Niesamowity Spider-Man

The Amazing Spider-Man
2012
6,7 162 tys. ocen
6,7 10 1 161512
6,4 44 krytyków
Niesamowity Spider-Man
powrót do forum filmu Niesamowity Spider-Man

OPIS: Podobnie jak wielu innych nastolatków w jego wieku, Peter stara się odkryć kim tak naprawdę jest i jak żyć w tej roli. W trakcie podróży mającej na celu poukładanie swojej przeszłości w jedną całość, odkrywa tajemnicę swojego ojca…tajemnicę, która ostatecznie ukształtuje jego przeznaczenie w roli Spider-Mana. To pierwszy z serii filmów opowiadających inną stronę historii Petera Parkera.

Peter Parker

Odkąd tylko jego rodzice zniknęli, gdy miał 13 lat, zmaga się z odnalezieniem celu w swoim życiu. Teraz, kiedy jest bliski odkrycia tajemnicy dotyczącej tego co się z nimi stało, musi sprostać ostatecznemu wyzwaniu – temu, które narodziło się w laboratoriach Oscorp.

Gwen Stacy

Inteligentna, charyzmatyczna i buntownicza, Gwen jest główną stażystką w Oscorp i jest to stanowisko, które traktuje bardzo poważnie. Ale jej życie ulega komplikacjom, kiedy widzi jak jej chłopak Peter i mentor Dr Connors, przechodzą przez gwałtowne zmiany.

Captain Stacy

Szanowany policjant od ponad 20 lat, Kapitan Stacy jest twarzą nowojorskiej policji, prowadząc dochodzenie w sprawie samozwańczych działań Spider-Mana. Stacy przyrzekł chronić miasto, ale na pierwszym miejscu stawia swoją rodzinę – w szczególności jedyną córkę, Gwen.

Dr. Curt Connors

Jeden z czołowych naukowców, Dr. Connors próbuje doprowadzić do stworzenia rewolucyjnego i regenerującego serum, które miałoby pomagać w odrastaniu kończyn i ludzkiej tkanki. Jego motywacje nie są do końca jasne, kiedy postanawia na sobie przetestować serum. Ale jasne jest to, że coś wychodzi bardzo źle.

użytkownik usunięty
magneto_

Co do Connors,a ... Jak osobiście myślisz czy motywacja z zażyciem serum będzie u niego spontaniczna, wywołana chęcią odzyskania utraconej kończyny czy też wynikiem nacisku kogoś z Oscorpu , bo tam Curt ma ponoć pracować? Pytam absolutnie serio.

Ja uważam, iż na razie oscorp będzie podstawą dla osborna w aequelu czyli zniknięcie rodziców, tam peter został ugryziony tak jak w komiksie ultimate.

Tak więc uważam iż connors chcąc odzyskać rękę zażyje serum.

użytkownik usunięty
magneto_

Ja uważam, że to Norman stał za zniknięciem rodziców Petera. Może ich praca w Oscorpie była przykrywką - może jako agenci rządowi zbierali dowody na Osborna, na jego kontakty z półświatkiem, szpiegostwo przemysłowe i nielegalne eksperymenty na ludziach . Mogę się mylić, ale jak ty uważasz?

Znaczy moim zdaniem, to jest tak iż parkerowie po prostu pracowali w oscorpie, ale przypadkiem zdobyli jakieś dokumenty, bo robił różne machlojki, by zawsze było tak jak on chce, parkerowie coś przypadkiem odkryli i dlatego uznali iż muszą zniknąć i nie wiadomo czy osborn ich dopadł czy nie.

użytkownik usunięty
magneto_

Ciekawe czy jest jakaś nadzieja , że zobaczymy przyszłego Zielonego Goblina w filmie, choćby po napisach:)

Zależy... jeśli będzie tak, a myślę że tak, to w filmie będzie naukowiec z oscorpu który stanie się pierwszym goblinem, czyli proto goblinem, a wtedy jest szansa w stylu by zobaczyć jakoś tak mniej więcej mutanta goblina czy goblina w stroju, ale tak w cieniu by nie było dużo widać.

użytkownik usunięty
magneto_

Chciałam się spytać o jeszcze jedno i nie chcę być natrętna, ale to mnie bardzo ciekawi:) Ten cały Proto Goblin będzie w końcu czy nie?

