chłopaka? xD
Hmm, niby też bym wolał białego chłopaka, ale jeśli nie przyjmie się ta postać to wtedy powróci peter "paker" xD i tyle. A druga sprawa, jak ktoś chce petera to czytać ultimate od początku, ja tam poczytam co tam porabia morales i jeszcze ciekawe jest to, że ona ma 13 lat, więc to cholernie młody super bohater ;)
W zasadzie to od razu po śmierci Spider-Mana sądzono, że następca będzie czarny. Faworytem spekulantów był Ben Reily, który w tym świecie nie jest klonem Petera, tylko zwykłym czarnoskórym studentem genetyki (miał swój wkład w Ultimate Clone Sagę).
Dlatego twierdzę, że większość narzekaczy nie orientuje się w USM. Nie czyta jej. Bo skąd oburzenie wśród czytelników tej serii, skoro od 2 miesięcy stawiano na murzyna, tylko innego? ;) Nagła padaczka z powodu koloru skóry? xD
A nie wzięli jakiegoś innego "białasa", bo USM ma teraz bardzo różnić się od głównego świata. Aktualnie trwa miniseria Ultimate Fallout, która wychodzi cotygodniowo. Przedstawia on reakcję na śmierć Spider-Mana i wojnę "New Ultimates vs. Avengers". Po niej będą wychodzić następujące tytuły:
Ultimate Comics X-Men
Scenarzysta: Nick Spencer
Rysownik: Paco Medina
Premiera: 22 sierpnia
Skład: Iceman, Kitty Pride, Johny Storm, Jimmy Hudson.
Ultimate Comics Ultimates
Scenarzysta: JONATHAN HICKMAN
Rysownik: ESAD RIBIC
Premiera: 24 sierpnia
Skład: Iron Man, Hawkeye, Nick Fury, Thor .
Ultimate Comics Hawkeye (miniseria)
Scenarzysta: JONATHAN HICKMAN
Rysownik: RAFA SANDOVAL
Premiera: 31 sierpnia
Najlepszy zabójca Ultimate Marvela, z nieco niestabilną psychiką (po tym co stało się z jego rodziną).
Ultimate Comics Spider-Man
Scenarzysta: Brian Michael Bendis
Rysownik: Sara Pichelli
Premiera: 14 września
Okładki:
http://www.majorspoilers.com/ultimate-comics-reborn
Podobno ma występować jedynie gościnnie. Tak jak pewnie reszta np. Firestar. Wg. wikipedii do składu ma należeć jeszcze Rogue.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ultimate_Comics:_X-Men
Z drugiej strony na wiki pisze o premierze we wrześniu wtf...
Dam ci radę, nie sugeruj się wiki ;)
ostatnio jeden błazen określił serie ultimate jakoby dla dzieci, choć wg nawet czytających marvela, ultimate jest jedną z lepszych i utrzymowujących poziom serii
No właśnie wikipedia miała z tą datą racje.
Co do takiego zdania innych nie warto reagować. Najczęściej nie czytali komiksu i oceniają poziom serii przez wiek głównych bohaterów.
Spider Man bez Petera Parkera... To tak samo jakby Batman był bez Bruce'a Wayne'a.
Jednak jestem za tradycyjnymi postaciami ;)
Taka ciekawostka. Wygląda na to, że Miles Morales ma pajęcze moce nie spotykane u Petera - paraliżowanie przeciwnika i niewidzialność/wtapianie się
http://www.bleedingcool.com/2011/08/24/does-ultimate-spider-man-preview-reveal-n ew-powers/
Nowy Spider-Man ma też pajęczy zmysł, ale nie rozumie jego znaczenia - nie wie dlaczego dudni mu w głowie.
Jest też preview Ultimate Comics X-Men #1. Data: 14 września, czyli wiki miała jednak racje.
http://www.comicbookresources.com/?page=preview&id=9235
Parker raczej szybko nie wróci. Jego rodzina (May, Gwen) w Ultimate Fallout #6 wyjechała do Francji i zaczyna tam nowe życie, z dala od reporterów. Nawet panna Stacy zmieniła image (wygląda jak młoda wersja May ;)
http://marvel.wikia.com/Gwendolyne_Stacy_%28Clone%29_%28Earth-1610%29
Wygląda na to, że nowa seria będzie miała zupełnie nowych bohaterów pierwszoplanowych.
czemu nie ;) zawsze to jakaś świerzość, nie mogę się doczekać, jakoś bardziej lubię w tym momencie ultimate, nie boją się twórcy niczego i idą na całość i to jest super ;) jak zabijamy spider-mana, to go zabijamy, jak niszczymy wszystkich x-men to ich niszczymy ;)
i w ten sposób jest gromada różnych historii, ja czekam :)