Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161512
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

Co sądzicie o polskim tytule?

ocenił(a) film na 7
nikike

niedało się tego inaczej przetłumaczeć ale polacy mogli zostawić orginalny tytuł tak jak to było w przypatku najnowszego hulka

ocenił(a) film na 9
mrPARADOKS

I chyba by było lepiej, bo "Niesamowity Spider-Man" jakoś jak dla mnie nie brzmi dobrze.

ocenił(a) film na 7
nikike

jakoś tak dziecinie

użytkownik usunięty
mrPARADOKS

Zaczynam podejrzewać że nasi dystrybutorzy chyba celowo sobie lecą w kulki jak powinno się tłumaczyć to dają grin horneta i kaptajna amerika(zamiast grin lanterna wolałbym zieloną latarnie) a jak nie trzeba to dają niesamowitego spidermana(Księdza też bym wolał jako priest) aż czekam kiedy komuś przyjdzie do głowy dać do polski filmy niesamowity kolos/ciężki statek i śmiałek.

Może coś bardziej oryginalnego bo jest coś takiego jak Niesamowity Hulk

ocenił(a) film na 7
nikike

"Niesamowity" ("Incredible") to był Hulk ( http://marvel.wikia.com/Incredible_Hulk_Vol_1 ), nazwa pochodzi od serii wydawniczej. Tak samo nazwa "Amazing Spider-Man", ta również pochodzi od serii wydawniczej i powinno się ją przetłumaczyć na "Zdumiewający Spider-man", ale to też brzmi idiotycznie.

ocenił(a) film na 9
ash_williams85

Dlatego też powinno się ten tytuł zostawić w oryginalnej wersji.

nikike

i tu się zgadzam
i tam też

nikike

Kiepski. Dystrybutor powinien zgodnie z tradycją jak to było wcześniej nazwać film "Zdumiewający Spider-man".

ocenił(a) film na 9
howlet

Nie wiem czy by nie było jeszcze gorzej.

użytkownik usunięty
nikike

jest git. no bo jak miałoby być "zdumiewający"? "zadziwiający"? chyba najlepsze wyjście to "niesamowity", chociaż racja, wolałbym po prostu"amazing"

ocenił(a) film na 8
howlet

o matko, jeszcze gorzej!

użytkownik usunięty
nikike

Wolałabym by zostali przy oryginalnym tytule. Jak dla mnie tylko nowy Gacek przebił go infantylnością. Ach, ci polscy tłumacze...

ocenił(a) film na 9

Ale do premiery Batmana jest jeszcze trochę, poza tym wątpię żeby najbardziej oczekiwany film przyszłego roku miał taki badziewny tytuł.

użytkownik usunięty
nikike

Obyś miała rację :)

ocenił(a) film na 9

Miał ;)

użytkownik usunięty
nikike

Sorry ;)

ocenił(a) film na 9

Przyzwyczaiłem się już.

użytkownik usunięty
nikike

:)

ocenił(a) film na 8
nikike

moim zdaniem fatalnie to brzmi.
coś mi się wydaje że jednak jeszcze go zmienią. dystrybutorzy mogą się bać że tak infantylny tytuł odstraszy starszą widownię.

ocenił(a) film na 9
Stilnes

Wystarczająco takich polskich tytułów różnych filmów się nasłuchałem, że mogę uwierzyć że ten zostanie.

nikike

fatalny. moje propozycje:
niewiarygodny spiderman
niesamowicie niesamowity spiderman
pierońsko zdumiewający spiderman
człowiek pająk jest niesamowity
niezwykły pająk: człowiek-pająk
fascynujące przygody człowieka pająka

ocenił(a) film na 9
nevler

Pojechałeś stary ;D

ocenił(a) film na 9
nikike

Tytuł jak tytuł. Oryginalny zapewne też dla ludzi anglojęzycznych brzmi pompatycznie. Trochę po prostu lubimy sobie pomarudzić na tłumaczy, ale to nie jest "Wirujący seks".

ocenił(a) film na 4
Yugdriew

to samo właśnie chciałem powiedzieć :)