Cała gadka się wzięła stąd bo pewien aktor miał grać postać która się nazywała jak naukowiec w komiksie który stał się proto goblinem, oraz z tego że aktor który miał go grać powiedział iż bierze udział w kilku małych scenach i jednej dużej scenie akcji.
Ale teraz zmienili imię i nazwisko postaci którą miał grać, więc nie wiem... ale mimo wszystko się fajnie układa że wszystko kręci się wokół takiej intrygi normana osbrona :)

ocenił(a) film na 7
magneto_

Call me Osborn/Goblins hater, ale nie lubię tych postaci. :< Nie chce ich.

Charism

Ha ha ha, ok xD

ale nie zmienisz tego, że trylogia która zapewne powstanie będzie opowiadać o wrogach, goblinie i spider-manie, bo już od początku mamy wątek iż oscorp to firma osborna i znikają rodzice petera zostawiając dokumenty z oscorpu, tam zapewne powstanie proto goblin, tam pracuje curt connors który stanie się lizardem, tam pracuje gewen stacy i tam peter zostaje ukąszony przez pająka... a to daje cholernie wielki pole do popisu i możliwość zrobienia serii filmów o spider-manie takich jak zrobił nolan z batmanem.

ocenił(a) film na 7
magneto_

Tak, ale... Gobliny juz były. ; p To sie nie sprzeda za dobrze. ; p

Charism

Sprzeda, sprzeda.
Bo każdy czeka na spider'a, a wśród fanów takich jak ja, gobliny od raimiego były idiotyczne, nie chodzi o grę, bo aktorzy grali tak jak im raimi powiedział, ale także chodzi o stroje, czyli power rangers zeo, green goblin xD
Oraz goblin na snowboardzie :) tak więc, wszyscy przeciętni ludzie pójdą na spider-mana, a fani na lepszego goblina ;P

ocenił(a) film na 7
magneto_

Jest jeszcze trzecia grupa - tacy jak ja. ; p Lubie Spider Mana, nie lubie Raimiego, znam tylko serial animowany z lat 90, a to i tak pobieżnie bo oglądany dawno... ale wiem, że nigdy nei lubilem Goblinów i trochę przeciwników znam. ; p

A, że goblin już był u pana R., to i chcialbym zobaczyc kogos nowego, a nie tego samego, tylko w nowej odslonie. : P

użytkownik usunięty
magneto_

Goblin u Raimego był totalnie do bani. Mi się zawsze marzył Norman zagrany z taką odrobiną finezyjnego szaleństwa jak Joker w ,, Mrocznym Rycerzu'' Zresztą Zielony Goblin to obok Venoma największy wróg Spidera.

Szczerze mówiąc to nie stawiał bym venoma nad goblina i to z tego powodu iż najbardziej goblin dowalił parkerowi, jak się okazało zabił gwen stacy którą parker kochał i która był w ciąży z normanem osbornem...

To tak jak joker i batman tak green goblin i spider-man...

A jeśli się wzorują na ultimate spider-man, to tam wszystko się zaczęło od oscorpu, norman wiedział iż jakiś chłopak (znał jego twarz) został ukąsony przez pająka z jego firmy i stał się spider-manem...

była też smutna historia z connorsem który stworzył carnage'a (ale tylko jego, to całkiem inny carnage niż ten którego znamy z oryginalnego uniwersum) który zabił gwen stacy... to dosyć smutne...

Mam nadzieję że i film będzie w nieco poważniejszym tonie, o gościu który stał się mutantem, chce pomagać ludziom, ale cały czas się dzieje coś co odbija się na jego psychice...

Czekam bardzo na ten film i powiem iż zawsze chciałem zobaczyć co by było gdyby burton stworzył spider-mana.

magneto_

"Czekam bardzo na ten film i powiem iż zawsze chciałem zobaczyć co by było gdyby burton stworzył spider-mana."

Raczej średnio by się to komponowało moim zdaniem. Ja chciałbym zobaczyć zekranizowany koncept Camerona.

neo_angin

Niby dlaczego? ostatnio pewien reżyser wyraził swoją koncepcję spider-mana i zabrzmiała tak jakby burton w niej maczał palce, dla mnie by to wyglądało świetnie, nietypowe, ale jedyne.
Żałuje że nie mógł dokończyć supermana :/

magneto_

Ja też żałuję chociaż postaci nie trawię, ale Burton to mój ulubiony reżyser. Tylko ten Cage nie pasował jak dla mnie.

ocenił(a) film na 7
neo_angin

Też żałuję i tez nie trawie Cagea. le jednak... kostium wyglądał niesamowicie tandetnie z tymi światełkami.

Charism

No wiesz...kostium batmana u nolana, też wygląda tak sobie na planie, a co innego w filmie, ja akurat cage'a lubię i czułem ten klimacik ze zdjęć i fake'ów, pewne jest jedno, byłby to pamiętny film (pozytywnie oczywiście) jak batman i batman returns.

użytkownik usunięty
magneto_

Ależ ja nie stawiałam Venoma nad Goblina. Chodziło mi tylko o zagrożenie jakie sprawiają dla Petera - choć faktycznie Eddie nigdy nie posunął by się do takich draństw jak Norman. Ostatecznie zamordowanie Gwen to tylko kropla w morzu złych uczynków tego pana...

Aha, i pytanie co do Gwen - z czyjej ręki twoim zdaniem powinna zginąć Gwen w filmie - Carnage,a czy Zielonego Goblina? Jaki wariant lepiej by posłużył historii?

Szczerze? ten nowy film czerpię garściami z różnych uniwersów spider-mana.

I to w gruncie zależy od tego, czy venom będzie kosmiczny czy stworzony w oscorpie..., no właśnie...ojciec eddiego i petera w oscorpie... tam powstaje proto goblin... green goblin, lizard i venom i carnage... to by się ładnie wiązało xD

Ale ostatecznie, mamy tutaj nie buntowniczkę gwen z ultimate, tylko gwen "naukowca", czyli nie skreśla to venoma i carnege'a takich jak w ultimate, ale śmierć gwen... moim zdaniem jednak green goblin i wszystko na moście, tak jak w komiksie.

użytkownik usunięty
magneto_

Też bym wolała by to Goblin zgładził Gwen. Ale w komiksie Norman zginął zaraz po niej , choć niemal natychmiast wskrzesiła go ta formuła , która uczyniła go Zielonym Goblinem. Nie wiem więc jak w filmie ewentualnie poradzili by sobie z tym wątkiem.

Tak, także uważam iż Oscorp byłby w centrum zdarzeń tego i następnych filmów. Wolałabym by symbionty zostały tam stworzone.
Niewykluczone, że pracowaliby tam Doc Ock i profesor Warren , aka Szakal - potem mieliśmyby aferę z klonami, ale to raczej mało możliwe.

No i ciekawe kto w tej wersji byłby twórcą formuły Goblina. Mendel Stromm?

Hmm możliwe, ogólnie fajnie iż cała intryga będzie się dziać wokół normana osbrona.

Tak jak u nolana, batmana, cała intryga toczy się wokół rass'a al ghula, jak dobrze pójdzie, to nowy spider-man, będzie tym czym stały się nowe filmy o batmanie od nolana, czyli arcydziełem.

użytkownik usunięty
magneto_

O ciekawa analogia między obydwoma filmami :)